Rutiner för Covid-19 på våra resmål

Vi är glada att kunna välkomna dig som gäst att njuta av en härlig solsemester - på ett tryggt och säkert sätt. Med kvalitetssäkrade hygien- och säkerhetsrutiner på våra hotell, flyg, transferbussar, utflykter och aktiviteter ska du som vanligt kunna koppla av och känna dig trygg under din resa med Apollo. Vi följer alltid lokala myndigheters riktlinjer och rekommendationer.

Observera att nedan beskrivna restriktioner och rutiner kan komma att justeras om myndigheternas rekommendationer och beslut ändras. Du är själv ansvarig för att ha korrekta inresedokument.

Uppdaterat 11 juni 2021.

f

Öppet köp
Fri ombokning
Vi återbetalar din resa inom 7 dagar
Boka nu, vänta med att slutbetala

Cypern

Här har vi sammanställt all information om åtgärder och rutiner för dig som ska resa till Cypern.

 


Generell information

Här hittar du information som är bra att veta.

Covid-19-test hos Vårdkuriren

PCR-test för dig som reser till Grekland eller Cypern

Vi på Apollo erbjuder dig ett PCR-test innan avresa där Apollo står för den största kostnaden och du betalar endast 500 kronor per test vid testtillfället. Detta gäller för resor med avresa till och med 31 december 2021. Värdet på ett PCR-test är för närvarande cirka 2000 kronor. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande PCR-tester i provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Senare i sommar kommer Vårdkuriren utöka med en provtagningslokal i Skellefteå. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Vi rekommenderar att du tar testet 1-2 dagar innan avresa. Du får självklart göra ett PCR-test hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre, men då får ni själva stå för hela kostnaden. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Har du bokat endast flyg och ska resa till Grekland eller Cypern?

Det går bra att boka in sig via länken längre ner och då betalar du Apollos förmånliga pris 1290 kronor direkt på plats till Vårdkuriren

Antigentest för dig som reser till Kroatien eller Spanien

Vi på Apollo erbjuder dig som har bokat en resa med oss ett antigentest innan avresa där du betalar 390 kr per test och detta betalar du vid testtillfället till Vårdkuriren. Detta gäller för resor med avresa till och med 31 december 2021. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat eller endast flyg. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande antigentester i provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Senare i sommar kommer Vårdkuriren utöka med en provtagningslokal i Skellefteå. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Vi rekommenderar att du tar testet 1-2 dagar innan avresa. Du får självklart göra ett antigentest hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

 

Följande platser för PCR-test och antigentest erbjuds i samarbete med Vårdkuriren:

-        Sturegatan 46 i Stockholm

-        Drottningtorget 2A i Malmö

-        Drottninggatan 27 i Göteborg

 

När och hur bokar jag tid för Covid-19-test?

Vi rekommenderar att du bokar tid för Covid-19-test tidigast cirka 2-3 veckor före avresa, i det fall att inresebestämmelserna ändras under sommaren. Vi garanterar att det kommer finnas lediga tider för alla våra kunder. Om krav på Covid-19-test tas bort eller om du inte längre ska resa är du själv ansvarig att avboka ditt test. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

1. Du bokar in dig hos Vårdkuriren som garanterar svar i tid för din avresa, förutsatt att du har bokat ditt test inom den tidsram som krävs för det land du ska resa till. Vi rekommenderar att du tar ditt test 1-2 dagar innan avresa. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till.

2. Du genomför testet på något av de angivna testcentren. Ta med pass och biljett till testtillfället. Biljetten fungerar som en bekräftelse på att resan är betalad. Du får ditt reseintyg digitalt samma kväll som du tagit testet. Detta intyg ska visas både vid incheckning i Sverige samt vid ankomst till landet du reser till. Apollo tar inte del av testresultatet, men ser till att intyget innehåller den information som landet du reser till kräver.

Boka tid för Covid-19-test här

 

Vad händer om mitt testresultat visar positivt?

