Viktig information inför din resa till Cypern

Nedan finns viktig information som du måste ta del av innan du reser. I korthet behöver du göra två saker för att kunna resa nu:

1. Fylla i ett digitalt inreseformulär.

2. Uppvisa ett covidbevis, om det krävs.

Läs mer om detta för respektive resmål. 

Kom ihåg att det är ditt ansvar att uppfylla de krav som krävs för inresa till ditt resmål. Ändringar kan komma med kort varsel och du är själv ansvarig för att ha korrekta inresedokument.

Cirka två veckor före avresan får du ett mejl från oss med en länk till denna sida, där aktuella inresekrav uppdateras kontinuerligt. Om det är mindre än två veckor till avresa när du bokar din resa får du ett sms med en länk till denna sida strax efter att du genomfört din bokning.

Uppdaterat 8 september 2021.


Cypern

Här har vi sammanställt all information om åtgärder och rutiner för dig som ska resa till Cypern.


Krav för inresa till Cypern

För inresa till Cypern behöver du uppvisa: QR-kod från ifyllt inreseformulär och Covidbevis (ett av bevisen/intygen) 

Covidbevis

Cypern kräver att alla personer från och med 12 år kan uppvisa ett av nedan bevis/intyg redan på avreseflygplatsen:

 1. Ett negativt PCR-test inklusive reseintyg på engelska som är max 72 timmar gammalt vid ankomst till Cypern. Vi rekommenderar att du bokar tid hos vår samarbetspartner Vårdkuriren. Vårdkuriren är anslutna till E-hälsomyndigheten och garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.

eller

 1. Intyg på att du är fullvaccinerad före avresa. Intyget är giltigt från och med den dagen du får dos nr 2 av Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. Är du vaccinerad med Johnsson & Johnsson ska det gå minst 2 veckor från vaccinationen.
  Vi rekommenderar dig att skriva ut ditt intyg när du hämtat det via covidbevis.se så att du har det lättillgängligt under resan.

Har du frågor om Covidbeviset?
Scrolla ned till sektionen "Generell information" längre ned på denna sida och klicka på "Covidbevis" för att se frågor och svar. 

Inreseformulär

Inreseformulär

För att tillåtas att resa till Cypern måste alla resenärer oavsett ålder fylla i ett inreseformulär, Cyprus Flight Pass. Formuläret kan påbörjas när som helst och sparas som ett utkast men kan slutföras och skickas in tidigast 48 timmar innan avresa. Vid frågor om formuläret har cypriotiska myndigheter upprättat en support på engelska man kan kontakta på tel +357 22 285 757. När inreseformuläret är ifyllt får man sitt Cyprus Flight Pass. Cyprus flight pass är giltigt i en vecka efter ankomst till Cypern och kan användas som ett SafePass. Efter 7 dagar behöver du kunna uppvisa ett nytt negativt PCR/snabbtest som inte är äldre än 72 timmar eller ett vaccinationsbevis.

Klicka här för att komma till formuläret

Du som resenär är själv är ansvarig för att ha korrekta inresedokument, i rätt tid, innan avresa. Saknas detta kommer du att nekas inresa i landet och nekas ombordstigning redan på avreseflygplatsen. I  det fall detta sker har du inte möjlighet att få återbetalning för kostnaden av din resa. Observera att om du har blivit ombokad till ett annat flyg eller om du själv har bokat om din resa behöver du fylla i inreseformuläret en gång till med korrekt flygnummer, alternativt uppdatera det redan ifyllda formuläret med rätt flygnummer samt kontrollera att ditt PCR-test fortfarande är giltigt inom tidsramen.


Flygresan

På flygplatsen

På flygplatsen såväl som ombord på flyget följer alla flygbolag vi samarbetar med riktlinjer från EASA (Europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet) och nationella myndigheter, det gäller allt från hygien till incheckning.

Flyger du med vårt eget flygbolag, Novair, gäller följande på flygplatsen:

 • Våra rutiner för ombordstigning har anpassats för att underlätta för social distansering. Ombordstigningen sker radvis, vanligen 3-5 rader per gång. Du börjar ombordstigning först när det är dags för din rad. Detta kan innebära att ombordstigningen tar lite längre tid än vanligt, men det är enbart för din egen säkerhet. Tänk på att vara på flygplatsen i god tid innan avgång.
 • Försäkra dig om att du uppfyller kraven för att resa till din slutdestination.
 • Checka gärna in i automaterna på flygplatsen. Har du förbokat dina sittplatser kan du också checka in online hemifrån, 2-14 dagar innan avresa.
 • Håll avstånd i köerna vid incheckning, säkerhetskontroll och vid gaten.
 • Som alltid - stanna hemma om du känner dig sjuk.


