Dagsprogram för M/S Eden

Dag 1: Split

Skärgårdskryssningen börjar och slutar i den vackra hamnstaden Split på Kroatiens fastland. Ankommer du tidigt på dagen finns det möjlighet att förvara ditt bagage ombord på båten. Då får du tid att ta en kaffe nere på hamnpromenaden Rivan eller besöker Diocletianus palats som utgör centrala Split. Kl. 19.00 är det välkomstmöte ombord på båten och kl. 19.30 serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split efter 19.30 väntar en kall måltid.

Dag 2: Split - Bol (Brač) – Stari Grad (Hvar)

Båten lämnar hamnen tidigt varje morgon och siktar in på Brač. I badorten Bol finns tid för en promenad längs de smala gränderna eller ett svalkande dopp vid en av Kroatiens mest kända stränder – Zlatni Rat. 

Lunch serveras ombord innan det är dags att fortsätta till Stari Grad på grannön Hvar. Stari Grad, som är en av Europas äldsta städer, ligger skyddad i en vik på nordvästra Hvar. På platsen där Stari Grad ligger har både grekerna och romarna bott, och fortfarande syns spår från då.

Den södra delen av viken har byggnader med spår från österrikisk-ungerska eran. Längs med Stari Grads hamn kan du hitta bra restauranger och barer för kvällen. Det finns även möjlighet att hyra cyklar för att ta sig runt i staden.

Dag 3: Stari Grad – Hvar stad – Korčula

Dag 3 är det dags att besöka Marco Polos födelsestad – Korčula. På vägen dit passar kapten på att lägga till i Hvar stad. Här finns möjlighet att följa med på en guidad tur genom stadens trånga gränder. Därefter är det dags att åka vidare till Korčula stad, som är en typisk dalmatisk medeltidsstad med karaktäristiska stenhus och röda tegeltak. Mitt i centrum står Sankt Markus-katedralen som är byggd i kalksten och full med vackra utsmyckningar. På eftermiddagen kan du boka in en guidad tur längs de fiskbensmönstrade gatorna och se Korčulas sevärdheter på nära håll. När kvällen kommer kan du strosa ner till den mysiga hamnen i jakt på en restaurang om serverar läckra fisk- och skaldjursrätter, makaroni-pasta och ugnsstekt lamm.

Dag 4: Korčula – Dubrovnik

Nästa stopp är vackra Dubrovnik. Vägen dit tar flera timmar och det kommer hinnas med både badstopp och lunch. På eftermiddagen lägger kapten till i Grauz-hamnen strax utanför Dubrovnik. Längs huvudgatan Stradun, som sträcker sig mellan Pileporten och Ploceporten, står vita kalkstenshus med terrakottafärgade tak. Kvällen får du utforska på egen hand. Besök stadsmuren, ta linbanan till toppen av Mount Srđ eller leta efter platser som visas i tv-serien Game of Thrones.

Dag 5: Dubrovnik – Mljet nationalpark

Dag fem åker vi mot ön Mljet och nationalparken som täcker öns västra sida. På vägen dit passar vi på att äta lunch och stanna för ett svalkande badstopp vid de vackra Elafiti-öarna. På Mljet väntar vacker och varierad natur och du kan promenera runt sjöarna Veliko Jezero (den stora sjön) och Malo Jezero (den lilla sjön). Ett annat tips är att besöka ön St. Mary och dess Benediktinerkloster från 1200-talet. Kvällen avslutas med Captains Dinner ombord på M/S Eden.

Dag 6: Mljet – Makarska

Efter stoppet vid Mljet nationalpark är det dags att besöka Makarska på fastlandet. I Makarska kan du förboka vinprovning och lära dig mer om dalmatiska viner. I byn finns gott om charmiga restauranger och barer, och längs hela kusten går en bred strandpromenad. Vill du bada finns det gott om bra platser längs den långa klapperstensstranden. 

Dag 7: Makarska – Split

Den sista morgonen sätter kryssningen kurs mot Split, som varit med på UNESCO:s världarvslista sedan 1979 och bjuder på en rik kultur och historia. Här finns möjlighet att följa med på en utflykt till Diokletians palats, som utgör hjärtat av Splits gamla stad och byggdes för 1700 år sedan (uflykten kan bokas ombord). Båten lägger till vid kajen i Split under natten. 

Dag 8: Hemfärd tillbaka till Sverige

Efter frukost är det dags att säga adjö till sina nya bekantskaper och checka ut från båten för att resa hem till Sverige. Båten lämnas kl 09:00 och efter detta har du inte tillgång till något ombord. Har du en senare avresa hem så spenderar du de sista timmarna i Split på egen hand. Kombinerar du skärgårdskryssningen med ytterligare en veckas semester så fortsätter du bara till ditt hotell efter att vi gått i land. 


Observera att dagsprogram och färdplaner kan ändras pga. av oförutsedda händelser, dåligt väder eller ogynnsamma villkor i hamnarna för att garantera säkerheten ombord.