Vy över Bangkok

Upplev Bangkok

Storstaden Bangkok är en spännande kontrast till det avslappande strandlivet på landets öar och kuster. Här kan du uppleva allt från det vardagliga Bangkoks myllrande gator till udda marknader och annorlunda parkhäng. Ett tips är att upptäcka staden till fots. Du kommer med all säkerhet att få många positiva överraskningar och oförglömliga intryck. Det ”gömda” Bangkok finns där och ligger inte alls långt ifrån turiststråken. 

Det äkta Bangkok

Om du vill uppleva lite äkta Bangkok – framför allt inom det kulinariska området – ska du ta skytrain till Ari-stationen (N5 på Sukhumvitlinjen). Håll dig på den västra sidan av Phahon Yothin road och promenera upp till soi Ari. Här finns labyrinter av smågator med ett nästan oräkneligt antal restauranger, små butiker och marknadsstånd. Prova gärna något av gatuköken som serverar risrätter med anka, kyckling eller biff och ett stort urval av snacks i alla former. Skolbarn, kontorsfolk, byggnadsarbetare, motorcykelchaufförer och tuktuks – Ari är ett av de intressantaste hörnen i Bangkok. Tips! Bästa tiden att komma hit är tidig kväll.

Khao San Road

Kända gator

Sukhumvit Road soi 1 till soi 20 är Thailands längsta väg. Den sträcker sig hela vägen till den kambodjanska gränsen. Kantas av små sidogator (soi) med marknader, barer, restauranger, hotell och lägenhetskomplex. Ett av de mest turisttäta områdena i staden, där flera bofasta minoritetsgrupper (västerlänningar, ryssar, afrikaner, araber, indier) har slagit sig ner i området och satt sin egen prägel på just sin ”soi”. Här kan du få maträtter med doft och smak från världens alla hörn. 

Vill du träffa backpackers är det Khao San Road-området du ska besöka. Själva Khao San och smågatorna runtomkring kantas av restauranger, barer, små hotell och resebyråer. Det var också här som de inledande scenerna i filmen "The Beach" med Leonardo di Caprio spelades in.

Lumpiniparken

Varje eftermiddag när solen börjar sänka sig vaknar Lumpiniparken i Bangkok till liv. Du kan till exempel ta chansen att delta i ett av de aerobicspass som anordnas i parken kl. 18. Det är mycket populärt bland Bangkokborna och väl värt att delta i – både för motionen och för själva upplevelsen. Det kostar inget, så det är bara att kliva in i gruppen, följa instruktörens anvisningar och börja svettas. Tips! Var på plats strax före klockan 18, så är chansen stor att du kan vara med på ett pass. Då får du även uppleva när nationalsången spelas i högtalarna, vilket sker klockan 8 och 18 varje dag. Då stannar joggarna upp, tennisspelarna sänker sina racketar, barnen slutar leka i sandlådan – kort sagt avstannar all aktivitet någon minut. När tonerna dör ut sätter aktiviteterna igång igen som på ett givet kommando. Det plötsliga avstannandet i aktivitet kan även upplevas till exempel på en skytrain-station samma klockslag.

Blomstermarknad Bangkok

Spännande marknader

I luften sprider sig dofter av ros, jasmin och lilja. Du närmar dig blomstermarknaden Pak Klong. Hit kommer blomsterhandlare från både Bangkok och de angränsande provinserna för sina inköp. Upplev hur man gör de vackra blomster-arrangemang som används till utsmyckning på restauranger och hotell och se hur blomsterkransarna som placeras på andehusen tillverkas.

Marknaden är öppen dygnet runt. Tips! Allra bäst är det att komma hit sen eftermiddag eller kväll. Hitta hit: Du tar dig lättast hit med expressbåtarna på Chao Phraya-floden. Kliv av på Memorial Bridge (Saphan Puut), ta till vänster och fortsätt längs med floden. Passera bussarna och fortsätt rakt fram.

Mahachai Market i Bangkok är faktiskt en av Thailands största fiskmarknader, och förutom fisk säljs även en hel del andra produkter. Men kanske är det ändå inte fisk som gjort marknaden omtalad. Den har nämligen också gjort sig känd för det tåg som ovanligt nog går rakt igenom marknaden. Bara minuter innan tåget sakta kör förbi drar handlarna in de specialbyggda stånden för att ge plats åt tåget. Mahachai Market ligger i Samut Sakhon-området, strax utanför centrala Bangkok.