Munskydd

Tillsvidare är det krav på munskydd på alla Swedavias flygplatser i Sverige. Det är krav på medicinska munskydd som täcker mun och näsa. Swedavia godkänner inte sjalar, hemgjorda munskydd eller liknande.

Barn under 6 år eller personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd är befriade från kravet.

 

Se vad som gäller på de största flygplatserna vi trafikerar:

Arlanda
Landvetter
Kastrup

Här kan du se vad som gäller för inresa i EU-länder på Sweden Abroad och Re-Open EU.

Ombord på Novair

På våra Novair-flyg gäller följande:

Våra rutiner baseras på rekommendationerna från lokala myndigheter och EASA, den europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet, och vi arbetar även nära våra flygplatspartners.

Vårt ständiga fokus är att ge en säker och trevlig resa. Under din resa med Novair möter du därför följande nya rutiner som finns till för din säkerhet:

Allmänna rutiner

 • Alla flygplan blir städade och desinficerade enligt det regelverk som gäller för respektive flygplats och enligt de rekommendationer som EASA (European Union Aviation Safety Agency) anger.
 • Vi utför inga tester när du kliver ombord, men som alltid - stanna hemma om du känner dig sjuk.
 • Alla Novair flyg är utrustade med HEPA-filter som fångar upp till 99,97% av alla mikrofibrer (virus och bakterier). Luften ombord har en hög kvalitet då luften förnyas var 2-3 minut. Luften ombord på ett flygplan pressas dessutom ner på mot golvet vilket också bidrar till att begränsa eventuell smittspridning.
 • Taxfree finns att förbeställa och förbetala här. Ingen taxfreeförsäljning kommer att ske ombord. Från och med den 1/7 återupptas försäljning ombord.
 • För att undvika eventuell trängsel vid på- och avstigning, samt under flygningen, rekommenderar vi att passagerare checkar in det mesta bagaget. Handbagage skall placeras under sätet framför dig.
 • Alla säten ombord går att boka. I tillägg gör vi allt vi kan för att hålla fysisk distansering ombord, vilket bl a gör att procedurerna vid ombordstigning och avstigning är lite ändrade. Var uppmärksam på markpersonalen och kabinpersonalens instruktioner.
 • För allas trygghet ombord, ber vi dig att i möjligaste mån sitta på din plats under hela flygresan.
 • När flyget har landat ber vi dig att sitta kvar på din plats tills kabinpersonalen ropar upp att det är avstigning för din rad.


Munskydd

 • Kabinpersonalen kommer att använda munskydd som täcker mun och näsa under hela flygningen.
 • Hos Novair är det tillsvidare ett krav på att även passagerarna använder munskydd som täcker mun och näsa. Undantaget är barn upp till 6 år. Observera att det är passagerarens ansvar att ta med munskydd. Utan munskydd kan du nekas ombordstigning.


Mat & dryck ombord

 • När du reser med Novair har du möjlighet att förbeställa en varm måltid. Bröd till maten serveras för närvarande inte. Från och med 1 juni serveras återigen kaffe och te ombord.
 • Vi erbjuder försäljning av snacks och kalla drycker ombord. Från och med den 1/6 serveras återigen även alkoholhaltiga drycker. Is och citron finns ej ombord. På grund av rådande omständigheter kan sortimentet vara begränsat och variera beroende på avreseflygplats. Observera att vi endast accepterar kortbetalning ombord.
 • När du äter och dricker är du välkommen att ta av munskyddet, så snart du ätit och druckit färdigt ska munskyddet sättas på igen.

 

Vill du veta mer om hur det är att flyga under pandemin? Se vår lägesrapport från vårt flygbolag Novair här

Övriga flygbolag

Munskydd

 • Kabinpersonalen använder munskydd under hela flygningen. 
 • Det är ett krav att alla passagerare använder munskydd som täcker mun och näsa. Barn under 6 år är undantagna kravet på munskydd. 
 • Observera att det är passagerarens ansvar att ta med munskydd. Utan munskydd kan du nekas ombordstigning. 
 • Även om du använder visir, så måste munskydd användas. 
 • Det är inte möjligt att få dispens från att använda munskydd.

