Fakta om Kuba

Tidsskillnad:

Svensk tid -6 timmar.

Språk:

Spanska, men många talar även engelska.

Valuta:

Pesos convertibles (CUC). 100 SEK = 282,025 CUC (feb-17). 

Pass och visuminformation:

Här kan du läsa mer om pass och visum till Kuba.

Elektricitet:

110-220 V. Adapter behövs för 110 V.

Kommunikationer:

Här finns bra bussförbindelser mellan de större städerna. Bussarna har luftkonditionering och går kontinuerligt. Taxi är relativt billigt i Havanna och lite dyrare i Varadero. Det finns även möjlighet att hyra bil, men urvalet av uthyrningsfirmor är mycket begränsat.

Betalningsalternativ:

De flesta kreditkort accepteras, dock ej American Express eller kreditkort utställda i USA. Möjligheterna att använda kreditkort i Havanna är dock starkt begränsade. Nästan inga affärer eller restauranger accepterar kreditkort. Uttagsautomaterna kan endast nyttjas med Visa-kort och fungerar inte heller alltid i Havanna. Det går dock att ta ut pengar även med MasterCard, men då endast inne på själva bankkontoret. Vid uttag eller betalning med Visa eller MasterCard tillkommer en avgift på 10-12 % av beloppet. Vi rekommenderar därför att ta med euro hemifrån och växla på flygplatsen eller hotellet.

Bra att veta:

Enligt kubansk lag krävs det att resande till Kuba vid ankomst kan visa upp ett intyg på reseförsäkring/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande.

Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Såväl kabeluppkoppling som wifi fungerar i regel långsamt och oregelbundet. Ibland fungerar det inte alls. Det finns heller inget 3G-nät.

På Kuba är det brukligt att ge dricks om du har fått bra service, även när du bor med All Inclusive. Dricksen är en viktig del av lönen för de som arbetar inom turism och service.

Yta och befolkning:

Kuba består av 1 200 öar och korallrev och dess yta är totalt 110 922 km2. Här bor ca 11 miljoner invånare.