Pittoreska Assos

Upptäck Kefalonia

Trollbindande naturupplevelser och charmiga småbyar bör stå med på varje Kefaloniaturists resplan. Ta del av Kefalonias upplevelser som du helt enkelt inte får missa!

Härliga Assos

Trevligt bybesök

På den nordvästra delen av ön ligger den pittoreska byn Assos. Det är trevligt att spendera en eftermiddag här och promenera på byns gator och njuta av den stilla atmosfären. Blir det för varmt kan du ta dig ett dopp på den lilla stranden. Det finns också flera tavernor som serverar god fisk. Ruinerna efter ett venetianskt slott ligger på lagom motionsavstånd från Assos för dig som vill röra på dig. Om du kör från Argostoli tar det ungefär 45 minuter.

Agios Georgios-slottet och Kastro

Bara ungefär 15 minuter söder om Argostoli ligger Kastro och Agios Georgios-slottet ståtligt på en höjd. Kastro var öns huvudstad fram till år 1757 när man bytte till Argostoli på grund av närheten till vattnet. Än i dag finns ruinerna av borgen kvar och det är fint att promenera här uppe. Slottet, som är från 1500-talet, förstördes under jordbävningen, men har nu restaurerats.

Vandring längs havet

Att promenera längs havet är en härlig upplevelse. Varför inte tillbringa en tidig förmiddag med att vandra längs Fanari Road som går från Lassi till Argostoli. Det tar ungefär två timmar att gå sträckan och turen bjuder på vacker natur med olivodlingar, pinjeträd och trevliga små badvikar. Du passerar också en och annan taverna på vägen. Halvvägs kommer du att se den berömda Theodorispiren som uppfördes av den brittiska guvernören Napier. Det mystiska naturfenomenet Katavothres kommer du också att se. Här leder strömmarna vatten in i en klyfta vid stranden och för det under marken till andra sidan ön.

Arkeologiska museet i Argostoli

Det här är ett av Greklands mest intressanta museum. På Kefalonia har man hittat fornlämningar som är 40 000 år gamla. Det är ett litet och mycket informativt museum med bilder från utgrävningarna från olika ställen på ön, till exempel Poros, Fiskardo och Sami. Öppet kl. 9.00-15.30 tisdag-söndag. Stängt på måndagar.

Melissanisjön

I Melissani finns en underjordisk källsjö vars vatten skiftar färg med ljuset och dygnets timmar. Inne i grottan åker man en liten båt och få en guidad tur av en lokal guide. Det är en mäktig känsla att glida fram på vattnet och samtidigt blicka upp mot skyn och se solstrålarna återspeglas mot grottans väggar. Detta är verkligen en magisk naturupplevelse.

Drogaratigrottan

Drogaratigrottan bjuder på naturens eget under med imponerande stalaktiter och stalagmiter, som man tror är över 5 miljoner år gamla. Här hålls varje år konserter eftersom akustiken mellan klippväggarna verkligen är imponerande. Drogarati ligger mitt på ön i närheten av Sami.

Melissani

Sami

Sami är en mysig fiskeby som du kanske känner igen från filmen Kapten Corellis mandolin, som spelades in här. Filmen har betytt mycket för Kefalonia eftersom turismen fick ett verkligt uppsving efter premiären. I Sami kan man äta god mat på någon av restaurangerna nere vid vattnet eller bara promenera en stund i byns trevliga miljöer. Det är också nära till den fina stranden Antisamos.

Gamla och nya Farsa

En bit norr om Argostoli ligger ruinerna av den lilla byn Farsa. Den ödelades, precis som resten av ön, vid jordbävningen på femtiotalet. Eftersom man inte har velat bygga nytt på en plats där en tragedi har inträffat så ligger den nya byn Farsa nedanför den gamla. Många av ruinerna av den gamla byn står kvar som en öde spökstad. Tänk på att du inte får plocka med dig stenar!

Kändistäta Fiskardo

Kändistäta Fiskardo

Vill du få chansen att se världskändisar ska du besöka den lilla orten Fiskardo. Hit kommer nämligen flera av de stora stjärn-orna för att njuta av en ostörd semester i de gemytliga omgivningarna. Byn klarade sig helt undan jordbävningen 1953, och husen här har tydliga influenser från den venetianska eran. I den mysiga hamnen är det trevligt att strosa runt och bara insupa atmosfären. Ta en kaffe och se solen gå ner över de färgglada husen. Vem vet, kanske får du en skymt av Robert de Niro, Madonna eller Tom Hanks!

Folklivsmuseum

Inne i Argostoli finns ett trevligt folklivsmuseum som är väl värt ett besök. Här kan man bland annat se fotografier av hur Argostoli såg ut innan jordbävningen. Precis bredvid entrén till museet ligger också Kefalonias största bibliotek.