Kalamata – stad och strand

Kalamata på den grekiska halvön Peloponnesos lockar med en skön kombination av stad och bad. Har du varit i Barcelona eller Palma och gillar känslan av trendigt cityliv med stranden runt knuten kommer du helt säkert att älska Kalamata.

Läs fler restips

Från den långsträckta klapperstensstranden i Kalamata med klart, klart vatten är det alltid nära till caféernas folkliv och myllrande torg. För en euro tar du bussen från stranden direkt upp till gamla stan med mysiga gågator, vackra byggnader och små butiker. Gamla stan, som också kallas Historical Center, ger en bra bild av det som är så karaktäristiskt för den livliga hamnstaden vid Messiniabuktens klarblå hav – mixen av gammalt och nytt, traditioner och nytänk. Om den lilla 1300-talskyrkan S:t Apostles och Arkeologiska museet andas historia är det lika lätt att bländas av den gamla stadsdelens modernt inredda butiker och caféer.

Här hittar du också många bra matställen och barer. Två favoriter är den mysiga restaurangen Chouliara på Nedontos 61 med goda mezes och eget vin och innestället Bar bar på Amfias 29. Stranden kantas också av tavernor och barer, vilket kan vara praktiskt om man vill spara in några steg från solstolen mitt på dagen.

Strax söder om den gamla stadsdelen ligger Kalamatas kommersiella centrum, där otaliga caféer och trendiga modeaffärer trängs med design- och smyckesbutiker. Framför allt rör man sig på och kring shoppinggatan Aristomenous. Mitt på gatan ligger kulturcentrumet Pantazopoulei, där du kan se de senaste utställningarna och uppleva grekiskt kulturliv på nära håll.

När solen går ner bakom de mäktiga Taygetosbergen och badfolket lämnar stranden kommer staden in i sin andra andning. I skymningen sjuder Kalamata av liv och rörelse. Nu fylls strandpromenaden och stadens gator av bofasta och besökare från när och fjärran, som söker sig ut i sommarnatten för att äta och dricka gott, umgås och kanske avsluta på någon av stadens nattklubbar.

Tips! På helgerna får du räkna med att dela stadsstranden i Kalamata med badtörstande atenare. Vill du ha mer utrymme på stranden kan du passa på att planera in en söndagsutflykt till närliggande kustbyar som Kardamilii och Stoupa, ca 4 mil bort, med små badvikar och sandstränder.

 

Boka Kalamata