Läcker mat på Kreta

Kretensarna är kända för sin gästvänlighet och sin goda mat. Åk upp till bergen, hitta en mysig taverna och beställ in flera smårätter att dela på. Rätterna kommer in på bordet efter hand som de blir färdiga. Ett trevligt sätt att umgås på!

Några av våra absoluta favoriter bland de kretensiska specialiteterna är:

  • saganaki – friterad ost
  • stifado – köttgryta med  goda kryddor
  • tzatziki – yoghurt, gurka och vitlök
  • dolmadakia – vinblad fyllda med ris
  • tirokriketter – friterade ostkroketter

En oväntat läcker smakupplevelse är den enkla förrätten dakos (paximadia). Rätten består av torkat bröd, krossad tomat och den kretensiska mizitraosten. Dakos kan du beställa överallt och är en traditionell rätt som inte får saknas på ett mezebord.

Olivolja och örter smaksätter

Den grekiska färskpressade olivoljan är världsberömd för sin goda smak. Man använder oljan i nästan all matlagning men också istället för smör på brödet. Det är utsökt i all sin enkelhet att doppa bitar av ljust bröd i olivolja och sedan smaksätta med salt och peppar. 

Örter och kryddväxter används flitigt i grekisk matlagning. Oregano, timjan, rosmarin och basilika hör till de vanligaste. Till té används främst malotira – en ört som växer i torra bergstrakter, och kamomill som sägs ha en anti-inflammatorisk effekt.

Grekisk snabbmat

Den grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer är Souvlaki-barerna. Här serveras grillspett med eller utan pita samt gyros (det vi kallar kebab). Blir du hungrig under shoppingrundan eller promenaden kan du för bara några få euro komponera ihop en alldeles egen crêpe med de ingredienser du gillar. Vill du ha en söt variant rekommenderas en med nutella och jordgubbar!

Kretensiska sötsaker

Söta och goda är de små kretensiska pajerna, Lichnarakia. Ett sprött pajskal fylls med mizitraost som är uppblandad med ägg och honung och garneras med kanel och sesamfrö. Pajerna kan köpas på de flesta bagerier och passar perfekt för eftermiddagsfikat. Lokoumades är en annan söt kretensisk specialitet. De munkliknande godsakerna är friterade mjölbollar som man äter varma med sirap eller glass. Mums!

Yemista

Grekerna är skickliga både på fisk och kött men prova också de vegetariska rätterna. Det finns många och de är både goda och nyttiga! På Kreta fyller man olika sorters grönsaker med ris, lök och färska örter. De ugnssteks och toppas med lite smält ost. Rätten kallas yemista och kan ätas både som ensamrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Det grekiska köket

Är du intresserad av det grekiska köket och Medelhavskost och kan du läsa mer om området bland Apollos restips "det grekiska köket". Här hittar du bland annat recept och artiklar om några av Grekland och Medelhavets mest älskade rätter!

Lokala drycker

Är du vinintresserad så passa på och ta en tur upp till Peza, Kretas största vinproducerande område. Här möts du av en vacker, frodig natur och traditionella vingårdar som håller öppet för besökare. I augusti skördas druvorna, och då är det en extra stor upplevelse att komma hit. Smaka dig igenom sortimentet eller köp hem något direkt från gårdslagret. Vingårdarna har både lokala druvsorter som Kotsifali såväl som internationella sorter som Merlot. Peza ligger ca 1,5 mil söder om Heraklion.

En given semesterdryck i Grekland är iskaffe – frappé. Numera finns den i alla möjliga varianter, som till exempel cappuccino freddo. Prova också det smakrika traditionella grekiska kaffet som görs i en speciell kanna och serveras i små koppar. Raki är Kretas nationaldryck och dricks med fördel efter en god middag för att smälta maten. Den är riktigt stark, men enligt kretensarna själva är det andra glaset det bästa!