Halloumi

Cypriotisk mat

Att Cypern har en spännande kulturmix visar sig bland annat i den cypriotiska maten där måltiderna ofta utgörs av många smårätter, meze, som i sin tur består av allt från pitabröd och hummus till sardiner, bläckfisk, grillad halloumi och moussaka. Här är några av de vanligaste rätterna. Vilken blir din favorit?

  • Halloumi – en fast ost gjord på getmjölk, serveras grillad
  • Taramosalata – dip gjord på fiskrom
  • Dolmades – vinblad fyllda med köttfärs och ris
  • Keftedes – lite större kryddiga köttbullar
  • Loukanika – kryddiga korvar.
  • Moussaka – köttfärs, potatis, aubergine och béchamelsås.
  • Souvlaki – lamm, fläsk eller kyckling på spett
  • Stifado – en kryddig gryta med biff och lök
  • Jemista – ugnsbakad paprika eller tomat, fylld med köttfärs
  • Baklava – en bakelse gjord på yufkadeg eller filoblad med nötter och sirap
  • Daktyla – små mandelkakor
  • Flaounes – cypriotisk påskkaka med ost, russin och kryddor
  • Glyko – konserverad frukt i sirap
Moussaka