Greklands bästa oliver
Att något så litet kan vara så ljuvligt gott. Syrliga, söta, fruktiga eller salta – grekiska oliver finns i de flesta former. Lär känna de mest populära oliverna!
Kalamataoliver och Kalamonooliver
Kalamonooliverna blandas ofta ihop med Kalamataoliverna. De är snarlika, men för att en olivsort ska få kallas för Kalamataoliver måste de komma från Kalamata-distriktet. Kalamono- och Kalamataoliver är oftast mörklila, nästan svarta, och är formade som mandlar. Tillsammans är de den mest kända olivsorten i Grekland.
Till smaken då? Du känner igen en Kalamono eller Kalamata genom den fruktiga och salta smaken. Oliverna hanteras varsamt när de skördas. För att inte skada träden skördas de ofta för hand, vilket tar tid. Den ömtåliga skötseln av oliverna känns i varje tugga.
Den gröna Halkidikioliven
Får du ett fat med gröna, stora oliver i Grekland är det förmodligen Halkidikioliven. Halkidikioliven är med sitt fylliga fruktkött en syrlig och krispig oliv, men med snäll smak. Oliven kommer, som namnet avslöjar, från Halkidiki-området. Oliverna skördas från september till oktober.