Las Palmas

Sevärdheter på Gran Canaria

På Gran Canaria finns gott om sevärdheter – både kända och mer okända sådana. Vi skulle vilja visa upp några av våra egna smultronställen på denna fantastiska ö. Vem vet – kanske blir det här avstickaren du aldrig glömmer!

Norra Gran Canaria

Hyr bil och ta dig upp till den norra delen av ön. Utmed västkusten ligger charmiga byar och små städer på rad. I Puerto de las Nieves kan du äta på några av öns bästa fiskrestauranger, och tar du dig ett stycke in i dalen kommer du till Agaete, en 500 år gammal stad som är vackert omgiven av branta sluttningar och färggrann växtlighet. Perfekt för ett fotostopp!

Fortsätter du kustvägen till Aldea de San Nicolás, känd för sin botaniska trädgård, kan du njuta av en hisnande utsikt över branta stup och klippiga landskap. När man spanar ut genom bilfönstret förstår man varför många westernfilmer faktiskt spelats in just här på Gran Canaria. Ännu längre norrut, vid foten av en vulkan, ligger byn Gáldar. Här kan du beskåda grottmålningar från guanchernas era och få veta mer om gamla tider.

Arguineguin

Fiskebyn i söder där du fortfarande kan uppleva den kanariska vardagen, trots att en del besökare, och då framför allt norrmän, på senare år också förälskat sig i byn. I gryningen lägger fiskebåtarna till i hamnen med nattens fångst, som du senare kan avnjuta på någon av stadens restauranger.

Tisdagsmarknaden i Arguineguin är öns största, här kan du fynda allt från skor, väskor och silversmycken till färsk frukt. Från Arguineguin kan du lätt promenera ner till den naturliga stranden i Patalavaca. En bit därifrån ligger vackra, vita Anfi Beach med sand från Bahamas.

Norra Gran Canaria - rena Vilda västern

Las Palmas

Las Palmas är öns huvudort och faktiskt även Spaniens nionde största stad. Här väntar en kombination av härligt strandliv och genuin citypuls med trendiga tapasbarer, boutiquer och lummiga parker. Det är inte för intet som staden kallats för Spaniens svar på Rio de Janeiro! Ta dig till den gamla, historiska stadsdelen La Vegueta och beundra den mäktiga Santa Ana-katedralen från 1400-talet. Inte långt därifrån ligger gågatan La Triana med ett bedövande utbud av allehanda affärer. Öns bästa shopping hittar du på Avenida Mesa y Lopez som ligger i stadsdelen Santa Catalina. Här hittar du också Catalinaparken, som mest liknar ett torg med blomster och palmer och där mycket av stadens nöjesliv finns koncentrerat. 

Mitt i stan sträcker den kilometerlånga, gyllengula Las Canteras-stranden ut sig. Stranden är en naturlig samlingspunkt för såväl morgonjoggare som surfare och badtokiga. Faktum är att det alltid händer något här och på den tillhörande strandpromenaden – dygnet runt. Missa inte heller karnevalen i Las Palmas – årets galnaste fest som äger rum i anslutning till askonsdagen (feb-mars) varje år med höjdpunkter som kröningen av karnevalens drottning och sardinens begravning. 

Om du har bokat resa till södra Gran Canaria kan du på torsdagar följa med på utflykten Shopping och Tapas i Las Palmas. Under kvällen hinner vi såväl med att se oss omkring, shoppa och äta tapas. En perfekt kombination! Här kan du läsa mer om och boka Shopping och Tapas i Las Palmas.
 

Cruz de Tejeda

I hjärtat av Gran Canaria, hela 1 560 meter över havet, tronar Cruz de Tejeda bland pinjeklädda bergstoppar och grönskande dalar. Cruz betyder kors på spanska och här finns också det stenkors som sägs utgöra öns geografiska mittpunkt. Vyerna är svindlande – vid klart väder kan du till och med skymta grannön Teneriffa och Teides snöklädda topp. Hit åker man framför allt för att vandra. Det finns gott om vandringsleder, både kortare och långa, strapatsrika för den som vill ha lite mer utmaning. En del vandringsleder är nya, men de flesta är så kallade caminos reales (kungliga leder) som en gång trampats upp av guancherna – öns ursprungsbefolkning.

Härliga Playa de Amadores

Amadores

Känner du för att borra ner fötterna i vit korallsand från Västindien? Då måste du besöka Amadores-stranden, en av öns absolut vackraste stränder. Den vita sandstranden är nästan en halv kilometer lång och vattnet är ganska lugnt, eftersom två pirer fungerar som skyddande vågbrytare. Sanden är alltid sval och behaglig att gå barfota i, även när solen lyser som starkast. Från hamnen i Puerto Rico är det drygt en halvtimmes promenad längs gångvägen som klättrar längs bergväggarna ovanför den blå Atlanten – en upplevelse i sig!