Panagia Skopiotissa, Zakynthos

Kultur och historia

I behov av lite andakt? Erfar Zakynthos rötter och spana in dess kulturella arv: vackra småkyrkor, oftast undanstuvade i grönskande miljöer med bildsköna vyer. 

Klostret Panagia Skopiotissa

På berget Skopos i närheten av Argassi finns en underbar liten korskyrka från 1624 som heter "Vår jungfru Skopiotissas kyrka". Det är Zakynthos enda kyrka med kupol. Enligt den grekiska mytologin så levde jaktens gudinna Artemis på detta berg och det fanns då tempel där. Har man tur så är vägen öppen dit upp och efter en slingrig färd är man på toppen och har en storslagen utsikt över ön och havet. Den omgivande naturen är också fantastiskt vacker, speciellt på våren då hundratals orkidéer blommar.

S:t Dionysos-kyrkan

S:t Dionysos-kyrkan är Zakynthos största kyrka och en av få byggnader på ön som inte förstördes under jordskalvet 1953. På grund av detta har kyrkan en alldeles speciell plats i öbornas hjärtan. Den mycket vackra kyrkan är väl värd ett besök, kom bara ihåg att täcka axlar och knän när du är inne i kyrkan.

Olympia

Pittoreska Bochali

Ovanför Zakynthos stad hittar du den lilla byn Bochali, som bjuder på fantastisk utsikt över ön och havet. Här är mycket idylliskt med små caféer, glassbarer och en liten kyrka – Chrisso Pigi – som hyser en ikon med jungfru Maria från 800-talet. På den trevliga tavernan kan du njuta av en god lunch under ett tak av blommor och grönska. 

Olympia

Är du intresserad av antik historia ska du ta chansen att åka på en utflykt till fastlandet och se platsen där de olympiska spelen tog sin början. Det är i Olympia som den olympiska facklan tänds inför varje OS och här känner man verkligen historiens vingslag. Du får också se Olympiamuseet med alla statyer och föremål som är tusentals år gamla. Här kan du förboka din utflykt till Olympia.