Edens lustgård under ytan

Edens lustgård under ytan

Röda havet tros ha fått sitt namn från de mineralrika bergen i närheten, för rött är det såklart inte. Men det är kristallklart och med den vackraste av undervattensvärldar. En resa hit är en resa till två länder, den ovan och den under ytan.

Egyptens kust är ett solsäkert paradis för snorklare, dykare, badtokiga och naturälskare. Här möts den vidunderligt vackra Sinaiöknen och Röda havet. Kontrasten mellan karg, och till synes livlös öken och knallblått hav fullkomligt myllrande av liv har fascinerat människor i alla tider. Djuphavens kung Jacques Cousteau beskrev Röda havet som ”en korridor fylld av underverk och mitt dykarlivs lyckligaste stunder”.

Det är just bristen på regn i öknen som gör vattnet absolut kristallklart, ibland med en sikt på mer än 45 meter. Röda havet anses vara världens bästa dykarområde, näst Stora barriärrevet utanför Australien, och är känt för sin rika, fortfarande relativt orörda och unika fauna. Tio procent av all världens havsdjur och växter finns bara här. En fantastisk undervattensvärld att upptäcka. I Egypten finns massor att se och göra, men det är ändå Röda havet som kanske står för de största äventyren. Båtar tar dig lätt ut på dagsturer där en helt ny värld väntar bland drak- och lejonfiskar och delfiner.

På Sinaihalvöns södra udde kan man ta sig till vidunderligt vackra Ras Mohamed, Egyptens första nationalpark. Den lite mindre äventyrlige njuter av lyxen att vakna till bruset av vågor, kliva ur sängen och gå rakt ner på stilla stränder för ett morgondopp. Och om kvällar och nätter är det stjärnhimlen över öken och hav som står för skådespelet.