Lägesrapport från Kroatien

Så är läget i Kroatien

Funderar du på att åka till Kroatien och undrar hur det är där just nu? Vår destinationschef Jesper Falck som bor i Kroatien berättar...

Denna artikel är uppdaterad 23 aug 2021, och uppdateras löpande under sommaren. Fullständiga regler och rutiner kring Covid-19 finns att läsa här.

- Varmt välkomna till Kroatien! Kroatien är ett fantastiskt resmål med en otrolig natur och massor utav aktiviteter, säger Jesper Falck.

Ankomst & transfer

Som ombord på alla flyg är det munskyddskrav även på flyget till Kroatien. Vill du veta mer om hur det är att flyga dessa dagar? Vad serveras ombord, får man kaffe och hur funkar det där med Hepa-filter ombord som det pratas om? Här kan du läsa en artikel där vår kabinchef Malin berättar mer om hur det är ombord på Novair! Så fort du anländer i Kroatien så blir du varmt välkomnad av vår personal som finns på plats på Splits flygplats, för att sedan åka transfer till ditt hotell. Just nu är det även krav på munskydd i transferbussarna. Har ni bokat ett hotell på Makarska Rivieran är transfern ca 1,5 timme till närmsta hotell. Munskyddskravet här i Kroatien gäller endast transfer, shopping center, butiker som är inomhus, apotek och supermarkets. Du behöver alltså inte att bära munskydd när du är utomhus.

- Rekommendationen är att använda munskydd när du inte kan hålla en social distansering på 1,5 -2 meter, säger Jesper.

Läs mer om att resa tryggt till Kroatien.

Romana Beach Resort

På våra hotell

Hotellen som är öppna i dagsläget har anpassat sig efter lokala restriktioner och har till exempel avstånd mellan borden i sina restauranger, samt har minskat antalet solstolar runt poolen. De flesta hotell jobbar även för att effektivisera in- och utcheckningen, vissa erbjuder till exempel möjligheten att checka in online. På alla hotell i Kroatien behöver man endast använda munskydd i receptionsområdet och vid frukosten.

Här i Kroatien ligger vårt Apollo Mondo Family-hotell Romana Beach Resort där vi erbjuder massor av träning och aktiviteter. Här hittar ni vår barnklubb Club Polly & Mino för barn mellan 4-11 år. Vi erbjuder två aktiviteter om dagen och aktiviteterna hålls utomhus. Är det så att barnen skulle vilja lära sig att simma så håller även vår simskola öppet, för barn mellan 4-11 år. Vi anpassar simlektionerna efter ditt barn. Vår träning på hotellet startar med ett yogapass varje morgon med utsikt utöver det Adriatiska havet och ön Hvar, vissa dagar kan man också få en skymt över ön Brac vilket alla borde få uppleva. Vi erbjuder också träningspass i poolen och två andra pass varje dag. På dessa pass behöver du inte ha munskydd.

Strand i Kroatien I Kroatien finns många fantastiska ständer.

På stränderna

Kroatien är ett resmål som är känt för sina vackra klapperstensstränder och det turkosblåa vattnet. Strandpromenaderna och de vackra stränderna har nu börjat fyllas på med turister. På stränderna är rekommendationen att hålla 1,5 – 2 meters avstånd och här behövs inte munskydd.

- Besök till exempel Zlatni Rat på Brac, den kända stranden som också kallas Gyllene Hornet, eller Tupeci och Podgora längs Markarska Rivieran, tipsar Jesper.

Det finns många fantastiska stränder i Kroatien, här tipsar vi om några av våra favoriter.

Nationalparken Plitvicesjöarna i Kroatien Nationalparken Plitvicesjöarna i Kroatien.

Utflykter

I Kroatien finns det massor att uppleva. Varför inte följa med på en utflykt till Omis, som är en gammal piratby med spännande historia och fantastisk natur? Eller kanske ta en båtutflykt till ön Brac och stranden Zlatni Rat? Stranden toppar många topp 10-listor över de finaste stränderna i Europa.

Under utflykterna följer vi självklart alla lokala restriktioner och det är endast under transporten, till exempel buss, som du behöver bära munskydd.

- Missa inte Nationalparken Plitvicesjöarna, naturen där är helt fantastisk, säger Jesper.

Se alla utflykter i Kroatien.

Butiker och restauranger har öppet som vanligt Butiker och restauranger har öppet som vanligt.

Restauranger och shopping

Skulle du vilja ta dig in till någon av de härliga byarna för att shoppa så är allting öppet. Även de stora shoppingcentrumen är öppna och här kan du hitta de flesta butiker som erbjuds på hemmaplan. I Split finner du massor av shopping och det mäktiga fortet Diocletianus palats. I detta gamla område av staden kan du promenera i de trånga gränderna och kanske njuta av lokal fisk eller den traditionella maträtten Peka som består av kött och grönsaker bakat i en gryta som placeras i glödande kol.

Läs mer om mat och vin i Kroatien.

Split i Kroatien Staden Split i Kroatien.

Vaccinationstakt i Kroatien

I Kroatien är läget stabilt när det gäller vaccinering. Flera av hotellens personal är redan vaccinerade med andra sprutan och många av lokalborna har redan blivit vaccinerade för att kunna ta emot turister denna sommar.

- Vi här på plats vill varmt välkomna er till Kroatien, hoppas vi ses snart, hälsar Jesper.

Läs mer om tryggt resande i Kroatien.


Tips & Inspiration

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo och hitta ditt favoritresmål i Kroatien.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Hitta ditt Kroatien

Vilken ort i Kroatien passar dig bäst? Vi hjälper dig välja! 

Hitta ditt Kroatien

Resor till Kroatien

Boka en resa till Kroatien och upplev smaragdfärgade badvikar, god mat och massor av sevärdheter.

Läs mer och boka