Trogir i Kroatien

Sevärda städer i Kroatien

Det finns många vackra städer och byar att upptäcka på din semester i Kroatien. Många av städerna har historiska anor och välbevarade medeltida stadskärnor som är en fröjd att uppleva. Här tipsar vi om några höjdpunkter bland landets små och stora städer!

Trogir

Staden Trogir som har anor från antiken, ligger på en liten ö norr om Split. Redan år 380 f. Kr. byggdes de första husen här och tack vare de många historiska byggnaderna finns staden på Unescos världsarvslista.

Sibenik Kroatien

Šibenik

Šibenik är en av Kroatiens många vackra kuststäder med en mysig hamn och en fin gammal stads-kärna. Den mäktiga St. James-katedralen är ett av stadens kännemärken. 

Omiš

Denna lilla charmiga by halvvägs längs kusten mellan Split och Makarska är en intressant plats att besöka. Vandra upp till den gamla sjörövarborgen eller gå en tur på den lokala marknaden. Härifrån kan man även ta båten en bit upp längs den natursköna Cetinafloden eller bada vid en av kustens få sandstränder. I Omiš finns också ett litet tivoli där barnen kan roa sig en stund. I augusti anordnas också en piratfestival i Omiš.

Klis

Ett stycke utanför Split ligger den lilla staden Klis, som har ungefär 2 500 invånare. Här är det vackert att gå runt bland ruinerna av det gamla bergsfortet. Ta med dig en matsäck och spendera en skön eftermiddag med en mysig picknick. Du kan också besöka Stella Croatica, som bland annat anordnar matlagningskurser.

Ston

Den mysiga byn Ston på halvön Pelješac är känd för sin mur från 1400-talet som påminner om kinesiska muren. Muren var från början sex kilometer lång och hade 40 försvarstorn. Här kan du även se hur man framställer salt på traditionellt vis och besöka en vingård. 

Dubrovnik

Denna lista är förstås inte komplett utan att nämna Dubrovnik och dess magnifika ringmur och gamla stad. Att strosa runt de gamla gränderna är en upplevelse i sig, men vill du få en bättre överblick kan du ta linbanan upp till toppen av berget Srdj för den överlägset bästa utsikten över Dubrovnik med omnejd. Vill du hellre se staden från sjösidan kan du passa på att följa med en av de många utflyktsbåtarna. De flesta turer tar ungefär en timme och bjuder på många fina vyer och fototillfällen. 

Dubrovnik