Mat i Thailand

God mat i Thailand

En av de absolut bästa sakerna med en semester i Thailand är det fantastiska lokala köket och alla härliga exotiska råvaror. Missa inte att prova några typiska thailändska specialiteteter under din resa! Att äta tropisk frukt när den har fått mogna i solen är också en underbar smakupplevelse.

Thailändska maträtter

Pad thai är något av en en nationalrätt. Lika okomplicerad som god – stekta nudlar med ägg, fisksås, tamarindjuice, chilipeppar, böngroddar och tofu. Som huvudingrediens kan du välja antingen kyckling, räkor eller det vanligaste alternativet i gemene thaikök – musslor.

Om du tycker om smaken av kokosmjölk ska du absolut beställa in en Massaman curry. Det är en fyllig rätt som kan ätas med eller utan ris som tillbehör. Den har sitt ursprung i södra Thailand, men finns nu över hela landet.

Papayasalladen Som Tam kombinerar de fyra huvudsmakerna i det thailändska köket; syrlig lime, stark chili, salt fisksås och sött palmsocker. Ingredienserna är desamma, men smaksättningen sker efter ditt önskemål. Kan med fördel beställas i gatuköken.

Thailands populäraste soppa är förmodligen Tom Yam Goong. Ingredienser som citrongräs, champinjon, limejuice, fisksås och chili ger rätten dess distinkta smak av starkt och syrligt. Den vanligaste huvudingrediensen är räkor men prova gärna också ”Tom Yam Gai” (kyckling) eller Tom Yam Plaa (fisk). Serveras ofta i en traditionell kinesisk ”hot pot” och kan med fördel ätas tillsammans med ris och kanske en bit omelett. Smakar ofta allra bäst i gatuköken.

Pad thai

Street food

Tänk tacos så får du rätt associationer till hur Kanom Buang ser ut, men definitivt inte till hur de kommer att smaka. Det är små, krispiga pannkakor gjorda på rismjöl. Den söta varianten innehåller kokos och äggula, den saltare kokos och salladslök. Serveras i gatukök.

Brukar du bli sugen på någonting sött under dagen ska du prova det lokala tilltugget friterade bananer, crunchy snacks. De håller blodsockret uppe och dessutom är löjligt goda. Chrunchy snacks kan köpas i de flesta gatukök.

Exotisk frukt

Frukt är godis

I Thailand kan du köpa färsk frukt från små fruktvagnar nästan överallt. Melon, ananas, mango och papaya är bara några av de sorter du kan köpa. Frukterna serveras i små påsar som kostar 10-20 baht styck, uppskurna och klara att avnjutas. Till vissa frukter får du en blandning av socker, salt och chili som tillbehör.

Under ett besök på marknaden kommer du stöta på en hel del frukter som alla sägs vara bra för någonting. Det fina rosa äpplet formad som en aubergine är extra spännande. Köttet är mycket saftigt och hjälper vätskebalansen på traven i värmen. Köps från små vagnar längs gatorna, uppskurna och klara. En tunnhårig jordgubbe? Nja, knappast. Sannolikheten är stor att du istället stött på en rambutan eller ”ngå” som den kallas på thai. Skalet äter man inte. Tryck till med tummarna på mitten av frukten så brukar den öppna sig utan problem. Fruktköttet har en angenäm smak av sött och syrligt.

Något sött efter maten

Mango och sticky rice – färsk mango med ris och kokosnötssås – är en klassisk thailändsk efterrätt som smakar fantastiskt gott. Serveras på restauranger, men även i gatukök. På thai heter rätten Khao Niaw Mamuang.

Kanom Krok är en slags kokospudding som i princip bara tillagas och säljs i gatuköken.  En ”portion” med ungefär tio stycken puddingar kostar runt 15-20 baht. Glöm inte att ta bilder på den intressanta tillagningsprocessen!

Boka resa till Thailand