Solnedgång i Ao Nang

Sevärdheter och shopping

De vackra solnedgångarna vid stranden är en sevärdhet i sig, men vill du se mer av området kring Krabi finns det mer att göra. Tempel, marknader och autentiskt småstadsliv hör till sådant du kan uppleva under din semester.

Tigergrottans tempel

Om du bara tänker besöka ett tempel när du är i Ao Nang så ska du välja Wat Tham Sua – Tiger-grottans tempel. Tempelområdet består, förutom av detta stora skogstempel, av fantastiska grottor och boningshus för munkarna och nunnorna. Är det verkligen värt att gå de 1237 ojämna trappstegen upp till utsiktsplatsen? Absolut! Härifrån har du en storslagen vy. En klar dag kan du se flera mil. Wat Tham Sua ska inte förväxlas med ”Tigertemplet” där man kan träffa på levande tigrar – detta ligger i Kanchanaburiprovinsen nordost om Bangkok. Du tar dig enklast till Wat Tham Sua med taxi. 

Tigergrottans tempel i Krabi

Nattmarknad vid floden

Upplev det äkta Krabi och besök nattmarknaden i Krabi stad. Lokalborna kommer hit enkom för marknaden och handlar till sina restauranger och hem. Här hittar du frukter du kanske aldrig sett förut och får en chans att smaka på utsökta lokala rätter. Varje kväll anländer nämligen gatuköken och dukar upp med plåtbord och plaststolar. Här serveras en av provinsens bästa ”Som Tam” och även de thailändska pannkakorna ”roti”. Slå dig ner på någon av de små serveringarna, titta på folk och njut av stämningen.

Nattmarknaden ligger på  Thanon Maharat soi 10, nere vid floden i Krabi stad, och har öppet fredag-söndag kl. 17.00–22.00.

Lokala marknader

Vid den stora moskén, som du finner på vägen mot Noppharathara, strax innan du svänger mot Krabi, hålls det varje vecka en lokal muslimsk marknad. Ett perfekt tillfälle att tillsammans med ortsborna gå omkring och titta på de lokala produkter som säljs. Här kan du smaka på olika unika thailändska specialiteter – om du vågar. Gillar du marknader finns det ytterligare en på vägen ut från Ao Nang, en gång i veckan. Den hittar du till genom att ta vägen förbi McDonalds och sedan fortsätta till fots i cirka tjugo minuter.

Marknad i Krabi

Krabi stad

Upplev en typisk thailändsk småstad och tillika Krabiprovinsens huvudstad. Här blandas små thailändska affärer med större varuhus och du kan lätt spendera ett par timmar med att promenera längs gatorna i centrum, insupa atmosfären och kika in i en eller annan butik. För barnfamiljerna kan vi avslöja att det ligger ett kluster med leksaksaffärer på Thanon Maharat.

Det är sällan trafikljusen kan kvala in på sevärdhetslistan men i Krabi stad är det faktiskt så. Trafikljusen i korsningen Thanon Maharat och Thanon Sukhon pryds av statyer som föreställer grottmänniskor som bär ljussignalerna som enorma shoppingpåsar.  

Du hittar kanske inte det senast modet från Paris här, men om du tar dig tid att gå runt och titta i butikerna så kan du göra riktiga fynd. Gatorna är fyllda med små butiker som säljer allt från väskor, kläder och skor till husgeråd och leksaker. På vägen mellan Krabi stad och flygplatsen trängs tre stora varuhus: Big C, Tesco Lotus och Outlet Village. Speciellt Outlet Village har ett stort utbud av märkeskläder, golfartiklar och badkläder av alla slag.