Pantheon

Pantheon

Denna magnifika byggnad som står mitt i centrala Rom är en sevärdhet du inte bör missa under ditt besök i staden. Pantheon är ett antikt tempel som då det byggdes användes som samlingsplats för folket att dyrka alla gudar, vilka stod som statyer längs med väggarna inne i den stora rotundan. Pantheon var också den största betongbyggnaden i världen. År 600 hade den kristna läran slagit rot i Rom och templet gick från att dyrka alla gudar till en gud.

Pantheon interiör

Pantheo är en drygt tvåtusen år gammal byggnad, mitt i dagens centrala Rom.  Byggnaden är känd för sin arkitektur, med stora kolonner men framför allt den stora rotundan med takkupolen. Det som gör Pantheon så speciell är att  byggnaden har använts sedan den byggdes och därför är den också relativt väl bevarad. Förr, när man besökte platsen, såg man bara ingången till den stora byggnaden, så besökarna blev häpna när de gick i och såg den stora rotundan som var dold utifrån.

Byggnadens utformning har inspirerat många arkitekter med sina stora kolonner och det trekantiga tak som vilar på kolonnerna. Designen har härmats på många olika platser i världen. När du går in i Pantheon blir du hänförd av de många färgerna som bevarats i stenen, och det stora valvet i taket. Om du tittar upp ser du den gigantiska kupolen och ett nästan nio meter brett hål som är byggnadens enda ljuskälla.

Att ta sig till Pantheon

Det kan upplevas lite krångligt att ta sig till Pantheon på grund av de trånga gatorna. Inga bussar kan ta sig fram i närheten av byggnaden och det finns inte heller någon tunnelbana som stannar i närheten. Det enklaste sättet att ta sig till Pantheon är att promenera från den populära Trevi-fontänen och gå mot Piazza Navona, där Fontana dei Quattro Fiumi står i mitten av torget.

Om du trots allt skulle vilja ta en buss är den närmaste busshållplatsen Piazza Argentina, som många av Roms bussar trafikerar. De som går mest frekvent är linjerna 40, 60 och 64.

Priser

Det är helt gratis att besöka Pantheon vilket också gör att det inte är några köer för att ta sig in. Därför passar ett besök till Pantheon perfekt om du har överstigit budgeten och vill göra en historisk utflykt till en av världens häftigaste byggnader.

På grund av dess långa historia kan det vara intressant att boka en guide som kan berätta om hur Pantheon byggdes, den tidstypiska arkitekturen och hur byggnaden har använts under årens lopp.

Pantheon i Rom

Öppettider

Pantheon är öppen alla dagar om året förutom den 1 januari, 1 maj och 25 december. De flesta andra dagar är öppettiderna: måndag till lördag 8.30 till 19.30 och söndagar 9.00 till 18.00. Om det skulle infalla en högtid på en vardag är Pantheon bara öppen mellan 9.00 till 13.00. Eftersom det är en kyrka hålls det mässor här, turister är inte tillåtna in under mässorna som äger rum varje lördag klockan 17.00. Under högtider hålls mässan klockan 13.30.