Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz

Vackra landskap och kanariskt vardagsliv. Vill du uppleva en mer genuin sida av Teneriffa? Puerto de la Cruz i norr är inte lika solsäker som badorterna i söder, men ett säkert kort när det gäller charm och äkta stadsliv.

5 sevärdheter i Puerto de la Cruz

  1. El Lago Martiánez – en av världens vackraste poolanläggningar.
  2. El Jardín Botánico – botanisk trädgård med över 4 000 växtarter.
  3. El Parque Taoro – grönskande park mitt i staden.
  4. La Playa Jardín – den fina, svarta lavastranden

Oslagbara vyer i Puerto de la Cruz

Södra Teneriffa är trevligt på alla sätt och vis – kort transfer, stora solchanser och bekväma hotell gör orter som Playa de las Americas och Los Cristianos till ett bra val, framför allt för barnfamiljer. Men om du vill vidga dina vyer är det till Puerto de la Cruz på nordöstra Teneriffa du ska resa. Puerto de la Cruz är kanske inte lika solsäker som badorterna i söder, men här finns flera saker som kan väga upp. Bland annat kan du njuta av de vackra vyerna mot den grönskande Orotavadalen, Teide och Atlantens vilda vågor är så hisnande vackra.

Staden grundades redan på 1600-talet och var då en viktig hamnstad för vin- och sockerexport. I dag bor ca 32 000 invånare i staden och de allra flesta lever på turism. och varje år trampar över 900 000 besökare runt i staden.

Promenadvänligt i Puerto de la Cruz

Promenadvänliga gator och torg

De svarta lavastränderna och löftet om öns mest genuina atmosfär gjorde att vi också bestämde oss för en vinterresa hit, och en mulen januaridag stapplade familjens fem medlemmar lätt omtumlade efter flygresan och den slingrande transfern in i Bahía Principe San Felipes ståtliga lobby. Sol, blåst, moln och ett timslångt duggregn avlöste varandra under veckan som följde, men vi var överlyckliga att slippa vintermunderingarna och även om kanarierna såg förskräckta ut när vi slängde oss i den uppvärmda poolen under duggregnet så var vädret helt perfekt, både för sköna pooldopp och långa promenader längs vattnet och stadens gator och torg. Och många promenader blev det – det är svårt att få nog av de mäktiga, krabbsmyckade klipporna och havets rytande.

Avslappnat i Puerto de la Cruz

Ett annorlunda inslag i stadsbilden är de äldre señores som går runt med färgsprakande papegojor på axlarna och stora kameror på magarna. De väderbitna gubbarna är aldrig framfusiga, det är ingen i Puerto de la Cruz, och atmosfären känns mogen och skönt tillbakalutad. En hel del besökare har passerat 50-årsstrecket och man får inte bli förvånad om reklambladsutdelaren är tre gånger äldre än sin kollega i Playa de las Americas. Att många äldre reser hit kan bara vara ett tecken på att man blir klokare med åren. I Puerto de la Cruz kan dock alla generationer finna sitt guldkorn – de läckert utformade havsvattenspoolerna och den sköna stadsatmosfären tilltalar alla åldrar.

Vi har varit runt lite på Kanarieöarnas olika turistorter, men upplevelsen har aldrig känts helt komplett trots fina stränder och hotell. När vi kom till Puerto de la Cruz föll alla bitar på plats – det som fanns här var nämligen en unik möjlighet att få ta del av vardagen: se barnen stoja i söndagskläder på torget, slå sig ner på en bänk och prata väder och vind med bänkkamraten intill och bara låta alla sinnen uppfyllas av den kanariska kulturen.

Booka resa till Puerto de la Cruz