Peterskyrkan

Peterskyrkan

Detta är en av världens största kyrkor och garanterat värd ett besök när du är i Rom. Peterskyrkan är en helig plats i den katolska tron, uppkallad efter aposteln Petrus som sägs vara begravd under kyrkan.

Bygget av Peterskyrkan påbörjades 1506, men det tog hela 120 år innan kyrkan var färdigställd på grund av en lång debatt om hur kyrkan skulle utformas. Den ena sidan ville att kyrkans planlösning skulle se ut som ett grekiskt kors, medan den andra sidan ville att den skulle se ut som ett latinskt kors. Peterskyrkan stod till slut klar år 1626, formad som ett latinskt kors. Flera kända arkitekter som Donato Bramante, Rafael och Michelangelo deltog i arbetet och gjorde sina avtryck på kyrkan, men den slutgiltiga planen skapades av Carlo Maderno.

Pieta Michelangelo

När du besöker den här mäktiga byggnaden får du inte missa att gå upp i den stora kupolen. Antingen betalar du några euro för att få åka hiss, eller så promenerar du upp för trapporna. Om du är rädd för trånga utrymmen kan det vara värt att åka hiss för trapporna upp är branta och smala. Väl uppe är det dock värt besväret! Från kupolen ser du ut över hela Rom.

På markplan kan du njuta av många vackra konstverk under ditt besök. Bland annat hittar du Michelangelos kända verk Pietà här. Det är en skulptur som föreställer Jungfru Maria som håller sin döde son Jesus i knät. Detta är också det enda verk som Michelangelo signerade med sitt namn. Under kupolen står Berninis högaltare, en baldakin i brons som hålls uppe av fyra vridna kolonner. Vid detta altare får endast påven leda mässan.

Att tänka på

När du besöker Vatikanstaten bör du tänka på din klädsel. Det är viktigt att täcka axlar och knän med oavsett hur varmt det är - det gäller både kvinnor och män. Du får inte heller ha hatt eller huvudbonad på dig.

Peterskyrkan är en mycket populär plats att besöka som turist i Rom, kom i tid till platsen så att du slipper köa så länge. Det är bättre att vara här innan öppning för att slippa de värsta köerna. Om du har bokat en guide, vilket rekommenderas, eller köpt ett ”gå-före-i-kön”-kort slipper du köa på plats.

Ibland är påven på plats vid Peterskyrkan och då är det extra mycket folk här . På söndagar klockan 12 talar påven till folket vid Petersplatsen som ligger precis vid Peterskyrkan. Han är även på plats för mässor under onsdagsförmiddagar.

Priser och öppettider

Det kostar ingenting att gå in i Peterskyrkan och köerna består till största del av den omfattande säkerhetskontrollen som alla besökare måste ta sig igenom. Om du vill gå före i kön kan du boka biljetter eller guidade turer som tidigare nämnts ovan.

Peterskyrkan är öppen mellan 7.00 och 19.00 under april till september, då det är högsäsong. Under oktober till mars är kyrkan öppen mellan 7.00 och 18.00. För mer information, se Vatikanens officiella webbplats

Petersplatsen

Att ta sig till Peterskyrkan

Till Peterskyrkan tar du dig enklast med tunnelbana. Ta linje A och gå av vid Ottaviano-S. Pietro-Musei Vaticani och promenera i cirka tio minuter. Det kan vara svårt att hitta, så ta med dig en karta över området för säkerhets skull.