Palma stad

PALMA – SOMMARENS HETASTE STAD!

Den lilla storstaden Palma är lätt att nå från hela Mallorca. Shopping, god mat, kultur och avkopplande strandliv ... Palma har allt för en lyckad semester vare sig du spenderar en hel vecka eller bara en dag i staden.

Palma är de baleariska öarnas huvudstad och jämförs ibland med storstaden Barcelona. Och visst, Palma har precis som Barcelona en kosmopolitisk atmosfär, närheten till havet, ett sjudande nöjesliv, toppklassiga restauranger och ett stort utbud av shopping och ovanpå det ett rikt kulturliv. Barcelonas mest kände arkitekt genom tiderna, Antoni Gaudí, var även verksam i Palma. Bland annat hade han ett finger med i utsmyckningen av den stora katedralen La Seu, som är ett viktigt landsmärke i Palma. Om du utgår från den stora katedralen och sedan tar dig nedför gatorna som går västerut och norrut, så hinner du se de flesta av stadens sevärdheter på en trivsam promenad. I Palma finns också lyxen att alltid ha nära till flera fantastiska stränder. Och vice versa. Besöker du någon annan del av ön så kan du ta en tur till Palma över dagen för att andas in en dos storstadsatmosfär.

Stränder på Mallorca

Även om Palma har det mesta en storstad kan erbjuda så är det nära till allt och du kan göra det mesta till fots. Är du ute efter mycket shopping på kort tid så besök varuhuset El Corte Inglés. På Passeig des Born och den stora affärsgatan Jaime III hittar du flera av de stora butikskedjorna. Vill du fynda i lite mindre butiker kan du ta dig till gatan Costa d’en Brossa, som ligger i Palmas gamla kvarter. Här finns även ett par konstgallerier, traditionella caféer och livliga barer. En härlig avslutning på dagen är att ta en promenad till det mysiga torget Plaça Sa Llotja och njuta av folklivet.

Stränder på Mallorca

Cala Mayor är en av de bästa stränderna nära Palma och det är enkelt att ta sig hit om man bor inne i stan. llletas är ett annat fint strandområde en dryg mil väster om Palma och här finns tre mycket fina badvikar. Alcudia-stranden på öns nordkust har kallats Mallorcas barnvänligaste strand, här är det långgrunt och vattnet är rent och klart. En av öns mest kända stränder är Es Trenc på södra Mallorca, en 2 km lång kritvit sanddyna som saknar bebyggelse. Vill du hellre njuta av små badvikar så besök Cala d’Or, på Mallorcas östkust.

Ätbar souvenir

Om du undrar vad mallorcanerna bär omkring på i en en pizza-liknande kartong så är det förmodligen bakverket ensaïmada. Det är ett vetebröd som är pudrat med florsocker och som både bakas som mindre bullar eller som en gigantisk stor som hela familjen kan dela på. Bakverket är en typisk ge-bort-present på Mallorca.

Utflykter

Mallorca har alltid varit en viktig knutpunkt för segling i Medelhavet. Marinan Port Adriano ligger 9 km sydväst om Palma och invigdes 1992 men har på senare år fått en glammig ansiktslyftning signerad stjärndesigner Philippe Starck. Här arrangeras olika segeltävlingar, bland andra Copa del Rey och Superyacht Cup, men även konstfestivaler och en mat- och dryckesmässa.

Tre heta tapasställen

13 %, Calle San Feliu 13.
Tast, Calle Unión 2 och Avenida Compte de Sallent 13.
La Paloma, Calle Apuntadores 16, La Lonja.

En perfekt Palmakväll: Gå från bar till bar och prova olika tapas och viner.

Mercado Olivar

Maten är central i Palma. Överallt vimlar det av tapasbarer och fantastiska restauranger. Ett besök i saluhallen Mercado Olivar, som ligger i hjärtat av Palma, vid Plaza Olivar, stimulerar både ögonen och smaklökarna. Passa på att handla med dig ett par lokala produkter hem, exempelvis den mallorcanska bredbara och kryddstarka korven sobrasada. Här kan du äta lunch i någon av barerna. Testa gärna någon av fisk- eller skaldjursrätterna – du är ju trots allt vid Medelhavet.