Dubrovnik

Dubrovniks stadsdelar

Dubrovnik erbjuder en stor variation av sevärdheter som du kan uppleva. Gemensamt för alla är den slående naturen, oavsett vilken stadsdel du befinner dig i. I den här resguiden kan du läsa om Dubrovniks mest populära stadsdelar Gruž, Lovrijenac, Komolac och Gamla stan.

Gruž

Den här stadsdelen i Dubrovnik ligger två kilometer norr om Gamla stan. Med sin slående utsikt över vatten och öar har semesterfirare kommit hit sedan 1200-talets början. Då var det adeln som ville ha det lugnt och skönt. I dag är Gruž en plats för besökare från hela världen. Tidigare var detta ett industriellt område, vilket syns tydligt på den stora hamnen och stationshuset. Numera bor här över 15 000 människor, vilket har förvandlat Gruž till det största bostadsområdet i Dubrovnik.

Att se, äta och göra i Gruž

I den här stadsdelen kan du utan tvekan spendera en del tid med att promenera runt och titta på den vackra utsikten och människorna som rör sig här. Är du ute efter lite mer äventyr kan du ta dig ner till stranden och prova på att snorkla efter sjöstjärnor, musslor och andra spännande havsvarelser.

Passa på att gå på en av de bästa restaurangerna i Kroatien när du är på besök i Gruž - nämligen 360°. Restaurangen som specialiserar sig på fisk och skaldjur ligger vackert belägen i hamnen i ett gammalt fort, med härlig utsikt över Adriatiska havet. Här får du en vackert komponerad måltid av hög klass – en riktig pärla. Tänk på att restaurangen inte är öppen på vintern, och att du behöver boka bord i förväg. Här kan du boka bord och läsa mer om 360°.

Dubrovnik stad

Komolac

I Komolac, en stadsdel som ligger i nordöstra delen av Dubrovnik, kan du beundra en vackert kuperad grönska och en stor hamn där Adriatiska havet mynnar ut i öppna havet. Här lägger stora yachter till i marinan och det finns gott om restauranger i området. Utöver sin vackra marina finns också världens kortaste fors här. Forsen Ombla är endast 30 meter lång från källa till mynning och har under årens lopp varit en källa för dricksvatten till Dubrovnik.

Om du är intresserad av historiska platser kan du besöka den gamla kyrkogården vid kyrkan St Stephen.  Här kan du hitta gravstenar från så tidigt som år 1000.

Dubrovnik Gamla stan

Lovrijenac

I södra delen av Dubrovnik hittar du stadsdelen Lovrijenac. Hit kommer turisterna för den stora fästningen med namnet Lovrijenac-fästningen, Sankt Laurentius fästning eller ”Dubrovniks Gibraltar”. Fästningen ligger längst ut på en klippa 37 meter över havet, och byggdes cirka år 1100 som en strategisk försvarspunkt. Här har du utkik över hamnen och kan se fiender på långt avstånd. Ta en guidad tur för att höra om varför fortet byggdes, hur det kommer sig att väggarna är tunnare mot staden och tjockare mot havet och andra spännande historier.

Fortet är en av flera platser i Dubrovnik som har använts vid inspelningen av TV-serien Game of Thrones. Utöver den häftiga fästningen finns inte så mycket att göra i Lovrijenac, så planera in detta som en halvdagstur mellan måltider.

Gamla stan

Det här är ett område i Dubrovnik som fått stå ut med en hel del och står därför under UNECSO’s skydd som ett världsarv. Gamla staden är vackert utsmyckad med byggnader från storhetstiden på 1200-talet i gotisk stil. Dubrovnik var då en betydande stad med sitt utmärkta handelsläge, och om du strosar längs med gatorna kan du besöka ett av Europas tre äldsta apotek som grundades 1317.

Här finns också världens äldsta botaniska trädgård som grundades någon gång innan 1492 på ett område så stort som 25 hektar. Det finns inga caféer eller restauranger i trädgården, så passa på att ta med en matsäck och ha en mysig picknick i parken.