Harry Potter Studio Tour i London

Harry Potters London

Vik en dag åt Warner Bros. filmstudio och The making of Harry Potter på din nästa Londonresa! Att få se rekvisitan, figurerna och miljöerna där alla Harry Potter-filmer spelades in är en fantastisk upplevelse för hela familjen.

Boka The Making of Harry Potter

Harry Potter – ett måste när du reser till London

Harry, Ron, Hermione ... ja, hela J.K. Rowlings fantastiska värld fylld av allt från trollkarlar och dödsätare till rodnande tonårskärlek och sann vänskap har i dag blivit en del av det brittiska kulturarvet – lika självklart som afternoon tea, prunkande rosenträdgårdar och Londondimma.

Det rådde därför aldrig några tvivel när vi satt hemma och nätshoppade upplevelser inför vår Londonresa i juni, det som skulle bli 10-åringens första riktiga cityresa. I shoppingvagnen (tillsammans med biljetter till Madame Tussauds och olika musikaler) åkte alltså tre Harry Potter-paket med inträden och bussturer för 2 300 kronor. Billigare blir det om du bokar dina biljetter här och tar pendeln ut till Watford Junction, för att sedan ta en dubbeldäckare ut till studion i Leavesden därifrån, men vi valde att vara lite bekväma. Läs mer om museet på deras hemsida.

Varannan dag bundna aktiviteter, varannan dag fria strövtåg bland stadens alla sevärdheter var planen, något som visade sig bli en riktigt fullträff. Dag två begav vi oss alltså till Victoria och Vauxhall Bridge Road för att vänta in bussen som skulle ta oss med till filmstudion och Harry Potters förtrollade värld, en resa på dryga timmen (det dubbla hem – Londontrafiken är verkligen inte att leka med!). Efter att chauffören delat ut biljetterna och förmanat oss alla att vara tillbaka inom tre timmar, klev vi så äntligen in genom dörrarna till Warner Brothers 50 000 kvadratmeter stora filmstudio, som öppnade upp för allmänheten för fyra år sedan.

Hogwarts från The making of Harry Potter i London

Som att kliva rätt in i en Harry Potter-film

Mellan 2001 och 2011 spelades alla åtta Harry Potter-filmer in här: från "Harry Potter och de vises sten" till "Harry Potter och dödsrelikerna". Man kan nog säga att det var här som Daniel Radcliff (Harry), Rupert Grint (Ron) och Emma Watson (Hermione) spenderade större delen av sina sena barndomsår och tonår. Det var också huvudpersonerna som välkomnade oss från stora filmdukar innan dörrarna slogs upp till Hogwarts stora matsal, ni vet den med fritt svävande ljus, där hattceremonin ägde rum (du ska till ... hmmm ... Gryffindor!) och där Ron fick arga flygbrev från sin mamma.

Det känns som man stiger rätt in i filmens värld – och den känslan har man sedan kvar genom hela besöket. Dumbledores kontor, sovsalen, tågstationen, den trehövdade hunden, trippeldäckaren och husalfen Dobby – alla välbekanta scener, inventarier, dräkter och figurer finns här och frammanar många "åh" och "wow".  Även om det var så gott som fullbokat kändes det inte trångt och vi behövde aldrig köa någonstans, bara en kort stund för att komma in i Hagrids stuga. När man bokar biljetterna får man en entrétid att passa, men sedan kan man ta sig runt från en sal till en annan i valfritt tempo. De verkliga Harry Potter-fansen skulle så klart kunna spendera hela dagen här utan problem, men för oss räckte faktiskt tre timmar. En rolig detalj var att alla barn fick ett Harry Potter-pass att stämpla vid olika stationer. Det triggade verkligen igång de mindre besökarna, och gjorde också att en spontan konversation uppstod barnen emellan i jakten på stämplar – helt klart något för svenska museer att ta efter.

Harry Potters hus

Butterbear, Harry Potters hus och Diagonalgränd  

Precis intill utomhusdelen av utställningen, med bland annat Harry Potters hus och Hagrids stuga, ligger en servering. Där kan man beställa alkoholfri butterbear, en otroligt god och sötsliskig historia, även om det kanske inte är helt rumsrent att låta barnen dricka låtsasöl. I ärlighetens namn minns jag inte heller vilken roll just smörölen spelade i filmerna, men vi var alla så uppfyllda av stämningen att ingen vill fortsätta äventyret utan att först skölja ner en skummande sejdel.

Diagonalgränd var tillsammans med utomhusscenerna och den stora shoppen i slutet av utställningen höjdpunkterna tyckte vår 10-åring. Att vandra kullerstensgatan fram och spana in i fönstret till trollstavsaffären fick oss alla att se världen genom unge Harry Potters glasögon för en stund. Studioturen avslutas lika maffigt som den börjar – med ett upplyst Hogwarts i miniatyr som rymmer en hel sal.

Var det då värt resan och pengarna, även för oss som inte vuxit upp med Harry Potter på samma självklara sätt som en fantasyfrälst tjugotvååring gjort och som inte är med i något hemligt Harry Potter-samfund heller. Svaret är ja. När vi köpt vår obligatoriska Harry Potter-souvenir och den mustaschprydde mannen i kassan frågar sonen om han haft en bra dag, varpå han svarar: "Oh yes sir, it was a great experience" som vilken brittisk internatunge som helst, ja, då kände vi att det var värt varenda pence.