Frappé – söt, medium eller utan socker?
Frappé är Greklands svalkande svar på iskaffe och något du måste prova när du är i Grekland. Oftast serveras den i ett stort glas med sugrör – perfekt att ta med till stranden eller på promenaden. Givetvis kan du sätta dig på vilket café eller taverna som helst – i Grekland är en frappé aldrig långt borta! Namnet frappé sägs komma från franskan ”frappé” som betyder slagen. Att frappé, tillsammans med det starka brik-kaffet, är Greklands nationalkaffe nummer ett är ingen underdrift, och den har till och med en egen dag! Vill du fira nationella Frappé-dagen är det den 7 oktober som gäller.
När du beställer din frappé kommer du att få frågan om du vill ha den glykós (söt), métrios (medium) eller skétos (det vill säga utan socker), och beroende på smak får du den alltså så som du önskar. En riktig frappé görs på pulverkaffe som mixas med riktigt kallt vatten och, om så önskas, mjölk. För att den ska vara så där svalkande iskall serveras den med isbitar.
Gör din egen frappé
Prova att göra din frappé hemma! Bästa sättet får du om du har en speciell mixer för frappé, men även en mjölkskummare fungerar.
Du behöver
4-6 cl iskallt vatten
En tesked pulverkaffe
Socker efter tycke och smak
Mjölk efter tycke och smak
Gör så här
Mixa iskallt vatten, pulverkaffe och så mycket socker du vill ha i ca 15 sekunder, eller tills du har ett lagom tjockt och krämigt skum. Fyll ett högt glas med isbitar och iskallt vatten. Gillar du att ha mjölk i kaffet ska du även mixa frappén med det. Servera i ett högt glas med sugrör. Njut!