Kombinationsresan
årets roligaste restrend

Vitkalkade, grekiska hus möter färgstarka neoklassiska fasader. Lata dagar på stranden krockar med operabesök på en miniatyrtolkning av La Scala – mitt i Medelhavet.

Smaka mer av Grekland genom att kombinera Santorini med årets nyhet: Syros.

Magiska Santorini

Därför är kombinationsresan årets roligaste restrend

Två resmål – en semester. Att kombinera destinationer på en och samma resa kan vara den mest sympatiska restrenden just nu. Och även om det är härligt att få tid att sjunka ner, landa och hitta hem på semestern, kan det vara lika underbart att krydda resan med fler intensiva intryck som gör upplevelsen så mycket rikare.

Den skandinaviska researrangören Apollo har länge erbjudit kombinationsresor till länder lite längre bort som Thailand, Egypten och Indien, men nu har trenden på allvar fått fotfäste även runt Medelhavets många omtyckta destinationer. Under 2022 har Apollo sett ett rekord i antalet kombinationsresor och bokningsingången inför kommande säsong är redan stark.

Semesterns dynamiska duo

På nästan samtliga destinationer kända för att locka med sol och bad är det numera möjligt att förlänga semestern och göra två av ett. Inför sommaren lockar denna idé om en dynamisk duo till spännande upplevelser i bland annat Kroatien, Cypern och förstås, Grekland.

– Vi har tidigare lanserat till exempel sol och bad i den charmiga kuststaden Sivota tillsammans med fantastiska naturupplevelser i grekiska höghöjdsbyar som Mikro Papigo långt uppe i den okända Zagoria-regionen. En riktigt häftig kontrast mellan hav och berg. Vi ser nu att allt fler väljer kombinationsresan för att få chansen att uppleva nya miljöer och intryck, säger Daniel Barkland, marknadschef på Apollo.

Inför sommaren 2023 laddar den skandinaviska researrangören med en stekhet kombo mitt i den berömda grekiska arkipelagen: eleganta ö-klassikern Santorini möter årets resenyhet – den lite hemlighetsfulla ön Syros med sin huvudstad Ermoupolis, vars namn som av en symbolisk slump är en hyllning till resandets gud Hermes.

Den oomtvistat omsjungna övärlden Kykladerna med alla sina många klassiska resmål är för övrigt som skapt för att just kombineras under en och samma resa.

– Vi tror mycket på den här kombinationen av det mer storskaliga Santorini, som alltid har varit väldigt populärt bland våra gäster – och den mindre turisttäta, genuina pärla som är Syros

Kristallklart vatten på Syros

Kosmopolitiskt på Kykladerna

Ermoupolis brukar kännetecknas som hela ögruppen Kykladernas inofficiella huvudstad. Att Syros rymmer många myndigheter gör ön till en levande året runt-destination med ett vibrerande litet sympatiskt stadsliv inne i största staden. Att stiga av båten i hamnen är lite som att landa i en liten, liten historisk storstad mitt i Egeiska havet. Här lockar inte bara mysiga krogar och kaféer. Syros är också kryddat med kultur, bland annat i form av teater- och operahuset Apollo från 1860-talet som är en miniatyr av La Scala i Milano.

Ön var länge en viktig handelsplats mellan östra och västra Medelhavet med täta kontakter till betydligt större metropoler. Och arkitektoniskt blinkar Ermoupolis mycket riktigt mer åt klassiska italienska kuststäder som Palermo och Cagliari än åt den annars karaktäristiska blå-vita tradition man möter på grannöarna Mykonos och Tinos.

”En verklig vykortsdestination”

Till Syros tar man sig med båt från Santorini, ön som fått många svenska par och familjer med fingertoppkänsla att hitta just sitt drömhotell vid en av de perfekta lavastränderna. Apollo

har haft Santorini i portföljen sedan lång tid tillbaka och erbjuder idag ett drygt 50-tal hotell på den branta vulkanön.

– Framför allt är det kanske mest par som hittar hit, men allt fler familjer väljer också Santorini. Genomgående är det gäster som sätter estetik högt på önskelistan även under semestern. Ett av våra mest populära hotell är Avaton Resort & Spa, ett av våra Apollo Mondo One of a kind-hotell med underbar utsikt över orten Caldera och som gillas inte minst av många bröllopsresenärer. En verklig vykortsdestination. Ett annat är storsäljaren Aegan Plaza som bara ligger 50 meter från den spektakulära svarta lavastranden i mysiga Kamari.

