Botaniska trädgården på Madeira

Sevärdheter på Madeira

Madeira har många landmärken. Gemensamt för de alla är kopplingen till den vackra och stundtals dramatiska naturen med branta klippor och prunkande blomster. 

Vackra vyer på Madeira

Cabo Girão

Cabo Girão är en av Europas högsta havsklippor. Toppen ligger 580 meter över havsytan och härifrån har man en minst sagt underbara vyer över havet. Du har också utsikt över alla de trevliga terrasserna som ligger nere vid klippans botten.

Om du inte lider av svindel och vill ha lite extra pirr i magen kan du alltid ta dig längst ut på utsiktsplattformen med golvplattor av genomskinligt glas. 

Klippan är belägen ca 2 kilometer väster om Câmara de Lobos och ca 14 kilometer från Funchals centrum.

Den botaniska trädgården

Den botaniska trädgården, Jardim Botânico, var en gång i tiden familjen Reids hemvist. I den drygt 35 000 kvadratmeter stora trädgården som tillhör herrgården finns över 2 000 olika växter och träd från hela världen. Här ligger också Naturhistoriska museet, och om du följer stigarna på området väntar blomsterprakt i alla regnbågens färger året om. Du kan också använda din entrébiljett hit för inträde till fågelparken som ligger precis nedanför.

Du kommer enklast till Jardim Botânico med linbanan, stadsbussarna 29, 30 och 31 eller med taxi. Parken är öppen varje dag mellan kl. 9.00 och 18.00. Adress: Caminho das Voltas 15, Funchal.

Lokala landmärken

I Funchals gamla stadsdel skymtar man snabbt en ståtlig gul mur. Det är muren till det gamla fortet som förr skyddade staden. Fortaleza byggdes under början av 1600-talet och har sedan dess hunnit både byggas om såväl som byggas ut. På 1990-talet öppnade man upp fortet för allmänheten. Uppe på fortet har du en strålande utsikt över Funchal Bay och marinan. Det finns även två museer att besöka och en liten mysig restaurang när hungern infinner sig. Fortet är öppet måndag–lördag kl. 10.00–12.30 och 14.00–17.30.

Linbanan till Monte

Från gamla stan kan du som vill ta linbanan upp till den lilla byn Monte som är känd för Monte Palace Tropical Garden. Trädgården är fylld med både exotisk flora, en orientalisk trädgård och en av världens största samlingar av kottepalmer. Här finns också stenfigurer och kvartskristaller så reservera åtminstone ett par timmar för att ta dig runt här – det finns massor att titta på.

Passa också på att besöka den vackra Nosso Senhora do Monte-kyrkan. Med de berömda korgslädarna som avgår precis nedanför kyrkan kan du göra en annorlunda färd halvvägs tillbaka till Funchal. Resan tar ungefär en kvart. Fortsätt sedan med antingen lokalbuss eller med taxi tillbaka till stan. Trevlig tur!

Madeira Story Center

Är du intresserad av att lära dig mer om Madeiras historia? Då är Madeira Story Center den perfekta platsen för dig. Det är ett modernt museum som är utformat så att du får lära dig mer om historien och kulturen genom att använda alla dina sinnen – en rolig utflykt för hela familjen.

Madeira Story Center är öppet alla dagar kl. 10.00–18.00. Det ligger mitt emot kabelbanan till Monte. Adress: Rua D. Carlos I 27-29, 9060-051 Funchal.

Linbanetur på Madeira