Fakta om Rhodos

Tidsskillnad:

Svensk tid + 1 timme.

Språk:

Grekiska. Många talar engelska.

Valuta:

Euro (EUR). 100 SEK = 10,61 EUR (feb-17).

Transfer:

Från flygplatsen till vårt första hotell i Ialyssos tar det ca 15 minuter, till Rhodos stad och Ixia tar det ca 25 minuter, till Kalithea 30 minuter. Till Faliraki tar det ca 40 minuter, till Afandou ca 50 minuter och till Lindos ca 1 timme. Till Lardos och Kiotari tar det ca 1 timme och 15 minuter. Transfer sker vanligtvis utan Apollos personal.

Stränder:

Rhodos östkust anses ha de bästa sandstränderna. På västkusten kan sanden vara uppblandad med rundslipad småsten och här fläktar medelhavsvinden Meltemian. I Lardos finns trevliga badmöjligheter med grov sand eller klappersten. Sandstranden i Kalithea är grovkornig med små runda stenar. Omkring Lindos finns flera trevliga badvikar.

Nöjen:

Hektiskt nöjesliv där det mesta är koncentrerat till Rhodos stad. I vissa delar av staden ligger musikbarer, diskotek och barer vägg i vägg med varandra. Inne i den medeltida stadsdelen har nöjeslivet en mer sofistikerad ton. I Faliraki finns det också gott om barer. I de övriga orterna är det betydligt lugnare och kvällen spenderas på mysiga tavernor.  I Lindos finns trevliga caféer och barer.

Kommunikationer:

Goda buss- och taxiförbindelser på ön. Uthyrning av bilar, mopeder, motorcyklar och cyklar. Bilfärjor till Pireus/Aten. Båt till andra grekiska öar och Turkiet. Flygförbindelse med Aten, Thessaloniki och många grekiska öar.

Aktiviteter:

I Afandou, ca 20 km från Rhodos stad, finns en 18-håls golfbana. Till Kalithea går dagliga sportdykningsturer. Vattensporter vid flertalet stränder.

Betalningsalternativ:

Kreditkort accepteras som betalningsmedel i många affärer. Uttagsautomat finns i Rhodos stad, Ialyssos samt i Lardos, ca 3 km från St James och Elvita.

Bra att veta:

Observera att övernattning på Rhodos kan förekomma vid både ut- och hemresa från Tilos eller Symi.

Yta och befolkning:

Rhodos är ca 1 400 km2 stort och har ca 100 000 bofasta invånare, varav hälften bor i Rhodos stad.