Colosseum

Colosseum

En av de häftigaste sevärdheterna i Rom är Colosseum, den romerska amfiteatern som byggdes redan år 70 efter Kristus. Byggnaden är även känd under namnen Kolosseum eller Flaviska amfiteatern. Här får du vandra på mark som många generationer vandrat innan dig och supa in andan av historia. Passa på att komma hit på förmiddagen, och boka biljett i förväg för att komma undan de längsta köerna.

Historien bakom Colosseum

Colosseum, eller Flaviska amfiteatern som den tidigare kallades för, är en gigantisk amfiteater som står mitt i Rom. Den mäter 524 meter i omkrets och 48 meter i höjd. Här kunde Roms befolkning samlas för att se gladiatorspel, men även djurfäktningar, avrättningar och teater.

Colosseum på natten

Byggnaden hade massor av finesser. Bland annat kunde golvet på Colosseum under de första 100 åren fyllas med vatten så att kända sjöslag kunde återspelas med riktiga båtar. Golvet byggdes senare om för att gynna gladiatorspelen med hissar och burar där djur och kämpar kunde komma upp i arenan för att ge spelet mer spänning. I taket satt det 240 vajrar där tygstycken var fästa så att åskådarna kunde bli skyddade från sol, vind och väder under spelen.

Arenan är gigantisk och under de 500 år som platsen användes kunde upp till 50 000 åskådare betrakta spelen från läktarna. För att det skulle gå så smidigt som möjligt att fylla och tömma arenan fanns det närmare 80 olika ingångar i Colosseum. Kejsaren och de högt uppsatta männen i Rom hade egna prioriterade ingångar, medan allmänheten fick trängas i de 76 allmänna ingångarna. 

Guidade turer och biljetter till Colosseum

Den här byggnaden har så mycket historia att bjuda på så för att verkligen förstå dess storhet rekommenderar vi dig att boka en ordentligt guidad tur. Antingen går du i grupp tillsammans med en guide, eller så kan du köpa till en audio- eller en videoguide som tar dig genom den spännande historian om Colosseum och dess arkitektur. Här kan du boka en guidad tur

Priserna varierar beroende på hur gammal du är. Läs mer om priser och vilka som kan få reducerat pris. Boka din biljett här. Tips! Den första söndagen varje månad är inträdet till Colosseum helt gratis så om du är här under den dagen behöver du inte köpa någon biljett för att komma in.

Öppettider

Colosseum öppnar varje dag klockan 8.30 för besökare. Stängningstiderna varierar beroende på säsong. Se vad som gäller för ditt besök här.

Hur du tar dig hit

För att ta dig till Colosseum med kollektivtrafik kan du välja mellan att åka tunnelbana, buss eller spårvagn. Ta den blå linjen, Line B, i tunnelbanan och hoppa av på stationen Colosseo. När du kommer upp ur tunnelbanan kan du inte ta miste på vart du ska gå. Om du åker buss kan du välja mellan fem olika busslinjer – 75, 81, 673, 175 eller 204, även här heter busshållplatsen Colosseo. För att ta spårvagnen ska du välja linje 3 och hoppa av vid Colosseo

Colosseum i Rom

Tunnelbana: Line B (blå linje)                            Hållplats Colosseo 
Buss: Linje 75, 81, 673, 175, 204                        Hållplats Colosseo
Spårvagn: Line 3                                                  Hållplats Colosseo