Sveti Jure Biokovobergen Kroatien

Fantastiska naturupplevelser i Kroatien

Vackra sjöar, dramatiska bergstoppar och gröna dalar – naturen i Kroatien är ofta underbart vacker även i inlandet. Vi tipsar om fem härliga naturupplevelser, så passa på att se mer av det natursköna Kroatien under din semester!

Utforska Kroatiens berg och sjöar

Den högsta toppen i Biokovobergen heter Sveti Jure och tornar stolt upp sig 1 762 meter över havet. Man kan köra bil ända upp till toppen där man har en enastående utsikt över skärgården och grannlandet Bosnien. Tar du dig upp till toppen i april eller maj kan det mycket väl ligga snö kvar. 

Plitvicesjöarna nationalpark

Nationalparken Plitvicesjöarna, Plitvicka Jezera, består av 16 sammanlänkade sjöar mellan bergen Mala Kapela och Plješevica. Tack vare sin skönhet blev sjöarna med omgivande skogar nationalpark 1949. Parken är skyddad av Unesco som ett av världens kulturarv, och är något av det mest natursköna du kan se i Kroatien.

Strax söder om Makarska rivieran, på vägen mot Dubrovnik, ligger Bacina-sjöarna. Den omgivande naturen är fantastiskt vacker och vattnet svalt och skönt. När du ändå är här bör du prova på områdets kulinariska specialitet – groda!

Botanisk trädgården i Trsteno

Den botaniska trädgården i Trsteno skapades av en sjöman som tog med sig växter hit från hela världen. Här finns träd som är över 500 år gamla och det största är elva meter i omkrets. Dessvärre har en del av trädgården brunnit ned men det är fortfarande en fin plats att besöka.

Neretva-deltat

Området kring Neretvafloden har en intressant och fascinerande historia som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Här finns ett helt nytt museum om den betydelsefulla romerska staden Narona. Du kan också ta en båttur i deltat och uppleva den magnifika naturen med mängder av olika fågelarter.