Här är fem rätter som du inte får missa när du besöker Vietnam:
-
Pho - en klassisk nudelsoppa med biff eller kyckling, kryddad med kanel, stjärnanis och andra kryddor.
-
Banh mi - en fransk-vietnamesisk sandwich fylld med olika ingredienser som stekt fläsk, pâté, grönsaker, koriander och chili.
-
Bun cha - grillade fläskköttbullar serverade med nudlar, grönsaker och färsk koriander.
-
Cao lau - en nudelsoppa med grillat fläsk, krispiga rispapper och grönsaker, som är en specialitet i staden Hoi An.
-
Banh xeo - en knaprig pannkaka fylld med fläsk, räkor, böngroddar och kryddor, som serveras med en söt och sur sås.
Nudlar
Den genomsnittliga vietnamesen äter nudlar minst en gång om dagen, en god, näringsrik och billig måltid. Nudlarna i Vietnam är vanligtvis serverade i soppor eller i en stor skål med olika ingredienser, såsom kött, grönsaker, olika kryddor och såser. Vietnamesiska nudlar är vanligtvis både lätta och hälsosamma med en mild smak som kompletterar de starka smakerna i de vietnamesiska rätterna.
Den berömda fisksåsen
En av Vietnams viktigaste produkter är den illaluktande, men välsmakande fisksåsen nuoc mam som exporteras i stor skala. Vietnameserna använder ofta fisksås som smaktillsats istället för salt. Två av de största producenterna ligger på Phu Quoc och i Phan Thiet. Båda ställena tar emot besökare.