Semesterspurten

Löpslingor utanför dörren, inga trafikljus på cykelvägarna och ett gym som omfattar all slags träning. Lägg sedan till en fascinerande tolerans för olika träningsbehov och nivåer, och resenärer som omfattar allt från singlar till barnfamiljer och kompisgäng.

Tack vare att allt fler svenskar väljer att träna istället för att ta det lugnt på semestern finns det idag ett härligt utbud av träningsresor till solen. Resor där man kan njuta av paraplydrinkar och avslappning vid poolen, liksom av nya vänner och upplevelser bortom träningspassen.

En av de mest kända träningsanläggningarna är Playitas Resort på kanarieön Fuerteventura. En anläggning som omfattar all slags träning för alla nivåer, från amatörer till olympiska mästare som triatleten Lisa Nordén, som lägger ett antal träningsveckor per år på Playitas. Anläggningens cykel- och löpslingor, uppvärmda pool med olympiska mått och ö-gruppens största gym är tillsammans med solen förutsättningar som uppskattas av nordiska triatleter och av olika förbund som förlägger träningsläger på Playitas.


Jag blir så inspirerad, träffar andra människor och provar på nya träningsformer.

Hit lockas också gästspelande proffsinstruktörer och elitidrottare som leder pass som alla kan vara med på, liksom gästspel av olika organisationer och föreningar som Axa Sport Club, Running Sweden och Aerobic weekends.

– Jag har rest hit på flera fitness- och aerobicsveckor, men jag har också rest hit för att gå på gymmet och träna olika pass. Jag blir så inspirerad, träffar andra människor och provar på nya träningsformer. Det som är så kul är att det bara är att gå utanför dörren, berättar Helena Jacobsen från Stockholm – en av Playitas återkommande resenärer.

Att träna tillsammans med andra likasinnade i en inspirerande skön miljö gör att resorna lätt blir beroendeframkallande. Men det är inte bara på Playitas man kan kombinera träning och sol. Även Mallorca, Grekland och Turkiet har eftertraktade hotell med träningsmenyer som erbjuder gruppträningsklasser med professionella instruktörer och häftiga omgivningar att springa eller cykla i. Även om möjligheterna till träning och fysiska aktiviteter är oändliga är kanske ändå det bästa att man kan göra det i sin egen takt och nivå. Ingen rynkar på näsan om man avbryter ett pass, inte heller om man väljer att krydda tillvaron med lite glamour genom att smutta på ett glas mousserande vin vid poolkanten.