Skulle du eller någon i ditt resesällskap testa positivt vill vi att du ringer till oss under våra öppettider eller mejlar [email protected] så kan vi hjälpa dig med att boka om resan. Läs mer om det trygga valet här. Rekommendationen är att boka om till minst åtta veckor framåt i tiden för att undvika fortsatt positivt testresultat. Har du tecknat vårt Av och ombokningsskydd kan du i så fall avboka din resa och få pengarna tillbaka.

Inreseformulär

I dagsläget kräver alla länder att man fyller i ett inreseformulär innan avresan. För vissa länder får man i samband med det en QR-kod som ska visas upp vid incheckningen och i vissa fall ska man kunna uppvisa en bekräftelse på ett ifyllt formulär. Läs mer om vad som gäller för det land du ska resa till, under fliken Krav för inresa.

Covidbevis

Behöver jag ett vaccinationsbevis för att kunna resa framöver?

I dagsläget kräver de flesta länder att man kan uppvisa ett negativt Covid-19-test även om man är vaccinerad mot Covid-19.

 

Under maj och juni kommer de flesta länder antingen kräva att man kan uppvisa ett negativt Covid19-test eller att man kan uppvisa ett vaccinationsbevis. Dessa bestämmelser uppdateras löpande.

Innan 1 juli kommer det ställas olika krav på vad vaccinationsbeviset ska innehålla beroende på vilket land du ska resa till. Vi ber dig kontrollera vad som gäller för det land du ska resa till.

 

Från och med 1 juli planerar EU-länderna att införa ett Covidbevis för att underlätta vid resor inom Europa. I detta bevis ska information om vaccinering, tester och tidigare eventuell Covid-19 sjukdom finnas. Har man ännu inte vaccinerats kan man använda certifikatet för att visa att man nyligen genomfört ett test eller att man tillfrisknat efter genomgången Covid-19 infektion. För mer information kring beviset läs här

 

Hur får jag tag på ett vaccinationsbevis?

Innan det finns ett gemensamt vaccinationsbevis som är godkänt av EU kan det vara svårt att få tag på. Här kan du läsa mer om tidsplanen och få mer information om vaccinationsbeviset  DIGG - Myndigheten för digital förvaltning.

 

Räcker det med ett intyg på att man har antikroppar mot covid-19 för att få resa?

Just nu kräver de allra flesta länder att man kan uppvisa ett negativt covid19-test eller att vaccinationsbevis. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till

 

Jag har vaccinerat mig/har haft covid-19, måste jag ändå göra ett test för att få resa?

I dagsläget är det olika regler för olika länder men de allra flesta kräver att du kan uppvisa ett negativt covid-19-test vid inresa. Vissa länder har bekräftat att man kan resa in på ett vaccinationsbevis i sommar. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till.

 

Vad händer om inresebestämmelserna ändras på det resmål jag ska åka till? Hur får jag information om vad jag behöver göra innan min resa?

Vi uppdaterar löpande informationen på hemsidan och om din resa berörs så kontaktar vi alltid dig per mejl eller sms.

Gällande covid-19-test vid ankomst till Sverige

Inget krav på negativt covid19-test vid inresa i Sverige

Från och med den 1 juni upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter hemkomst för symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, från Storbritannien och ett antal andra länder. 

Regeringen har förlängt kravet på negativt test för inresa till Sverige för utländska medborgare. Undantag görs för resenärer från de nordiska länderna, som från och med den 1 juni därmed kan resa fritt och pendla över gränsen, de omfattas inte heller av Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering av symtomfria efter resa.

Mer information om vilka personer som undantas från testkravet finns på regeringens webbsida med frågor och svar om bland annat kravet på negativt covid-19-test.

 

För dig som har bokat en resa från Köpenhamn/Kastrup

Utresa

För att resa in i Danmark från Sverige krävs att personer från 15 år och uppåt kan uppvisa ett negativt PCR-test eller antigentest. Testet får inte vara äldre än 48 timmar. Observera att detta endast gäller inresa i Danmark. Du behöver även vara observant på vilka inresebestämmelser som gäller i det land du sedan reser vidare till. 

