Premiumresor till Cypern

 • Social resa i grupp med reseledare
 • Flygresa, hotell och halvpension inkluderat
 • Handplockade upplevelser

Följ med till Cypern och vår premiumresa i detta varma och solsäkra land. Under vecka kommer vi utforska vad landet har att erbjuda i form av upplevelser, vacker natur, god mat och spännande historia. Cypern är en vacker ö som inte gör någon besviken. I resan ingår flygresa, hotell med hög standard, måltider och utflykter med reseledare.

En ö full av historia och sevärdheter

De första spåren av permanent bosättning på Cypern går ända tillbaka till 4500 f.Kr. Under hela Cyperns historia har fenicier, assyrier och perser haft sina härskardömen på ön. 333 f.Kr erövrade Alexander den store Cypern och 58 f.Kr anlände romarna och ön förblev en del av romarriket fram till uppdelningen år 395. Men det slutar inte där. Under medeltiden erövrades Cypern av brittiska korsfarare, för att därefter blir övertaget av venetianerna för att slutligen införlivas i det Osmanska riket. Vid slutet av 1800-talet var britterna tillbaka igen och ingick i ett avtal med osmanerna om att få låna ön. Cypern blev senare en brittisk koloni 1925.

Våra premiumresor till Cypern har avresa i september och oktober. Du bor antingen på det trevliga hotellet Brilliant i Protaras, eller på populära Myro-Androu vid stranden i Pernera. Båda hotellen ligger i Fig Tree Bay.

Populära hotell – Cypern Premiumresor

Detta är inkluderat under resan:

 • Direktflyg från Stockholm och Göteborg
 • 1 x incheckat bagage + 1 x handbagage
 • Transfer mellan flygplats och hotell
 • 7 nätter på ett hotell med god standard
 • 7 frukostar och 7 middagar
 • Dryck till måltiderna
  (en halv flaska vin, öl och mineralvatten)
 • Skräddarsytt program med fyra utflykter
 • Skandinavisktalande guider och reseledare

Cypern idag

Det är många som känner till historien om Cypern från 50-talet, som slutade med att landet fick självständighet 1960. Att ön hade en grekisk president och en turkisk vicepresident var ingen fredlig lösning och Cypern blev delat i två med en grek-cypriotisk del och en turk-cypriotisk del. Etniska oenigheter slutade i krig mellan de två lägren och än idag är Cypern delat i två. Huvudstaden Nicosia är den enda tvådelade huvudstaden i världen.

Spännande, nyare historia i solsäkra omgivningar

Cypern har mer att erbjuda sina besökare än 300 soldagar om året. Besök till exempel Famagusta, spökstaden där tiden stått stilla sedan den turkiska invasionen 1974. Högt upp på en brant klippa utanför Limassol ligger Kourion, en av öns viktigaste arkeologiska utgrävningar. Fästningen i Larnaca och Pafos är också väl värd ett besök. Kloster, muséer och kulturskatter - den historieintresserade kommer få det enkelt att fylla dagarna.

I kärleksgudinnans fotspår

De flesta har nog hört talas om Afrodite, kärleksgudinnan i grekisk mytologi. Afrodite var ovanligt vacker och hon känns även igen från andra myter som till exempel Venus i den romerska mytologin och Freja i den nordiska. Det som få vet, är att hon även kallades Kypris, gudinnan av Cypern.

Kärlek är roten till mycket, och Afrodite hade ett finger med i många spel. Det mest kända är nog slaget om Troja, där det trojanska kriget kanske började på grund av henne. Afrodite lovade bort vackra Helena till Paris, son till Kung Priamos av Troja. Problemet var bara att Helena var gift med kungen av Sparta, som blev fruktansvärt arg över hans frus bortföring. Hur det slutade har ni nog hört talas om.

En spännande kulturell mötesplats

Cyperns geografiska läge har gjort att ön fått influenser från både Europa, Mellanöstern och Afrika. Detta genomsyrar bland annat maten, där måltiderna oftast består av flera smårätter - Meze, som brukar vara allt från pitabröd och hummus till sardiner, bläckfisk, grillad halloumi och moussaka.