Meteora, Grekland

Utflykter från Parga

Parga är en perfekt utgångspunkt för en mängd spännande utflyktsmål som oftast nås inom några timmars räckhåll. Majestätiska naturupplevelser, historiska platser och mysiga städer väntar dig som vill upptäcka Pargas intressanta omgivningar. 

Unika Meteora

Meteora beskrivs ibland som Europas Grand Canyon på grund av områdets unika klippformationer. På toppen av de spetsiga bergen ligger kloster som är flera hundra år gamla, och vissa är öppna för besökare. Vi rekommenderar dig att besöka klostret Megalo Meteora, som hyser ett museum. Här kan du se hur munkarnas liv har tett sig historiskt och fram till i dag. För att komma hit kör du mot Paramithia och tar därefter motorvägen mot Panagia. Följ skyltarna mot Kalabaka. Museet är öppet alla dagar utom tisdagar kl. 9.00 - 13.00 och 15.30 - 18.00. Inträdet kostar cirka 5 euro. 

Acheronfloden i naturområdet Gliki, Grekland

Gliki och Acheronfloden

Ett underbart utflyktsmål från Parga är naturområdet Gliki med den vackra floden Acheron. Här kan du rida, åka forsränning, paddla kanot eller bara promenera i den vackra naturen. Området är vida känt för sin enastående natur och floden, som har otroligt klart vatten. En populär och annorlunda aktivitet är att vandra i flodens vatten. Botten är stenig så tänk på att ta med badskor om du vill prova! För att komma hit kör du ut från Parga mot huvudvägen i cirka en mil och följer därefter vägen mot Morfi, där en skylt visar 15 kilometer till Gliki. 

Hyr bil eller moped

Hyr en bil eller moped och bege dig till den lilla bergsbyn Agia, som ligger sju kilometer från Parga. Kör förbi Anthoussa så ser du byn efter en kort stund. Blir du hungrig rekommenderar vi Oasis, som är en trevlig lokal taverna. 

Vackert naturområde

Det natursköna området Rodia Wetlands Center ligger ungefär en timme med bil från Parga. Här finns ett rikt fågelliv och fiskodlingar, som du kan se under en guidad tur. Miljön är i fokus och man strävar efter att förbättra förutsättningarna för djurlivet. Klostret Virgin Mary of Rodia, som ligger i området, är berömt för sina vackra väggmålningar. Kör huvudvägen från Parga och ta höger mot Preveza. Ta sedan till vänster mot Arta och åk sedan mot Louros. Följ skyltarna mot PetraStroggili och snart ser du en stenbyggnad på vänster sida.

Vikos Gorge i Zagoria, Grekland

Världens djupaste ravin

Enligt Guiness rekord är Vikos Gorge den djupaste ravinen i världen. Ravinen ligger i det natursköna området Zagoria, ca två timmar med bil från Parga. Ravinen är cirka 20 kilometer lång, och bergsväggarna som reser sig runt den cirka 120 till 490 meter imponerande höga. Du hittar hit genom att köra mot Ioannina tills du börjar närma dig flygplatsen. Ta vänster vid flygplatsen och fortsätt mot Monodendri, när vägen tar slut är du framme. Den sista biten får du gå till fots, men det är värt det. Från utsiktsplatsen är vyn bedårande.

På upptäcktsfärd

Zagoria är ett vackert naturområde nära Parga, med berg, dalar och pittoreska små byar. Området passar perfekt för egna upptäcktsfärder, men ta med en karta för det är ett stort område med många byar och vägar att hålla reda på. Vid huvudvägen från Parga kör du mot Ioannina förbi flygplatsen och följer sedan vägen mot Zagoria.

Shopping och caféer i Ioannina

Ioannina är en universitetsstad som är rik på historia och kultur. Här finns också bra shopping och ett livligt område med restauranger och caféer vid den vackra insjön. Vi rekommenderar att du parkerar bilen och promenerar in mot staden längs insjön. Från Parga tar det ungefär två timmar att köra hit. Vid huvudvägen följer du först skyltarna mot Igomenitsa och sedan mot Ioannina.

Korfu stad, Grekland

Mysiga Korfu stad

Korfu stad är en trevlig bekantskap, med sin mysiga gamla stadsdel. Här finns bra möjligheter till shopping med många stora kedjor och mindre butiker. Båten från Parga till Korfu går på torsdagar och tar tre timmar enkel väg. Vill du åka andra dagar går det en bilfärja från Igomenitsa varje dag.

Segrarens stad

Nära Preveza ligger också Nikopolis som betyder segrarens stad. Orten har fått sitt namn efter sjöslaget mot Kleopatra och Markus Antonius vid Aktio. Orten fungerade som handelscentrum med två hamnar, och i dag kan man se stadsmuren, en akvedukt och en stor romersk teater. Kör mot Preveza i en knapp timme och en bit innan staden är det skyltat mot Nikopolis.

Storkarnas by

Varje år kommer det mängder med storkar till byn Margarithi utanför Parga. Det är en speciell upplevelse för oss nordbor att se de ståtliga fåglarna i vilt tillstånd. Den turkiska kyrkan i byn, som är ett intressant minnesmärke för den tid då turkarna regerade i regionen, är väl värd ett besök. Från huvudvägen kör du mot Igomenitsa och efter en halvtimme är det skyltat mot Margarithi.