Hemresa

Var uppmärksam på de inreseregler som gäller när du ska resa hem från det land du semestrat i och till Danmark. Läs mer här

 • Det är inte längre krav på test innan ombordstigning vid hemresa till Danmark.
 • Vid ankomst till Köpenhamn/Kastrup måste du ta ett snabbtest som tas innan passkontrollen. Testet är kostnadsfritt och du behöver inte boka en tid.

 

Danska Udenrigsministeriet (UM) uppdaterar för närvarande sin reseavrådan fredag eftermiddag varje vecka. Skulle din inbokade resa påverkas av reseavrådan kontaktar vi dig via mejl senast 14 dagar innan avresa. Om din resa ställs in på grund av reseavrådan erbjuds du ombokning till en ny resa, alternativt om du vill avboka din resa kostnadsfritt.

 


Inför resan

Här har vi samlat allt som är bra att veta inför din resa till Cypern.

Krav för inresa till Cypern

För inresa till Cypern krävs:

 • QR-kod från ifyllt inreseformulär
 • PCR-test

 

Inreseformulär

För att tillåtas att resa till Cypern måste man fylla i ett inreseformulär, Cyprus Flight Pass. Formuläret kan påbörjas när som helst och sparas som ett utkast men kan slutföras och skickas in tidigast 48 timmar innan avresa. I formuläret måste man också ladda upp sitt negativa PCR-test. Vid frågor om formuläret har cypriotiska myndigheter upprättat en support på engelska man kan kontakta på tel +357 22 285 757. 

Klicka här för att komma till formuläret

Instruktioner för hur formuläret ska fyllas i

PCR-test

Alla resenärer över 12 år som ska resa från Sverige till Cypern måste kunna uppvisa ett negativt PCR-test. Testet får inte vara äldre än 72h vid ankomst till Cypern. För närvarande måste man genomgå ytterligare ett PCR-test vid ankomst till Larnacas flygplats på Cypern. Detta test genomförst på din bekostnad, 30 EUR . Du behöver inte vänta på svaret på flygplatsen, resultatet skickas med sms efter 3-5h.

Cypern har informerat om att intyg på att du är fullt vaccinerad accepteras för inresa. Det råder osäkerhet kring hur det fungerar praktiskt med intygen och tills det EU-gemensamma intyget kommer (1 juli) rekommenderar vi även alla fullt vaccinerade att ta ett PCR-test inför avresa, för att försäkra dig om att komma med flyget. Väljer du att resa med vaccinationsintyg är det viktigt att du tar reda på exakt vad som gäller för det land du reser till.

Du som resenär är själv är ansvarig för att ha korrekta inresedokument, i rätt tid, innan avresa. Saknas detta kommer du att nekas inresa i landet och nekas ombordstigning redan på avreseflygplatsen. I  det fall detta sker har du inte möjlighet att få återbetalning för kostnaden av din resa. Observera att om du har blivit ombokad till ett annat flyg eller om du själv har bokat om din resa behöver du fylla i inreseformuläret en gång till med korrekt flygnummer, alternativt uppdatera det redan ifyllda formuläret med rätt flygnummer samt kontrollera att ditt PCR-test fortfarande är giltigt inom tidsramen.


Flygresan

Här hittar du all information om vad som gäller på flygplatsen, ombord på Novair samt vad övriga flygbolag har för regler och restriktioner. Detta innefattar allt från allmänna rutiner till mat och dryck ombord.

På flygplatsen

På flygplatsen såväl som ombord på flyget följer alla flygbolag vi samarbetar med riktlinjer från EASA (Europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet) och nationella myndigheter, det gäller allt från hygien till incheckning.

