Mat och vin i Kroatien

Marknadsshoppa och ta en kaffe i Split, prova vin i Makarska och fiskgryta i Hvar – Kroatien fullkomligt flödar av matsensationer. Här kommer fyra tips inför resan till Kroatien för dig som är intresserad av kulinariska upplevelser.

Nyfiskat på Hvar

Hvars främsta kulinariska specialitet är fiskgrytan Gregada. Det handlar om klassisk bondmat som har serverats på ön i århundraden. Nästan alla restauranger på ön har den på menyn. Recepten varierar, men basen är alltid dagens fångst, som får koka med potatis, svartpeppar, selleri och lök. Det är enkelt, gott och billigt. Men kom inte vrålhungrig om du vill testa Gregada – rätten tar drygt 40 minuter att laga. Tips! Testa den traditionella krogen Luviji som ligger undangömd i en gränd bakom kyrkan.

 

Traditionell Peka

Peka är en traditionell dalmatisk maträtt som kan varieras i det oändliga, men som oftast består av kött och grönsaker som tillagas under flera timmar i en gryta som placeras i glödande kol. Den långa tillagningstiden gör köttet otroligt mört, men även att rätten oftast måste förbeställas.

Marknad i Split, Kroatien

Marknadsshoppa i Split

Skinande persikor, söta vindruvor och färska nötter. På frukt- och grönsaksmarknaden i Split hittar man allt för en dag på stranden. Hit kommer tanter och farbröder från landsbygden och säljer nyskördade frukter och grönsaker varje dag. Tips! Missa inte att köpa färska fikon om de är i säsong. Godare än godis!

Kaffepaus i Split

Splits hamnpromenad, Riva i folkmun, är bästa platsen för en koffeinkick. Hit går Splitborna för att se och synas. Kaféerna ligger på rad, det är bara att slå sig ner på första bästa och beställa en kaffe eller lemonad.

Prova vin i Makarska

Kroatien är ett underskattat vinland. Lär dig mer om de kroatiska vinerna på vinbaren Grabovač, vid torget i Makarska, huvudorten längs Makarska rivieran. Här serveras även lokala ostar och charkuterier. Har du jobbat upp aptiten ska du fortsätta till Kalalarga, gågatan som ringlar genom Gamla stan, och Konoba Stari Grad, stadens bästa restaurang.

Vill du lära dig mer om viner kan du följa med på vår utflykt Vinprovning i byn Imotski, där familjen Grabovač har sin vingård.

Kroatien - Crni rižot

Beställer du in en crni rižot kommer du få en annorlunda matupplevelse. Risotton är gjord på en bläckfisk som runt Medelhavet kallas sepia. Bläcket från vanlig bläckfisk färgar riset svart och ger rätten sin karaktäristiska smak. Den krämiga svarta risrätten toppas elegant med riven parmesanost.

Familjen Grabovac vingård i byn Imotski