Las Palmas

Gran Canarias sevärda städer & byar

Dags för en paus från stranden? Gör en utflykt till en av Gran Canaria många charmiga byar och pärlor till städer! Låt dig inspireras av våra tips här.

Las Palmas

Las Palmas är Gran Canarias huvudstad med ungefär 380 000 invånare. Det är en livlig och spännande stad med en av världens mest trafikerade hamnar, som också har Europas längsta pir. Det var här som Columbus kastade ankar då han besökte ön under sin första resa till Amerika. Gamla stan, Vegueta, är mest intressant med sin charmiga spanska kolonialprägel. Här hittar du den nyrenoverade 1400-tals-katedralen Santa Ana, som var den första katedralen som byggdes utanför Europas fastland. I närheten finns den berömda gågatan Triana med ett bedövande utbud av olika butiker. Den bästa shoppingen hittar du på Avenida Mesa y Lopez.

Här finns varuhuset El Corte Inglés, och runt omkring på gatorna finns många kända modebutiker som t ex Zara och Mango. Santa Catalina-parken, i närheten av hamnen, är Las Palmas modecentrum. Vill du se folklivet kan du med fördel spatsera längs den tre kilometer långa strandpromenaden Paseo de las Canteras, som renoverades för några år sedan. Här stöter du på allt från lättklädda turister, eleganta husmödrar och skateboardåkande ungdomar till strikt klädda tjänstemän. Vid promenaden finns gott om caféer, barer, lyx- och lägenhetshotell. Alldeles nedanför promenaden ligger den långa sköna sandstranden Playa de las Canteras.

Färgglada fasader i Las Palmas

Puerto Rico

På branterna av den enorma bergsklyftan som sträcker sig ut i havet trängs Puerto Ricos hotell. Nere i dalen finns vackra parker med blommor, frodig grönska och spännande kaktusvegetation. Bergen skapar lä för vinden – därför är Puerto Rico Gran Canarias mest solsäkra stad. Här finns två hamnar. Från den ena går färjorna till Puerto de Mogán och Arguineguin, i den andra guppar små fiskebåtar bredvid varandra.

Här kan du strosa runt på eftermiddagen och se när fiskebåtarna kommer in med sina fångster. Eftersom havsbotten här är ganska flack, och pirer och vågbrytare gör sitt till för att vattnet ska vara lugnt är detta ett favorittillhåll för barnen att leta strandfynd och bygga sandslott på. Dessutom finns möjlighet att utöva olika vattensporter här. Efter en avkopplande dag på stranden kan man ta sig till köpcentret där det finns gott om butiker, restauranger, barer och diskotek.

San Fernando

San Fernando ligger lite utanför turiststråken vid Playa del Inglés på södra Gran Canaria. Atmosfären är trevlig och priserna är lägre än i turistorterna. Här finns små butiker och en hel del restauranger som serverar goda, lokala rätter.

Fataga

Fataga är en pittoresk bergsby belägen på en klippavsats i El Valle de las Mil Palmeras (De tusen palmernas dal). Här är gatorna trånga, husen välbevarade och omgivningen lummig. Här finns små butiker som säljer fina hantverk som till exempel sjalar och keramik. I Fataga finns även mysiga restauranger och caféer.

Fataga

Arguineguin

Arguineguin är en fiskeby där du kan uppleva den kanariska vardagen. Tidigt om morgonen landar fiskebåtarna nattens fångst, och medan dagen gryr vaknar byn. Bagerierna öppnar, butikerna slår upp dörrarna och restaurangerna planerar för anstormningen av hungriga gäster. På tisdagarna är det marknad och byn fylls med stånd från tidig morgon. Från hamnen kan du ta båten till Puerto Rico och Puerto de Mogán. Kolla med din reseledare hur turlistan ser ut! Från Arguineguin tar du dig till fots till den naturliga stranden i Patalavaca. Om du fortsätter en bit till kommer du till den konstgjorda stranden Anfi Beach, där sanden är importerad från de karibiska öarna. För den fotbollsintresserade: David Silva i spanska landslaget kommer från Arguineguin. 

Telde

Telde är öns näst största stad, byggd i äkta spansk kolonialstil. Innan spanjorerna tog ön i besittning var detta urbefolkningen guanchernas huvudstad. Den största sevärdheten är kyrkan San Juan de Bautista som uppfördes av spanjorerna omedelbart efter erövringen och således är en av öns äldsta kyrkor. 

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán eller Lilla Venedig, som den också kallas, är platsen för den perfekta romantiska aftonen eller utflykten. Det är en liten fiskeby som är tillräckligt gammal för att vara genuin och som inte har fallit offer för turistinvasionen, utan har behållit sin särprägel och rustika charm. Att strosa i de små gränderna är spännande, och att komma ner till hamnen och eventuellt ta sig ett dopp från den lilla stranden är en skön upplevelse. För fiskälskaren är det här definitivt rätt ställe – hamnen är full med fiskrestauranger som dagligen förädlar den färska och sprattlande fångsten till kulinariska mästerstycken. Vi rekommenderar speciellt ett besök på Restaurante Patio Canario. 

Galdár

Staden Galdár vid foten av vulkanen Montaña de Galdár på öns nordvästra sida erinrar om guanchernas tid på ön. Här bodde urbefolkningens hövdingar, vilket visas i det intressanta museet, som också tydliggör guanchernas hela kultur. Framför stadens rådhus står ett mäktigt och mycket gammalt drakblodsträd. 

Puerto de Mogán

Teror

Teror är Gran Canarias religiösa centrum. Här kan du se öns skyddshelgon Pinje-madonnan i den nyklassicistiska kyrkan från 1700-talet. Enligt legenden uppenbarade sig madonnan första gången i ett pinjeträd 1481, för att strax därefter börja utföra mirakler. Något som hon, enligt många invånare, fortfarande gör … 

Artenara, mitt uppe i bergen

Artenara

Några av invånarna i Artenara bor fortfarande i grottor eller i hus i direkt anslutning till grottorna. Det är emellertid inte så primitivt som man skulle kunna tro, utan liknar väldigt mycket den normala boendestandarden. Här finns också en intressant liten grottkyrka och en restaurang med en fantastisk utsikt. Artenara ligger precis vid öns näst högsta bergstopp, Roque Nublo, och hit tar du dig enklast med hyrbil.

Arucas

Arucas, norr om Las Palmas, öns tredje största stad, är berömd för sin katedral som i sin tur är en kopia av Barcelonas berömda katedral. Arucas är också känt för sin rom, Arehucas, samt för sina många bananplantager.