Dagsprogram för M/S Captain Bota – sommar 2020

Dag 1: Split

Våra skärgårdskryssningar börjar och slutar i Split, en av Kroatiens vackraste hamnstäder. Ankommer du tidigt på dagen finns möjlighet att lämna av ditt bagage ombord på båten,så att du enkelt kan utforska Split. Varför inte strosa längs hamnpromenaden Rivan eller besöka Diocletianus palats som utgör centrala Split. Kl. 19.00 är det välkomstmöte ombord på båten och kl. 19.30 serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split efter 19.30 väntar en kall måltid.

Dag 2: Split – Bol – Hvar

Varje morgon under veckan Capten Bota lämna hamnen tidigt. Första dagen sätter kaptenen kurs mot den populära badorten Bol på ön Brač. Väl framme får du tid att på egen hand ta dig runt bland smala gränder, svalka dig med ett dopp i  det kristallklara vattnet eller njuta av en kopp kaffe nere i hamnen. I närheten av Bol ligger stranden Zlatni Rat, som är en av Kroatiens bästa stränder. Lunch serveras sedan ombord medan kryssningen fortsätter till grannön Hvar.

Hamnen i Hvar - kryssning med Apollo
Snokling i Adriatiska havet - kryssning med Apollo

Hvar, som brukar kallas för lavendelön, är en av den kroatiska skärgårdens största öar. I Hvar stad kan du beundra vackra medeltida byggnader och insupa den charmiga atmosfären. I Hvar möter en engelsktalande lokalguide upp för att visa dig stadens kultur och historia. Under högsäsong (juli) lägger fartyget istället till i hamnen i Starigrad eller Jelsa. När kvällen kommer har du gott om riktigt bra restauranger att välja mellan. Många av de charmiga restaurangerna är familjeägda – ett tips är att beställa in den lokala fiskrätten ”gregada”. Avsluta med en drink eller ett glas vin på någon av barerna.

Tips: Vill du ha en svårslagen utsikt i Hvar stad rekommenderar vi att du tar dig hela vägen upp till fortet i Hvar stad. Antingen följer du en av trapporna från torget eller också tar du taxi. 

Dag 3: Hvar – Mljet

Tidigt dag tre styr kaptenen mot ön Mljet. Efter frukosten kan du antingen slå dig ner i en skön solstol ute på däck och njuta av det vackra landskapet eller hitta skön skugga inne i restaurangen. Vid  en lämplig plats kommer du att få möjlighet att bada i Adriatiska havet, direkt från båten! Dagens lunch serveras ombord mellan öarna.

På eftermiddagen får du egen tid på Mljet. Varför inte göra ett besök i Mljet nationalpark som ligger på öns västra del? Entre till Mljet nationalpark är 20-25 betalas i hamnen, i euro eller kuna. Du kan också promenera eller cykla runt sjöarna eller besök ön St. Mary och dess Benediktinerkloster från 1200-talet. På kvällen välkomnar kaptenen in till middag på båten.

Dag 4: Mljet – Dubrovnik

Tidigt på morgonen kryssar båten mot vackra Dubrovnik på Kroatiens fastland. Väl framme kryssar kaptenen längs med Dubrovniks stadsmur och fästning. Efter lunch, väl i land är det dags för en guidad tur med vår engelsktalande guide som tar dig till de bästa ställena och sevärdheterna i Dubrovnik. När den guidade turen är klar har du gott om tid att själv utforska Dubrovnik. Besök stadsmuren, ta linbanan till toppen av Mount Srđ eller leta efter platser som visats i tv-serien Game of Thrones. Bussen återvänder till hamnen under kvällen runt kl. 18.00. Vill du istället stanna kvar i stan för middag går det givetvis också bra, då kan du ta en taxi tillbaka till Gruz-hamnen när du själv vill under kvällen.

Mljet nationalpark - kryssning med Apollo
Dubrovnik - kryssning med Apollo

Dag 5: Dubrovnik – Korcula

Efter ett dygn på fastlandet är det åter dags att kryssa ut i skärgården igen. På vägen passeras magnifika stränder och du kan räkna med svalkande badstopp. Lunch serveras även denna dag ombord. Väl framme i Korčula stad möter en engelsktalande guide upp och visar den kullerstensklädda staden. Korčula är bland annat känd för att vara födelseplats åt Marco Polo, och mitt i staden står Sankt Markus-katedralen som är byggd i kalksten och har många vackra utsmyckningar. Resten av kvällen kan du njuta av att strosa längs gatorna, äta en god middagen på någon mysig restaurang och kanske avsluta med en drink någonstans.

Dag 6: Korcula – Makarska

Kryssningen fortsätter mot Makarska, med uppfriskande badstopp längs vägen, förbi halvön Pelješac med sina pittoreska byar, grönskande landskap av olivlundar och vackra vingårdar. Lunchen äts ombord och på eftermiddagen ankommer Captain Bota till Makarska. I Makarska kan du se fram emot långa, fina klapperstensstränder, bra shoppingutbud och en restaurangtät strandpromenad med vacker utsikt.

Dag 7: Makarska - Pučisča – Split

Efter Mljet nationalpark är det dags att återigen kryssa till Brač – denna gång med stopp i Pučisča på norra delen av ön. Där Pučisča ligger möts tre dalar, vilket präglas av en rustik atmosfär. Pučisča är känd för sina stenbrott och i staden finns en skola för kalkstensbrytning. Det har även hämtats sten till Vitas husets pelare och parlamentet i Wien från Pučisča.

Efter egentid i Pučisča är det dags för resans sista tur, tillbaka till Split, medan lunch serveras ombord. Split är Kroatiens tredje största stad, och började byggas för över 1700 år gammal. Sedan 1979 finns stadens historiska centrum, med Diocletianus palats i spetsen, med på Unescos lista över världsarv. Här möter en engelsktalande lokalguide upp för en stadsvandring till några av Splits historiska sevärdheter. Både inne i de centrala delarna och längs hamnpromenaden Rivan finns gott om restauranger så det är bara att välja och vraka! Under natten ligger båten kvar i hamnen i Split.

Efter frukosten dagen efter är det dags att lämna båten och gå i land. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester fortsätter semestern på det bokade hotellet.

Rivan i Split - kryssning med Apollo

Observera att det kan förekommer ändringar i programmet, resrutt och utflykter under kryssningens gång, beroende på oförutsedda eller plötsliga händelser som speciella väderförhållanden. Beslut om ändringar tas av kaptenen och rederiet av säkerhetsmässiga och operativa skäl, och kan ske med kort varsel.