Flyger du med vårt eget flygbolag, Novair, gäller följande på flygplatsen:

 • Våra rutiner för ombordstigning har anpassats för att underlätta för social distansering. Ombordstigningen sker radvis, vanligen 3-5 rader per gång. Du börjar ombordstigning först när det är dags för din rad. Detta kan innebära att ombordstigningen tar lite längre tid än vanligt, men det är enbart för din egen säkerhet. Tänk på att vara på flygplatsen i god tid innan avgång.
 • Försäkra dig om att du uppfyller kraven för att resa till din slutdestination.
 • Checka gärna in i automaterna på flygplatsen. Har du förbokat dina sittplatser kan du också checka in online hemifrån, 2-14 dagar innan avresa.
 • Håll avstånd i köerna vid incheckning, säkerhetskontroll och vid gaten.
 • Som alltid - stanna hemma om du känner dig sjuk.


Munskydd

Tillsvidare är det krav på munskydd på alla Swedavias flygplatser i Sverige. Det är krav på medicinska munskydd som täcker mun och näsa. Swedavia godkänner inte sjalar, hemgjorda munskydd eller liknande.

Barn under 6 år eller personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd är befriade från kravet.

 

Se vad som gäller på de största flygplatserna vi trafikerar:

Arlanda
Landvetter
Kastrup

Här kan du se vad som gäller för inresa i EU-länder på Sweden Abroad och Re-Open EU.

Ombord på Novair

På våra Novair-flyg gäller följande:

Våra rutiner baseras på rekommendationerna från lokala myndigheter och EASA, den europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet, och vi arbetar även nära våra flygplatspartners.

Vårt ständiga fokus är att ge en säker och trevlig resa. Under din resa med Novair möter du därför följande nya rutiner som finns till för din säkerhet:

Allmänna rutiner

 • Alla flygplan blir städade och desinficerade enligt det regelverk som gäller för respektive flygplats och enligt de rekommendationer som EASA (European Union Aviation Safety Agency) anger.
 • Vi utför inga tester när du kliver ombord, men som alltid - stanna hemma om du känner dig sjuk.
 • Alla Novair flyg är utrustade med HEPA-filter som fångar upp till 99,97% av alla mikrofibrer (virus och bakterier). Luften ombord har en hög kvalitet då luften förnyas var 2-3 minut. Luften ombord på ett flygplan pressas dessutom ner på mot golvet vilket också bidrar till att begränsa eventuell smittspridning.
 • Taxfree finns att förbeställa och förbetala här. Ingen taxfreeförsäljning kommer att ske ombord. Från och med den 1/7 återupptas försäljning ombord.
 • För att undvika eventuell trängsel vid på- och avstigning, samt under flygningen, rekommenderar vi att passagerare checkar in det mesta bagaget. Handbagage skall placeras under sätet framför dig.
 • Alla säten ombord går att boka. I tillägg gör vi allt vi kan för att hålla fysisk distansering ombord, vilket bl a gör att procedurerna vid ombordstigning och avstigning är lite ändrade. Var uppmärksam på markpersonalen och kabinpersonalens instruktioner.
 • För allas trygghet ombord, ber vi dig att i möjligaste mån sitta på din plats under hela flygresan.
 • När flyget har landat ber vi dig att sitta kvar på din plats tills kabinpersonalen ropar upp att det är avstigning för din rad.


Munskydd

 • Kabinpersonalen kommer att använda munskydd som täcker mun och näsa under hela flygningen.
 • Hos Novair är det tillsvidare ett krav på att även passagerarna använder munskydd som täcker mun och näsa. Undantaget är barn upp till 6 år. Observera att det är passagerarens ansvar att ta med munskydd. Utan munskydd kan du nekas ombordstigning.


Mat & dryck ombord

 • När du reser med Novair har du möjlighet att förbeställa en varm måltid. Bröd till maten serveras för närvarande inte. Från och med 1 juni serveras återigen kaffe och te ombord.
 • Vi erbjuder försäljning av snacks och kalla drycker ombord. Från och med den 1/6 serveras återigen även alkoholhaltiga drycker. Is och citron finns ej ombord. På grund av rådande omständigheter kan sortimentet vara begränsat och variera beroende på avreseflygplats. Observera att vi endast accepterar kortbetalning ombord.
 • När du äter och dricker är du välkommen att ta av munskyddet, så snart du ätit och druckit färdigt ska munskyddet sättas på igen.

