Kroatien

Var i Kroatien ska man resa?

Till Kroatien kan du resa oavsett om du vill till en större stad, en liten mysig hamnstad eller någon vacker ö. Oavsett vart du reser kan du se fram emot mysiga badorter, små fiskebyar kilometerlånga klapperstensstränder och undangömda badvikar. Här har vi samlat våra bästa tips på Kroatiens olika orter så att du enklare ska hitta till just din semesteroas.

Stadsliv i Split

Solen strilas genom palmkronornas blad, den marmortäckta hamnpromenaden glänser i solljuset. Längs den cafékantade promenaden, även känd som Riva, strosar turister med glasstrutar i händerna jämte par som går hand i hand. Det är en vanlig sensommardag i staden Split. Här vilar en chic känsla och det är inte för inte som staden brukar beskrivas som Kroatiens Saint Tropez. Mitt i gyttret av smala gränder, kyrkor och källarvalv ligger Narodni Trg, folkets torg.

– Torget är som en cocktail av olika arkitektoniska stilar, säger guiden Sanja, som visar oss runt i Split. Här kan man följa hela stadens historia på en och samma plats. Vi fortsätter till marknaden, där gubbar och gummor från omgivningarna säljer nyskördade frukter och grönsaker.

– Bland Splitborna är det tradition att handla här på lördagarna, säger Sanja. Men helgen börjar alltid med en kaffe på något av caféerna längs Riva. Det är dit man går för att se och synas. Split bjuder på bra shopping, moderna vinbarer, högklassiga restauranger och fina bad.

Boka resa till Split

Split, Kroatien
Promajna, Kroatien

Kombinera stad med Makarska rivieran

Vill du ha ännu mer strandliv kan du kombinera semestern med mer livliga dagar i Split och lite mer lugn och ro i någon av de små badorterna längs Makarska rivieran. Rivieran startar strax söder om Split och fortsätter ända till Gradac i söder. Däremellan hittar du flera charmiga badorter med familjevänliga hotell. I Makarska ligger till exempel Apollo Mondo-hotellet Romana Beach Resort precis vid den vackra strandpromenaden. 

Landskapet är dramatiskt här, tack vare de höga Biokovobergen på ena sidan och Adriatiska havet på den andra. Det är havet som är Makarska rivierans främsta lockelse. Det finns förvisso inte några sandstränder här, men tack vare att det är klapperstensstränder och klippor är vattnet renare här än på många andra håll runt Medelhavet. Dessutom lockar klapperstensstränderna ofta med naturlig skugga i form av skyddande pinjeträd.

Boka resa till Makarska

Båttur till Brac eller Hvar

I det kristallklara vattnet utanför kusten väntar några av Kroatiens finaste öar, som du enkelt kommer till med katamaranen från Split. Närmast kusten ligger ön Brac, där båten lägger till i hamnarna i byarna Bol, Supertar och Milna. På Brač kan du ta dig till öns höga utsiktspunkten Vidova Goratoppen som med sina 778 meter över havet ger en läcker utsikt över ön och skärgården. Stora delar av Brac är täckt av tät grönska, med olivträd och pinjeskog, men du kan också se Brač kända strand Zlatni Rat, Gyllene Hornet som sträcker ut sig som en vit pil i det blå havet. Missa inte heller att besöka byn Pučišća, som är en liten hamnby med vita kalkstenshus och terracottaröda tak.

En annan ö i den kroatiska skärgården som du inte får missa är grannön Hvar. Den lilla hamnstaden på ön kan beskrivas som ett Split i miniatyr, med smala gränder, butiker och en hamnpromenad som kantas av caféer och barer. Under högsäsong är Hvar en av Kroatiens populäraste öar , kanske tack vare att det är den mest solsäkra i skärgården. Här kan du njuta av härliga klippbad, windsurfing eller ett dopp ifrån de stora badtrapporna. Att se solen gå ner över staden på andra sidan hamnen är ett av stadens mest prisvärda kvällsnöjen.

Boka resa till Brac

Bok, Brac