Byarna på Kos du inte får missa

Kos är en ö full med vackra byar att upptäcka - Zia, Tigaki, Kefalos är bara några av många. Slå två flugor i en smäll och ta en cykel- eller vandringstur för att se så mycket som möjligt av Kos på vägen. Här kan du läsa mer om vilka byar som är värda ett besök!

Till toppen av Dikeos

Från den lilla byn Zia går det en vandringsstig upp till toppen av Kos högsta berg som höjer sig 846 meter över havet. Oromedon är det antika namnet för berget, som i dag kallas Dikeos. Från tavernan Olympia 2 kan du följa pilarna upp. Första delen av rutten går genom Zia, sedan följer du en grusväg innan den riktiga vandringen mot toppen börjar. Det är en otroligt vacker vandring på ungefär två timmar och utsikten är väl värd mödan. På en klar dag kan man se Kalymnos, Leros, Pserimos, Plati, Nissyros och ända till Turkiet och Rhodos. På toppen hittar du också den lilla söta kyrkan Agios Christos. När du kommit ner igen kan du med fördel beställa in öns bästa moussaka på Olympia 2 i Zia.

Trampa till Agios Fokas

Bortom Psalidi på Kos ligger ett område som heter Agios Fokas. Här ligger strandklubbar med mysig och avkopplande miljö och mycket bra service. Hit kan du cykla från Kos stad. Vid fullmåne vankas party i Agios Fokas.

Berget Dikeos

Besök Kos byar

Det är alltid en upplevelse att åka och besöka någon av de små byarna som finns på ön. I Pyli finns det till exempel många trevliga caféer med garanterat lokal atmosfär. Det är en fin tur att åka den slingriga vägen från Kos stad via Pyli och sedan vidare till Kardamena.

Cykeltur till Tigaki

Det är mycket populärt att cykla till Tigaki på Kos. Det är i stort sett helt platt hela vägen och du får cykla genom väldigt lantliga omgivningar. På vägen passerar du en liten vingård där det går utmärkt att stanna till för att svalka dig i skuggan med ett glas kallt, vitt vin.

Besök en vingård

På Kos finns det två vinproducenter Triantafyllopoulos och Xatzimanouli, varav den senare tillverkar det mest populära vinet, som du hittar på många restauranger och barer. Varför inte göra ett besök på någon av vingårdarna och se hur det går till när man gör vin. Xatzimanouli ligger på huvudvägen från Kos stad till flygplatsen, kort efter byn Ziapari på vänstra sidan. Triantafyllopoulos hittar du om du tar av från huvudvägen efter Tigaki och svänger upp på vägen mot Zia.   

Zia på Kos

Pittoreska Zia

Ta en kvällstur till den lilla genuina byn Zia på Kos. Det är en perfekt plats att både njuta av solnedgången och en härlig middag på någon taverna. Från det charmiga caféet Watermill of Zia kan du se en av byns gamla vattenkvarnar och svalka dig med god lemonad. I byn säljs också produkter från trakten som honung, svamp, kryddor och hantverk. Ett måste är att besöka den lilla kyrkan Santa Maria och prästens galleri med ikonmålningar.

Agios Stefanos

En liten ö som ligger alldeles utanför stranden i Kefalos på Kos. Hit kan du paddla kanot och bland annat beundra det fantastiska mosaikgolvet i öns basilika.