 

Vill du veta mer om hur det är att flyga under pandemin? Se vår lägesrapport från vårt flygbolag Novair här

Övriga flygbolag

För övriga flygbolag, klicka dig vidare här:

SAS

Aegan Airlines

Emirates

Sunclass Airlines

Qatar Airways


På resmålet

Cypern har infört förebyggande åtgärder med fokus på hälsa och hygien för ett så tryggt resande som möjligt. Under rådande omständigheter så kan vissa ändringar vara aktuella på våra hotell. Faciliteter kan vara stängda, solstolarna kan vara färre och städdagarna variera.

Åtgärder på Cypern

Social distansering

 • Social distansering gäller på Cypern, 2 meter utomhus och 3 meter inomhus.
   

Munskydd

 • Munskydd är obligatoriskt överallt inomhus, publika platser utomhus och i kollektivtrafiken. Dock ej vid måltid på restaurang, på stranden, i pooler eller vid träning.
   

Vi hänvisar till Sweden Abroad för uppdaterad information kring Cyperns åtgärder i samband med Covid-19.

Läs mer här

Transfer

 

 • Som vanligt hälsar Apollos personal dig välkommen på flygplatsen och ser till att du som bokat transfer kommer till ditt hotell.
 • Begränsningar i kapaciteten på transferbussarna.

Åtgärder på våra hotell

 • På grund av rådande situation och lokala bestämmelser så kan det löpande ske förändringar i hotellens faciliteter, service och aktiviteter under sommaren 2021.
   

Incheckningsrutiner

 • Hotellen arbetar på olika sätt för att effektivisera in- och utcheckning och undvika köbildning.
 • Ändringar i incheckningstider kan variera pga städning och desinfektion av rum.

 

Avstånd solstolar & parasoll

 • Vid pool och sandstrand kommer solstolar och parasoller ha avstånd från varandra.
   

Restauranger

 • Maximum 8 personer per bord på restauranger.

 

Club Polly & Mino – Apollos egen barnklubb

Vi vet att barnens upplevelse av semestern är det viktigaste för många av våra kunder. Därför kommer barnen fortfarande att kunna njuta av barnklubben med Polly & Mino på våra Apollo Mondo-hotell, med nedan vidtagna åtgärder:

 • Alla aktiviteter för barn på våra Apollo Mondo-hotell utomlands kommer att genomföras utomhus.
 • Aktiviteterna kommer att anpassas till de krav som ställs i landet.
 • Alla ytor avsatta för barnklubbsaktiviteter kommer att rengöras grundligt, i enlighet med hotellens nya renlighetskrav. 

 

Utflykter

För att garantera att du ska kunna upptäcka våra utflykter på ett tryggt sätt har vi uppdaterat vårt utflyktsprogram och erbjuder nu fler utflykter utomhus. 

Om du blir sjuk

 • Kontakta Apollos personal på resmålets servicetelefon så informerar vi hotellet.
 • Därefter följs de lokala riktlinjer som finns, detta gäller både dig och dina medresenärer. Vid sjukdom förflyttas du till separata faciliteter. Även resesällskap förflyttas till karantänhotell. Cypern täcker kostnaderna för boende, mat, dryck och medicin. Karantän för resesällskap är i 10 dagar.

Vi rekommenderar alltid våra kunder att ha en reseförsäkring.

På Sweden Abroad och Re-open EUs hemsida kan du läsa mer om vad som gäller i Cypern.

 

 

Håll dig uppdaterad

Som resenär är det viktigt du är påläst och håller dig uppdaterad både före, under och efter din resa:

UD gick den 25 maj 2021 ut med en förlängd avrådan för icke- nödvändiga resor till länder utanför EU till och med 1 juli 2021. Undantag är bl.a. Thailand som reseavrådan hävs för den 1 juni. Det innebär att alla våra resor utanför EU till och med 1 juli 2021 ställs in. Alla kunder som är bokade på resor som påverkas av detta kommer att få sin resa avbokad och automatiskt få pengarna tillbaka.​ Här ser du reseavrådan i sin helhet: UD:s reseavrådan med anledning av coronaviruset