Fakta om Havanna

Valuta:

Valutan på Kuba är pesos convertibles (CUC). 100 SEK = 10,94 CUC (jan -17). Medtag euro i kontanter, Visa eller MasterCard.

Äta ute:

Medelpriset för en tvårätters middag exklusive dryck är ca 200 kr per person. Vin på restaurang kostar ca 150 kr. En öl kostar ca 10 kr.

Stränder:

Från Havanna kan man ta sig till stranden Playa del Este, ca 25 minuter med bil.

Nöjen:

I Havanna finns en uppsjö av barer, klubbar, balett och teatrar. En stor del av nöjesutbuden sker också på hotellen där det finns barer och de flesta har även nattklubbar som arrangerar shower.

Kommunikationer:

Här finns bra bussförbindelser mellan de större städerna. Bussarna har luftkonditionering och går kontinuerligt. Taxi är relativt billigt i Havanna. Det finns även möjlighet att hyra bil, men urvalet av uthyrningsfirmor är mycket begränsat.

Betalningsalternativ:

De flesta kreditkort accepteras, dock ej American Express eller kreditkort utställda i USA. I uttagsautomater fungerar endast Visa-kort. Det går dock att ta ut pengar även med MasterCard, men då endast inne på själva bankkontoret. Vid uttag eller betalning med Visa eller MasterCard tillkommer en avgift på 10-12 % av beloppet.

Observera att möjligheterna att använda kreditkort i Havanna är starkt begränsade. Nästan inga affärer eller restauranger accepterar kreditkort. Uttagsautomaterna fungerar inte heller alltid. Det är därför en bra idé att ta med euro hemifrån och växla på flygplatsen eller hotellet när man kommer fram.

Bra att veta:

Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Såväl kabeluppkoppling som wifi fungerar i regel långsamt och oregelbundet. Ibland fungerar det inte alls. Det finns heller inget 3G-nät.

Hotellen i Havanna är gamla och charmiga liksom resten av staden. Renoveringar sker inte så ofta, så standarden är för det mesta lägre än på hotellen i badorterna.

Yta och befolkning:

I Havanna bor det ca 2,3 miljoner invånare.