Kroatien

Kristallklart Kroatien!

Mysiga badorter och pittoreska fiskehamnar. Kilometerlånga stränder, undangömda badvikar och kristallklart hav. Fina storstäder och stilla bergsbyar. Välkommen till Kroatien och Makarska rivieran, en av Europas mest spektakulära kuststräckor.

Split, Kroatien

Solen strilas genom palmkronornas blad, den marmortäckta hamnpromenaden glänser i solljuset. Längs den cafékantade promenaden, även känd som Riva, strosar turister med glasstrutar i händerna jämte par som går hand i hand. Det är en vanlig sensommardag i staden Split. Här vilar en chic känsla och det är inte för inte som staden brukar beskrivas som Kroatiens Saint Tropez. Mitt i gyttret av smala gränder, kyrkor och källarvalv ligger Narodni Trg, folkets torg.

– Torget är som en cocktail av olika arkitektoniska stilar, säger guiden Sanja, som visar oss runt i Split. Här kan man följa hela stadens historia på en och samma plats. Vi fortsätter till marknaden, där gubbar och gummor från omgivningarna säljer nyskördade frukter och grönsaker.

– Bland Splitborna är det tradition att handla här på lördagarna, säger Sanja. Men helgen börjar alltid med en kaffe på något av caféerna längs Riva. Det är dit man går för att se och synas. Split bjuder på bra shopping, moderna vinbarer, högklassiga restauranger och fina bad.

Makarska rivieran, Kroatien

Vill du ha ännu mer strandliv så varför inte göra en kombo och stanna en del av semestern i Split och den andra på Makarska rivieran – eller någon av de mysiga öarna Hvar eller Brac? Makarska rivieran är en av Europas vackraste kuststräckor. Den startar strax söder om Split och fortsätter till Gradac i söder. Däremellan ligger den charmiga centralorten Makarska och familjevänliga badorter som Tucepi och Podgora.

Landskapet är dramatiskt, med de höga Biokovobergen på ena sidan och Adriatiska havet på den andra. Att färdas längs med kusten är en upplevelse i sig. Det är havet som är Makarska rivierans främsta lockelse. Här finns förvisso inga sandstränder, men frånvaron av sand gör att vattnet är renare här än på andra håll runt Medelhavet. Dessutom lockar de ljusa, fina klapperstens-stränderna ofta med naturlig skugga i form av skyddande pinjeträd.

I det kristallklara vattnet utanför kusten väntar några av Kroatiens finaste öar. Vi lämnar staden Split med katamaran för att upptäcka några av dem. Den närmaste ön Brac blir vårt första stopp. Vi stiger i land i Pucisca, en oansenlig liten hamnby med vita kalkstenshus och terracottaröda tak. Det vilar en stilla charm över byn. Men ingen skrytsamhet – trots att det amerikanska resemagasinet Travel+Leisure nyligen utsåg byn till en av Europas vackraste. Vi fortsätter till toppen av ön, den 778 meter höga utsiktspunkten Vidova Gora. Här väntar en strålande utsikt över ön och arkipelagen. Stora delar av ön täcks av tät grönska, med olivträd och pinjeskog. Långt där nere sträcker sig stranden Zlatni Rat, Gyllene Hornet, ut som en vit pil i det blå havet. Det är en av Europas vackraste stränder, öns främsta turistmagnet.

Brac, Kroatien

Efter ett par dagars avslappnande sol och bad på Brac fortsätter vi till grannön Hvar. Den lilla hamnstaden kan beskrivas som ett Split i miniatyr, med smala gränder, chica butiker och en hamnpromenad kantad av caféer och barer. Under högsäsong är Hvar en av Kroatiens populäraste öar, en tummelplats för jetset-folket. Hvar är den mest solsäkra ön i den kroatiska skärgården. Här kan du njuta av härliga klippbad, windsurfing eller ett dopp ifrån de stora badtrapporna. Att se solen gå ner över staden på andra sidan hamnen är ett av stadens mest prisvärda kvällsnöjen. Nästa dag ser vi staden vakna till liv över kaffe och färskpressad apelsinjuice på torget intill hamnen. Vi ser turister med stora ryggsäckar som just stigit av morgonfärjan, skippers på väg med matkassar till de lyxiga segelbåtarna i hamnen och tanter som säljer torkad lavendel, öns mest kända souvenir. Från kyrkan intill hörs stämningsfull orgelmusik.

Vi promenerar genom de stilla gränderna och fortsätter längs vattnet. Sätter oss på en brygga och doppar fötterna i vattnet. Lagom till lunch letar vi oss fram till Lungomare. Restaurangen ligger lite undangömd på en bakgata men de marina dekorationerna visar att vi har kommit rätt. I taket hänger fisknät, blåsfiskar och snäckor. Vid bordet intill sitter ägaren själv omgiven av familj och vänner. Han berättar att han just har kommit tillbaka efter en lyckad fisketur och insisterar på att vi ska smaka på fångsten. En stund senare återvänder han med en nygrillad svärdfisk. Den är perfekt grillad och serverad utan krusiduller. Salt, peppar, citron. Vi konstaterar att det är allt som behövs när fisken är så färsk som den här – och det är resans bästa lunch. Efter ett par dagars öluff landar vi i Makarska för ytterligare några dagar av skönt strandslapp. Från hotellbalkongen väntar en fantastisk utsikt över staden med de dramatiska, höga bergen som fond. I hamnen ligger utflyktsbåtarna sida vid sida, som gjort för den som vill göra adriatiska upptäckter med minsta möjliga ansträngning. Vi ger oss i stället in i gränderna ovanför hamnen. På torget mitt i byn ligger en vacker gammal kyrka och vid sidan av den en liten frukt- och grönsaksmarknad. Här handlar vi kulinariska souvenirer i form av lavendelhonung, lokal olivolja och söta, stora fikon. Sedan fortsätter vi till stranden, kastar av oss flipflopsen och dyker ner i det kristallklara vattnet.