Grekiska meze

Grekiska meze

Ingen semester i Grekland är fullkomlig utan grekiska meze, små förrätter som serveras på tavernor, restauranger och ouzerier tillsammans med vin, ouzo, tsipouro eller retsina. Beställ in några ljuvliga meze till förrätt nästa gång du är i Grekland, du kommer inte bli besviken. Här delar vi med oss av några av våra favoritmeze som du inte bör missa.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki är nästan synonymt med Grekland och serveras allt som oftast med lite bröd som förrätt på så väl stora som små restauranger i Grekland.
Vill du göra din egen tzatziki är detta ett bra recept:

Blanda 2 dl grekisk yoghurt med en halv riven gurka. Blanda i lite salt och valfri mängd vitlök. Ringla över lite olivolja.

I vissa delar av Grekland blandar man även i lite dill i tzatzikin. Testa gärna det!
 

Fler goda grekiska röror


Röra på favabönor

En meze som har sitt ursprung på Santorini där favabönan växer. Fava, som är som ett mellanting av linser och kikärtor, skalas och mixas till en slät röra.

Melitzanosalata / Aubergineröra

1 aubergine, 1 gul lök, 1 klyfta hackad vitlök, 1 röd paprika, salt, peppar, lite persilja (hackad) , 3 tsk vinäger, 3 tsk balsamvinäger. Grilla aubergine och paprika i ugnen tills de är mjuka och skalet bränt. Gröp ur dem och blanda köttet försiktigt med vitlök, salt, peppar, persilja och vinäger. Dekorera med hackad tomat, några oliver och lite fetaost (smulad) innan servering.


Taramosalata / Fiskromsröra 

125 g vit fiskrom, 175 g hackad gul lök, 225 g brödsmulor (blötlagda i vatten innan), 100 g kokt potatis, 80 g citronsaft, 50 g krossade tomater, 200 g olivolja, 100 g solrosolja, 50 g kallt vatten. Mixa allt utom vatten och olja i en mixer eller med elvisp. Tillsätt olja och vatten, börja med att droppa i lite grann och öka sedan på mängden. Smaka av med salt. 

Grekisk sallad

Så enkelt och så gott! Njut av en klassisk grekisk bondsallad till förrätt eller som en enklare lunch. En grekisk sallad innehåller tomat, gurka. rödlök, oliver och ett stort block fetaost. Osten toppas med torkad oregano, och rikligt med olivolja ringlas över salladen. Visste du att en traditionell grekisk sallad även innehåller sardeller?
 

Saganaki

Saganaki, som egentligen betyder liten stekpanna, är en rätt du bara måste prova under din semester i Grekland. Vanligtvis används någon av ostarna Graviera, Kefalograviera eller Kefalotiri, men ibland används även fetaost. Alla goda på sitt unika sätt. Gemensamt är att osten paneras i mjöl och steks på hög värme i en liten stekpanna. Pressa gärna lite citron över osten innan servering.

 

 

Grekisk sallad, saganaki & oliver