Nybörjare på kryssning – 10 smarta tips

Rosita Lincoln har jobbat som marknadskoordinator i kryssningsbranschen och har över 20 års erfarenhet från resebranschen. Här ger Rosita 10 smarta tips för dig som är nybörjare på kryssning. Tänk att ha ditt flytande hotell med dig, bara behöva packa upp resväskan en gång samtidigt som du upptäcker världen och besöker flera olika platser och länder. Men vad bör man tänka på inför sin kryssning? Här får du 10 smarta tips!

Vattenteater ombord på ett kryssningsfartyg

10 smarta tips när du ska på kryssning

En bra start när du ska boka din kryssning är att tänka hotell. Precis som med All Inclusive-hotell i land med olika rating och pris så är det också skillnader och olikheter på utbudet till havs. Vad är dina önskemål och behov? Reflektera över faktorerna nedan innan du bokar din resa:

1) Utrymmen ombord

Hur är utrymmena ombord, vid till exempel poolområde och i restauranger? Alltså – hur många gäster ska få plats på den totala ytan? Jämför inte bara antal gäster som ska få plats, men också fartygets storlek. Det ger en bra indikation på ”svängrummet” ombord.

2) Atmosfär och stämning

Vill ni ha fart och fläkt eller lugn och ro? Finns det möjlighet att få båda alternativen på fartyget? Hur är de olika utrymmena och faciliteterna fördelade – finns det till exempel områden med barnfokus och områden som är tillägnat endast vuxna gäster? Och ingår dessa ”retreat-områden för vuxna” för alla vuxna gäster ombord oavsett bokad hyttkategori?

En matsal ombord på ett kryssningnsfartyg

3) Vad ingår i kryssningens pris?

Vad ingår i kryssningens pris och vad kan eventuellt tillkomma? Exempelvis gällande dryckespaket, aktiviteter och underhållning samt dricks. Om inte dricks ingår så ska du plussa på prislappen med runt 100 kr/vuxen och dag och barn halva priset.

4)  Mat & dryck ombord

Att äta gott är för många en viktig faktor på semestern. Hur är kvalitet och utbud av mat ombord? Kom ihåg reflektionen som beskrivs tidigare: ”Tänk hotell när du bokar kryssning!” För visst skiljer sig matkvalitet och utbud om du bokar ett 3-stjärnigt eller ett 4-stjärnigt All Inclusive-koncept. Uttrycket ”Alla måltider ingår” innebär för en kryssning: frukost, lunch, middag och snacks mellan måltiderna i utvalda restauranger och caféer. Du kan äta dig mätt ombord under hela semestern utan att det kostar dig något extra. För en extra twist på matupplevelsen rekommenderas att testa en av ”specialrestaurangerna”. För dryck gäller olika hos de olika rederierna. Vissa inkluderar dryckespaket inklusive alkohol, andra inte. Så kallad ”måltidsdryck” med vatten, soda, kaffe och te ingår ofta i kryssningens pris men inte alltid, detta varierar mellan olika rederier.

Nu har du hittat ett fartyg som passar just dina/era behov! Nu är det dags att påbörja förberedelserna för kryssningen.

5) Paketresa eller bara kryssning

Boka en paketresa inklusive kryssning + flyg + transfer (och ev. hotell), eller boka kryssning och flyg separat? Med paketreselagen är du skyddad om du råkar ut för en flygförsening, inställt flyg eller dylikt. Det här är särskilt angeläget att reflektera över om du ska resa långt bort, till exempel i Karibien.

6) Checka in online

Spar tid och underlätta för resesällskapets goda humör – checka in på webben i god tid före avresa! Kontrollera senaste datum för online check in för just din kryssning. När du checkar in, bifoga all info som efterfrågas till exempel foto och kreditkort för kompletterande betalningar ombord. Printa din bekräftelse och ta med till hamnen.

Surfing ombord på fartyget

7) Handbagage

Ett smart packat handbagage är ännu viktigare på en kryssning än på en hotellsemester. Eftersom du inte själv tar med din resväska ombord på fartyget så får du tillgång till packningen först när fartyget har lämnat hamnen. Detta innebär några timmars väntetid. Då är det bra att ha ombyte för att kasta sig i plurret samt att kunna byta till annat än reskläderna. Utöver detta gäller naturligtvis vanliga riktlinjer för handbagage: ”Det du absolut inte kan vara utan”, t. ex medicin, barnets favoritgosedjur, pass, biljetter.

8) Ankomst och transfer

Eftersom den praktiska aspekten av ankomst och transfer skiljer beroende på bokning och destination bör du kontrollera vissa fakta noga. Har/kan du boka transfer från flygplats till hamn? Hur långt är avståndet och hur lång tid tar transporten (var uppmärksam på köer beroende på vilken tid du ankommer)? Vad kostar transporten? Tänk på att du måste vara ombord senast ca 90 minuter innan fartyget lämnar hamnen. Kontrollera precis info med ditt rederi. Ha därför luft i schemat för eventuella flygförseningar och fördröjningar i trafik från flygplats till hamn. Bokar du en paketresa (se punkt 5) så får du tryggheten här av paketreselagen.

En inomhuspool ombord på kryssningsfartyget

9) Incheckning på fartyget

Om du har checkat in online (se punkt 6) visar du bara upp ditt pass och bekräftelse på online check-in i kryssningsterminalen vid ankomst. Här checkar du också in och lämnar ifrån dig din resväska samt går igenom en säkerhetskontroll. Notera att du har tillgång till din hytt tidigast från ca kl. 13.00, men du har möjlighet att använda alla faciliteter ombord. Kom ihåg att packa ett smart handbagage (punkt 7)!

10) Utcheckning

Någon dag innan kryssningens slut får du info om vilken tid som du kvällen före hemresa lämnar bagaget i korridoren utanför hytten. Tänk på handbagaget enligt punkt 7. De eventuella kostnader som du har registrerat ombord (t. ex specialrestauranger, köp av utflykt, dryck eller annat) informeras dagen före hemresa till din hytt. Kontrollera att det stämmer och därefter registreras betalningen automatiskt på det betalkort som du har uppgett. Ditt bagage hämtar du i hamnterminalen när du lämnar fartyget.

Välkommen ombord för ditt livs bästa semester!