Burj Khalifa i Dubai

Ta höjd för Burj Khalifa

En tur upp i Burj Khalifa är ett måste när du reser till Dubai. Detta futuristiska torn i betong, glas och stål som sträcker sig hela 828 meter upp i skyn är världens högsta byggnad. Tänk dig två och ett halvt Eiffeltorn staplade på varandra och lite därtill. På en minut tar världens snabbaste hiss med dig upp till 124:e våningen med svindlande vyer över Dubai.

I Dubai gillar man att ligga på topp, vad det än gäller. Självklart har man också sett till att knipa förstaplatsen när det kommer till höga byggnadsverk. I början av 2009 nådde Burj Khalifa sin slutliga höjd på 828 meter och segern var ett faktum. Man slog faktiskt sin föregångare, Taipei 1 i Taiwan, med hela 320 meter.

Burj Khalifa utgör med sina 163 våningar en mäktig syn, inte minst kvällstid när hela tornet är upplyst. 

Uppe på världens topp

När du ändå är på plats är det en fascinerande upplevelse att ta hissen upp till utsiktsplattformen At the Top på 124:e våningen, 452 meter upp i tornet. Husen nedanför ser ut som legohus, trots att vissa är både 200 och 300 meter höga.

En klar dag har du utsikt över hela Dubai, öknen och Persiska viken. Du kan också passa på att beundra ljus- och vattenshowen vid intilliggande Dubai Fountain från ovan.

Vill du veta exakt vad det är du ser nedanför dig kan du köpa till en audioguide på engelska på plats. I fjol öppnades även 148:e våningen upp som utsiktsplats 555 meter över marken.  

Här har vi sammanställt ett litet FAQ för dig som inte vill missa denna höjdpunkt på resan till Dubai:

Burj Khalifa by night

Burj Khalifa – bra att veta inför besöket

Var ligger Burj Khalifa?

Själva ingången till Burj Khalifa ligger på bottenvåningen inne i Dubai Mall (av en händelse råkar det vara världens största shoppingcentrum), som i sin tur ligger i den nya stadsdelen Downtown Dubai.

Hur köper man biljetter?

Förboka biljetterna via Burj Khalifas hemsida – det blir betydligt billigare än att boka på plats. Tänk på att boka i god tid före besöket, helst ett par veckor innan.

Hur mycket kostar det? 

Räkna med ca 300 kronor (ca 240 kronor för barn 4–12 år) när du förbokar biljetterna. På plats kan de kosta upp till 800 kronor. Det är dyrare att besöka tornet under så kallade Prime Hours mellan kl. 17.00 och 19.00. Vill du ta dig ända upp till 148:e våningen (At the Top Sky) kostar det ca 1 200 kronor om du förbokar biljetterna (billigare mellan kl. 20.00 och 23.00).

Hur lång tid tar det?

Vik ungefär en timme åt besöket.   

Kan man boka en utflykt med Apollo till Burj Khalifa?

Ja, utflykten Moderna Dubai inkluderar en tur upp till 124:e våningen i Burj Khalifa.