Många albanska rätter består av fisk, lamm, kanin eller kyckling, som vanligen kryddas med rosmarin, mynta, oregano och basilika. Albaniens nationalrätt Tavë Kosi är en fantastiskt god lammrätt som bakas i lerskål och serveras med grönsaker och yoghurtsås. Fetaost i olika former finns nästan alltid på menyn. Detta är några av Albaniens mest utmärkande rätter:
- Byrek – en matig paj med ost, spenat eller kött
- Tasqebap – en slags gryta med lammkött och tomat
- Paçe – inälvssoppa som man äter till frukost
- Pilaf – ris kokat i en speciell buljong
- Dolma – fyllda vinblad
- Papare – bröd som kokas med ägg, ricotta och vatten
- Pashaqofte – en slags soppa från Gjirokastër med små köttbullar
- Tarator – en kall soppa baserad på yoghurt och gurka
Dryckeskultur
Till måltiden kan du med glädje avnjuta ett glas av brännvinet raki, som är tillverkat av druvor och smaksatt med anis. Du kanske har stött på den i något annat sydeuropeiskt land tidigare; annars har du alla chanser att nu stifta bekantskap med detta starka, lokalproducerade brännvin. Raki serveras i små glas och avnjutes långsamt under middagen.
På dryckesfronten finner du dessutom Kuqaleshe, Albaniens mest populära ölmärke. Ölen tillverkas i Tirana och om man frågar lokalborna vad namnet betyder svarar de något i stil med ”röd” eller ”en kvinna som skiljer sig från mängden”. Vi tolkar dessa mystiska utsagor som att det rör sig om en passionens öl – men om den är bryggd med kärlek eller om den väcker ens inre lidelser finns det bara ett sätt att få reda på.
Skënderbeu konjak framställs i Albanien sedan 1967 och lagras enbart på ekfat, vilket bidrar till en särskilt härlig och rund smak. Konjaken säljs överallt i Albanien, men exporteras också runtom i världen. Du kan köpa en Skënderbeu konjak som har lagrats mellan 3,5 och 13 år.