Kulinariska Kroatien

Kroatien har många kulinariska specialiteter. Här är fyra tips:

Marknadsshoppa i Split

Skinande persikor, söta vindruvor och färska nötter. På frukt- och grönsaksmarknaden i Split hittar man allt för en dag på stranden. Hit kommer tanter och farbröder från landsbygden och säljer nyskördade frukter och grönsaker varje dag. Tips! Missa inte att köpa färska fikon om de är i säsong. Godare än godis!

Nyfiskat på Hvar

Hvars främsta kulinariska specialitet är fiskgrytan Gregada. Det handlar om klassisk bondmat som har serverats på ön i århundraden. Nästan alla restauranger på ön har den på menyn. Recepten varierar, men basen är alltid dagens fångst, som får koka med potatis, svartpeppar, selleri och lök. Det är enkelt, gott och billigt. Men kom inte vrålhungrig om du vill testa Gregada – rätten tar drygt 40 minuter att laga. Tips! Testa den traditionella krogen Luviji som ligger undangömd i en gränd bakom kyrkan.

Prova vin i Makarska

Kroatien är ett underskattat vinland. Lär dig mer om de kroatiska vinerna på vinbaren Grabovač, vid torget i Makarska, huvudorten längs Makarska rivieran. Här serveras även lokala ostar och charkuterier.
Har du jobbat upp aptiten ska du fortsätta till Kalalarga, gågatan som ringlar genom Gamla stan, och Konoba Stari Grad, stadens bästa restaurang.

Kaffepaus i Split

Splits hamnpromenad, Riva i folkmun, är bästa platsen för en koffeinkick. Hit går Splitborna för att se och synas. Kaféerna ligger på rad, det är bara att slå sig ner på första bästa och beställa en kaffe eller lemonad.