 

För övriga flygbolag, klicka dig vidare här:

SAS

Aegan Airlines

Emirates

Sunclass Airlines

Qatar Airways


På resmålet

Åtgärder på Cypern

Safe Pass

 • Personer som är över 12 år och som vistas på offentliga platser som rymmer fler än 20 personer, t ex restauranger, barer och matvarubutiker ska uppvisa ett s k Safe Pass som intygar att du är antingen vaccinerad, har immunitet eller är covidtestad.

Inresetillståndet Cyprus Flight Pass kan användas som Safe Pass din vistelses första vecka, och ska kunna uppvisas vid behov, digitalt eller i pappersform. Sverige har kategoriserats av Cypern som ett s k orange land och då krävs uppvisande av intyg om vaccination eller covidtest och du kan använda ditt Flight Pass som är godkänt som Safe Pass. Efter 7 dagar behöver du kunna uppvisa ett nytt negativt PCR/snabbtest som inte är äldre än 72h eller ett vaccinationsbevis.

För att kunna få Safe Pass efter vistelsens första vecka, så du antingen:

 • Vara fullt vaccinerad, och ha bevis på det. 
 • Varit smittad av Corona, och ha bevis på det. 
 • Ta ett snabbtest på Cypern, som kommer vara giltig i 72 timmar. 

Social distansering

 • Social distansering gäller på Cypern, 2 meter utomhus och 3 meter inomhus.
   

Munskydd

 • Munskydd är obligatoriskt överallt inomhus, i kollektivtrafiken och i taxis.  
   

Vi hänvisar till Sweden Abroad för uppdaterad information kring Cyperns åtgärder i samband med Covid-19.

Läs mer här

Transfer

 

 • Som vanligt hälsar Apollos personal dig välkommen på flygplatsen och ser till att du som bokat transfer kommer till ditt hotell.
 • Begränsningar i kapaciteten på transferbussarna.

Åtgärder på våra hotell

 • På grund av rådande situation och lokala bestämmelser så kan det löpande ske förändringar i hotellens faciliteter, service och aktiviteter under sommaren 2021.
   

Incheckningsrutiner

 • Hotellen arbetar på olika sätt för att effektivisera in- och utcheckning och undvika köbildning.
 • Ändringar i incheckningstider kan variera pga städning och desinfektion av rum.

 

Avstånd solstolar & parasoll

 • Vid pool och sandstrand kommer solstolar och parasoller ha avstånd från varandra.
   

Restauranger

 • Maximum 8 personer per bord på restauranger.

 

Club Polly & Mino – Apollos egen barnklubb

Vi vet att barnens upplevelse av semestern är det viktigaste för många av våra kunder. Därför kommer barnen fortfarande att kunna njuta av barnklubben med Polly & Mino på våra Apollo Mondo-hotell, med nedan vidtagna åtgärder:

 • Alla aktiviteter för barn på våra Apollo Mondo-hotell utomlands kommer att genomföras utomhus.
 • Aktiviteterna kommer att anpassas till de krav som ställs i landet.
 • Alla ytor avsatta för barnklubbsaktiviteter kommer att rengöras grundligt, i enlighet med hotellens nya renlighetskrav. 

 

Utflykter

För att garantera att du ska kunna upptäcka våra utflykter på ett tryggt sätt har vi uppdaterat vårt utflyktsprogram och erbjuder nu fler utflykter utomhus. 

Om du blir sjuk

 • Kontakta Apollos personal på resmålets servicetelefon så informerar vi hotellet.
 • Därefter följs de lokala riktlinjer som finns, detta gäller både dig och dina medresenärer. Vid sjukdom förflyttas du till separata faciliteter. Även resesällskap förflyttas till karantänhotell. Cypern täcker kostnaderna för boende, mat, dryck och medicin. Karantän för resesällskap är i 10 dagar.

Vi rekommenderar alltid våra kunder att ha en reseförsäkring.

På Sweden Abroad och Re-open EUs hemsida kan du läsa mer om vad som gäller i Cypern.

 

 Ska du inte resa till Cypern?

Visa alla resmål


Övrig viktig information

För dig som ska resa på ett Covid-19-test till ett resmål som godkänner antigentest erbjuder vi inte längre subventionerat PCR-test. Har du en resa bokad till Grekland, Spanien eller Kroatien gäller att du bokar ett antigentest istället för PCR-test. Se mer under fliken om hur du bokar ett antigentest. Ska du resa till Cypern, Thailand, Madeira, Qatar eller Förenade Arabemiraten erbjuder vi fortsatt subventionerat PCR-test.

