Skärgårdskryssning vid Zlatni Rat, Kroatien

Dagsprogram för M/S Desire, Bella & Adriatic Queen

Dag 1: Split

Skärgårdskryssningen börjar och slutar i den vackra hamnstaden Split på Kroatiens fastland. Ankommer du tidigt på dagen finns det möjlighet att förvara ditt bagage ombord på båten. Då får du tid att ta en kaffe nere på hamnpromenaden Rivan eller besöker Diocletianus palats som utgör centrala Split. Kl. 19.00 är det välkomstmöte ombord på båten och kl. 19.30 serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split efter 19.30 väntar en kall måltid.

Dag 2: Split - Brač – Hvar

Varje morgon lämnar båten hamnen tidigt på morgonen. Första dagen sätter kaptenen kurs mot den populära badorten Bol på ön Brač. Här får du tid att på egen hand ta dig runt bland smala gränder, svalka dig med ett dopp i  det kristallklara vattnet eller njuta av en kopp kaffe nere i hamnen. I närheten av Bol ligger bl.a. en av Kroatiens bästa stränder, Zlatni Rat. Lunch serveras sedan ombord medan kryssningen fortsätter till grannön Hvar.

Strand på Brac, Kroatien
Snorkling i kristallklart vatten, Kroatien

Ön, som brukar kallas för lavendelön, är en av de största i den kroatiska skärgården, och i Hvar stad kan du beundra vackra medeltida byggnader och insupa den charmiga atmosfären. Dessutom finns det gott om restauranger, hippa barer, märkesbutiker. I Hvar möter en engelsktalande lokalguide upp för att visa dig stadens kultur och historia. När kvällen kommer får du möjlighet att leta upp en restaurang att äta middag på. Många av de charmiga restaurangerna är familjeägda – ett tips är att beställa in den lokala fiskrätten ”gregada”.

Vänligen notera: på grund av begränsad kapacitet i Hvars hamn under högsäsong, i juli och augusti, kan hamnen ersättas med Stari Grad / Jelsa. I så fall anordnas transfer med buss till och från Hvar.

Dag 3: Hvar – Korčula

Dag 3 är det dags för ännu en ny ö – Korčula. På vägen letar kapten upp en lugn vik där du får möjlighet att bada direkt från båten. På eftermiddagen når vi Korčula stad som är en typisk dalmatisk medeltidsstad med karaktäristiska stenhus står tätt längs kullerstensgatorna. Korčula är också platsen där den berömde upptäcktsresande Marco Polo föddes.

Mitt i Korcula stad står Sankt Markus-katedralen, som är byggd i kalksten och har många vackra utsmyckningar. Här möter en engelsktalande lokalguide upp och visar sevärdheterna. När det är dags för kvällens middag kan du se fram emot läckra fisk- och skaldjursrätter, makaroni-pasta och ugnsstekt lamm på någon av de mysiga restaurangerna.

Dag 4: Korčula – Dubrovnik

Dag 4 är det dags att fortsätta kryssningen till Dubrovnik på fastlandet. Att ta sig dit tar flera timmar och under tiden kan du se fram emot både lunch och svalkande badstopp. Väl framme möter en engelsktalande stadsvandring med en engelsktalande guide. Kvällen får du utforska på egen hand. Besök stadsmuren, ta linbanan till toppen av Mount Srđ eller leta efter platser som visas i tv-serien Game of Thrones. Bussen återvänder till hamnen kl. 18.00, men det går bra att stanna kvar i stan för middag, och ta taxi tillbaka till Gruz-hamnen på egen hand.

Upptäck Dubrovnik på skärgårdskryssningen
Mljet nationalpark utanför Kroatiens kust

Dag 5: Dubrovnik – Mljet nationalpark

Efter den härlig medeltidsstaden Dubrovnik är det dags för vacker natur i form av Mljet nationalpark som ligger på ön med samma namn. På vägen blir det också ett svalkande badstopp vid de vackra Elafiti-öarna. Väl framme på Mljet kan du promenera runt sjöarna eller besöka den mindre ön St. Mary och dess Benediktinerkloster från 1200-talet. På kvällen välkomnar kaptenen in till middag på båten.

Dag 6: Mljet nationalpark – Pučisča

Efter Mljet nationalpark är det dags att återigen kryssa till Brač – denna gång i Pučisča som ligger på norra delen av ön. Pučisča ligger där tre dalar möts och präglas av en rustik atmosfär med skinande vita stenfasader. Pučisča är känd för sina stenbrott och här ligger Kroatiens enda skola för kalkstensbrytning. Härifrån har man även hämtat sten till Vitas husets pelare. Under dagen och kvällen får du tid att utforska Pučišća på egen hand.

Dag 7: Pučisča – Omiš – Split

Sista dagen går turen vidare, via Brackim kanal, mot Omiš på Makarska rivieran. Omiš är en vacker muromgärdad stad med gamla fort och stenkyrkor. Här kan du köpa till en guidad dagsvandring om du vill. Eller så kan du promenera runt längs gränderna på egen hand.

Resans sista dag och hamn är Split. Staden är Kroatiens tredje största och är över 1700 år gammal. Sedan 1979 är Splits historiska centrum med på Unescos lista över världsarv. Mitt i centrum finns Diocletianus palats och hamnpromenaden Rivan med alla sina serveringar. Här möter en engelsktalande lokalguide upp och tar dig med på en stadstur till några av Splits historiska sevärdheter. Split har gott om restauranger så det är bara att välja och vraka inför ett sista restaurangval. Under natten ligger båten kvar i hamnen i Split.

Efter frukosten dagen efter är det dags att lämna båten och gå i land. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester fortsätter semestern på det bokade hotellet.


Observera att dagsprogram och färdplaner kan ändras pga. av oförutsedda händelser, dåligt väder eller ogynnsamma villkor i hamnarna för att garantera säkerheten ombord.

Rivan är Splits vackra hamnpromenad