Mysiga Ano Syros

Naturreservat och sparsmakade hotell

På Syros har Apollo tre hotell utspridda över ön – trion ligger som i ett pärlband på västra sidan bara några fotsteg från det lockande strandlivet. Längst upp innan det stora naturreservatet tar vid med sina vandringsleder och gömda stränder, är Kini Beach en av Syros mest omtyckta samlingsplatser för sol- och badälskare. Vi förstår varför när havet ligger lent och inbjudande där nedanför det sympatiskt sparsmakade hotellet Apollon Kini.

Syros är också kryddat med fina gastronomiska och hantverksmässiga upplevelser runt ön med sina 21 000 invånare. Förutom fyra framgångsrika vinodlare finns både ostmakare och konsthantverkare.

En av de senare är Manos Mastorikis som för fyra år sedan lämnade en hektisk karriär som jurist i Aten för att flytta hem till moderns barndomsö. Här i ett enkelt vitt hus med sagolik vy i mikrobyn Papouriou på strax under 500 meters höjd ägnar han sig numera på heltid åt sin keramik.

– Jag driver galleriet Chimera Art & Craft just bakom teatern i Ermoupolis, men det är här jag har min workshop. Jag bjuder in små grupper som får vara här en halvdag. Vi skapar och avslutar alltid med lite mat och vin. Man är så otroligt nära elementen häruppe, säger Manos Mastorikis och tittar ut över landskapet från sin uteplats.

Italienska arkitekter och grekiska skeppsredare

Granne med teaterhuset Apollo, för övrigt ritat av italienaren Pietro Sampo, ligger Syrosbornas självklara mötesplats; torget Miaouli med sin bländvita, vackra marmor och det pampiga stadshuset. Därinne huserar bland annat Ermoupolis vice borgmästare Panos Koutavas:

– Hela vår stad byggdes egentligen från grunden med hjälp av kapital från rika grekiska skeppsredare, framför allt av tyska och italienska arkitekter på 1800-talet. Till skillnad mot många av våra grannöar har vi aldrig helt behövt öppna famnen för turisterna, och fortfarande är 75 procent av alla som reser hit greker. På Syros hittar man inga stora hotell, och tack vare att vi är myndighet för hela Kykladerna finns en lokalbefolkning som arbetar året om. Det har skapat en skön stadsrytm, säger Panos Koutavas.

Det är svårt att inte hålla med.

Avaton Resort & Spa, Santorini Avaton Resort & Spa på Santorini

3 hotell på Syros:

  • Boutique di Mare Hotel. Mysigt läge och en härligt öppen arkitektur vid en avskild bukt i sydväst. Missa inte en avstickare till närliggande småstaden Poseidonia med sina storslagna aristokratiska skeppsredarvillor från mitten av 1800-talet.
  • Dolphin Bay. Delfinbukten är formad lite som en snäcka och har en av Syros mest omtyckta och finaste sandstränder, Galissas. Hotellet med direktläge vid stranden har 166 rum och är ett av öns största - en riktig familjefavorit med barnpool och vattenrutschbana.
  • Apollon Kini. Byggt på en höjd över fina hamnorten Kinion är Apollon Kini stället för den som söker magiska solnedgångar och lugn och ro. Bara 7 km till Ermoupolis men med ett litet levande centrum och härlig hamnmiljö. Missa inte att ta en båt mot de hemliga vikarna norrut.

3 hotell på Santorini

  • Aegan Plaza. Ett av Apollos mest bokade hotell. Vi förstår varför där det ligger sympatiskt utspritt som en mängd vitkalkade hus - bara 50 meter från den spektakulära svarta lavastranden i mysiga Kamari.
  • Avaton Resort & Spa. Ett av Apollos utvalda Mondo One of a kind-hotell har ljuvlig utsikt över det dramatiska Caldera-området och gillas inte minst av många bröllopsresenärer. Här bor man behagligt avskilt i byn Imerovigli på promenadavstånd till den dynamiska huvudstaden Fira.
  • Costa Grand Resort & Spa. Systerhotell till Aegan Plaza i kända Kamari på Santorinis östsida. Costa Grand ligger direkt vid stranden och har utnämnts med ett Customer Choice Award tack vare kombinationen av det läckra läget, eleganta inramningen och de många poolerna.

Resa hit:

Apollo erbjuder flygresor direkt till Santorini från Skandinavien. För kombination med Syros går båt från hamnen i Santorini till Ermoupolis på Syros och tar drygt 4 timmar.

Kombinationsresor

Maxa upplevelserna på semestern – kombinera olika resmål! Med våra kombinationsresor får du se mer av landet du besöker, eller till och med besöka två olika länder under samma resa.

Se alla kombinationsresor

Kombinationsguide

Vi erbjuder flera olika kombinationsresor, hitta din kombinationsresa med hjälp av vår kombinationsguide. Upplev mer på din semester!

Se vår kombinationsguide

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här