Covid-19-test hos Vårdkuriren

Vårdkuriren är anslutna till E-hälsomyndigheten och garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.

 

PCR-test inklusive reseintyg för dig som reser till Cypern, Thailand, Madeira, Qatar eller Förenade Arabemiraten

Vi på Apollo erbjuder dig ett PCR-test inklusive reseintyg innan avresa där Apollo står för den största kostnaden och du betalar endast 500 kronor per test vid testtillfället. Detta gäller för resor med avresa till och med 31 december 2021. Värdet på ett PCR-test är för närvarande cirka 2000 kronor. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande PCR-tester i provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Vi rekommenderar att du tar testet 1-2 dagar innan avresa. Du får självklart göra ett PCR-test hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre, men då får ni själva stå för hela kostnaden. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Har du bokat endast flyg och ska resa till Cypern,Thailand, Madeira, Qatar eller Förenade Arabemiraten?

Det går bra att boka in sig via länken längre ner och då betalar du Apollos förmånliga pris 1290 kronor direkt på plats till Vårdkuriren

Antigentest inklusive reseintyg för dig som reser till Grekland, Kroatien eller Spanien

Vi på Apollo erbjuder dig som har bokat en resa med oss ett antigentest innan avresa där du betalar 295 kr per test inklusive reseintyg och detta betalar du vid testtillfället till Vårdkuriren. Detta gäller för resor med avresa till och med 31 december 2021. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat eller endast flyg. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande antigentester i provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Du får självklart göra ett antigentest hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre. Självtester är inte godkända som reseintyg. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Ska du resa till Grekland, Kroatien och Spanien och har en bokad tid för PCR-test behöver du byta till antigentest

 • Om den tid du har bokad fortfarande gäller inom den tidsram som är kraven för inresa så kan du bara säga till i receptionen vid testtillfället. Se under ”Krav för inresa” till respektive land för att se de aktuella inresebestämmelserna.

 • Om du behöver boka om din tid kan du göra det på två sätt:

 1. Mejla Vårdkuriren via deras kontaktformulär Kontakta oss
 2. Boka en ny tid för antigentest och mejla Vårdkuriren den tid som du vill avboka Kontakta oss (du kommer inte bli debiterad för den tid du inte dyker upp på förutsatt att du har meddelat att du vill avboka)

 

Följande platser för PCR-test och antigentest erbjuds i samarbete med Vårdkuriren:

-        Sturegatan 46 i Stockholm

-        Drottningtorget 2A i Malmö

-        Drottninggatan 27 i Göteborg

 

När och hur bokar jag tid för Covid-19-test?

Vi rekommenderar att du bokar tid för Covid-19-test tidigast cirka 2-3 veckor före avresa, i det fall att inresebestämmelserna ändras under sommaren. Vi garanterar att det kommer finnas lediga tider för alla våra kunder. Om krav på Covid-19-test tas bort eller om du inte längre ska resa är du själv ansvarig att avboka ditt test. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

1. Du bokar in dig hos Vårdkuriren som garanterar svar i tid för din avresa, förutsatt att du har bokat ditt test inom den tidsram som krävs för det land du ska resa till. Vi rekommenderar att du tar ditt test 1-2 dagar innan avresa. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till.

2. Du genomför testet på något av de angivna testcentren. Ta med pass och biljett till testtillfället. Biljetten fungerar som en bekräftelse på att resan är betalad. Du får ditt reseintyg digitalt samma kväll som du tagit testet. Detta intyg ska visas både vid incheckning i Sverige samt vid ankomst till landet du reser till. Apollo tar inte del av testresultatet, men ser till att intyget innehåller den information som landet du reser till kräver.

Boka tid för Covid-19-test här

 

Vad händer om mitt testresultat visar positivt?

Skulle du eller någon i ditt resesällskap testa positivt vill vi att du ringer till oss under våra öppettider eller mejlar [email protected] så kan vi hjälpa dig med att boka om resan. Läs mer om det trygga valet här. Rekommendationen är att boka om till minst åtta veckor framåt i tiden för att undvika fortsatt positivt testresultat. Har du tecknat vårt Av och ombokningsskydd kan du i så fall avboka din resa och få pengarna tillbaka.

Covidbevis

Behöver jag ett vaccinationsbevis för att kunna resa framöver?

I dagsläget ser inresekraven olika ut för olika länder. De flesta länder kräver ett negativt covid-19-test om man inte är vaccinerad eller har ett immunitetsintyg (sk. recovery certificate). Innan EU:s gemensamma Covidbevis är på plats och fungerar praktiskt rekommenderar vi dig att resa med ett negativt covid-19-test.

