Upptäck Naxos

Redan vid ankomsten till Naxos ser du den stora pampiga porten som ligger på en klippa utanför hamnen: Portara, porten till Apollos tempel.

Den äldsta porten

Redan vid ankomsten till Naxos ser du den stora pampiga porten som ligger på en klippa utanför hamnen: Portara, porten till Apollos tempel. 530 före Kristus byggdes porten av ledaren Lygdamis som med lätt storhetsvansinne hade målet att templet skulle bli större än Zeus tempel på Akropolis. Så blev det dock inte, för templet blev aldrig klart, men pampig står porten där och utsikten mot staden är storslagen.

Jesussandaler

Läderremmar i alla tänkbara färger och former. De klassiska jesussandalerna har moderniserats. Kostar mellan 15-35 euro.

Say cheese

Naxos är en ö med mycket matproduktion. Just på ostfronten finns det mycket att välja mellan. Missa inte Naxos egen variant av Gruyère ost: Graviera!

Oyzeri

På kvällen samlas grekerna på sina stambarer, så kallade Oyzerier, här tar man en ouzo med grillad färsk bläckfisk till. Men även ett besök på morgonen rekommenderas. Då samlas man lika gärna här över en kopp kaffe.
Baletta – ett klassiskt Oyzeri i hamnen som sedan 1952 har drivits av samma familj.

Mellanmål

En fetaostpaj direkt från bageriet: Rykande varm och frasig är lika god till frukost som lunch. Kostar cirka 1,60 euro.

Mat på tork

En klassisk bild av Grekland är bläckfiskar som hänger på tork i solen. De torkas för att få den rätta konsistensen när de blir tilltugg till kvällens fördrink.

Hål i väggen

För att få en glimt av kvarlämningarna från den venetianska storhetstiden på ön behöver du inte gå på museum. Gamla staden har många vackra hus och byggnader med hål i väggen där du ser glimtar från 1200-talet.

Grekernas egna kvarter

Vindlande gränder leder till fler gränder och labyrinterna gör lätt att du kliver rakt in i grekernas egna kvarter. Här pågår vardagslivet som om turisterna inte fanns.

Snabbmat

Giros i pita, en grekisk variant av kebab. Välj mellan kyckling eller fläsk. Serveras med tsatsiki, tomat och pommes frites i pitabröd. Mättande och gott för cirka 2 euro.

Kitronlikör

Kitro – en citrusfrukt som enbart finns på Naxos. Bladen till denna stora vackra frukt tillverkar man likör av. Den serveras efter maten. Finns i tre varianter, den vita är torr, den gröna är medium och den röda supersöt. En flaska kostar från 10 euro.