 

Hur får jag tag på ett Covidbevis?

E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se öppnar den 1 juli och du kan läsa mer om det fungerar här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

 

Vad händer om jag inte hunnit vaccinera/fullvaccinera mig innan min inbokade resa eller om jag inte kan uppvisa det i det digitala Covidbeviset, måste jag då ta ett covid-19-test?

Ja, om du inte kan uppvisa det digitala Covidbeviset så behöver du ta ett covid-19-test för att kunna resa. Du behöver själv ta reda på vilket typ av test som krävs för det land du ska resa till.

 

Kan jag avboka min resa kostnadsfritt om jag eller någon i mitt sällskap inte har det digitala Covidbeviset när det är dags att resa?

Nej, du kan inte avboka din resa utan kostnad. Du och ditt resesällskap kan istället resa in med ett covid-19-test.

 

Vem kontaktar jag om jag har frågor om mitt Covidbevis?

Du hittar information om covidbevis här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Vi på Apollo har inte möjlighet att hjälpa dig med Covidbeviset och ber dig ta alla frågor med E-hälsomyndigheten som är utfärdare av tjänsten.

Testning av Covid-19 vid ankomst

Alla länder förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ankommande resenärer

 • Slumpmässig testning av kroppstemperatur kan förekomma vid ankomst. 
 • Användning av kameror som tar temperaturen på resenärer kan förekomma vid ankomst.
 • Endast resenärer får vistas inne på flygplatsen, om assistans behövs tillåts icke-resenärer att komma in.

 

Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad via information på Sweden Abroad.

Gällande covid-19-test vid ankomst till Sverige

Från den 12 juli till den 31 oktober är Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla, inklusive svenska medborgare, ska ta ett PCR-test vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden. Detta gäller även om du inte har symtom. Har du vaccinerats med åtminstone en dos vaccin minst två veckor innan ankomst till Sverige eller om du haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa dig, förutsatt att du är symtomfri. Barn under sex år undantas från rekommendationen om testning.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida

Kravet på negativt test för inresa till Sverige för utländska medborgare ligger kvar. Undantag görs för resenärer från de nordiska länderna, som från och med den 1 juni därmed kan resa fritt och pendla över gränsen, de omfattas inte heller av Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter symtomfria resa.

Mer information om vilka personer som undantas från testkravet finns på regeringens hemsida med frågor och svar om bland annat kravet på negativt covid-19-test.
 

 

För dig som har bokat en resa från Köpenhamn/Kastrup

Utresa

För att resa in i Danmark från Sverige krävs att personer från 15 år och uppåt kan uppvisa ett covidbevis (bevis på att du är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar tillbaka eller ett negativt PCR-test/antigentest som inte får vara äldre än 48 timmar) Observera att detta endast gäller inresa i Danmark. Du behöver även vara observant på vilka inresebestämmelser som gäller i det land du sedan reser vidare till.  

Hemresa

Var uppmärksam på de inreseregler som gäller när du ska resa hem från det land du semestrat i och till Danmark. Krav för att åka på hemresan 

 • Det är inte längre krav på test innan ombordstigning vid hemresa till Danmark för personer som bor i Blekinges län, Skånes län, Hallands län och Västra Götalands län.
 • Bor du i ett annat län och inte är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar före behöver du ta ett covid-19-test vid ankomst till Kastrup. Du hittar testcenter utanför terminalen. Testet är kostnadsfritt och väntetid kan förekomma.

Håll dig uppdaterad

Som resenär är det viktigt du är påläst och håller dig uppdaterad både före, under och efter din resa:

UD gick den 26 augusti 2021 ut med en förlängd avrådan för icke- nödvändiga resor till länder utanför EU till och med 15 oktober 2021. Undantag finns och dessa kan du läsa mer om via länken nedan. Det innebär att alla våra resor utanför EU till och med 15 oktober 2021 ställs in. Alla kunder som är bokade på resor som påverkas av detta kommer att få sin resa avbokad och automatiskt få pengarna tillbaka.​ Här ser du reseavrådan i sin helhet: UD:s reseavrådan med anledning av coronaviruset

f

Öppet köp
Fri ombokning
Vi återbetalar din resa inom 7 dagar
Boka nu, vänta med att slutbetala
Byt resekompis kostnadsfritt
Ändra dina tillval fram till 24h före avresa
Vi ordnar ditt PCR-test om det behövs