Röda havets undervattensvärld

Dyk ner i Röda havet

Röda havet tros ha fått sitt namn från de mineralrika bergen i närheten, för rött är det såklart inte. Vattnet är istället kristallklart och med den vackraste av undervattensvärldar. En resa hit är en resa till två länder, den ovan och den under ytan. Här kan du läsa mer om våra bästa tips för att upptäcka Röda havet under ytan!

Kristallklart vatten

Egyptens kust är ett solsäkert paradis för snorklare, dykare, badtokiga och naturälskare. Här möts den vidunderligt vackra Sinaiöknen och Röda havet, där kontrasten mellan karg, och till synes livlös öken och knallblått hav fullkomligt myllrande av liv har fascinerat människor i alla tider. Djuphavens kung Jacques Cousteau beskrev Röda havet som ”en korridor fylld av underverk och mitt dykarlivs lyckligaste stunder”.

Det är just bristen på regn i öknen som gör vattnet absolut kristallklart, ibland med en sikt på mer än 45 meter. Röda havet anses vara ett av världens bästa dykarområden och är känt för sin rika, fortfarande relativt orörda och unika fauna. Tio procent av all världens havsdjur och växter finns bara här - en fantastisk undervattensvärld att upptäcka. I Egypten finns massor att se och göra, men det är ändå Röda havet som kanske står för de största äventyren. Båtar tar dig lätt ut på dagsturer där en helt ny värld väntar bland drak- och lejonfiskar och delfiner.

Dykning i Egypten

Fantastiskt korallrev i Ras Muhammad

Ras Muhammad betyder "Muhammeds huvud" och är en nationalpark på Sinaihalvön en bit utanför Sharm el-Sheikh. Området sträcker sig över 480 km², varav 345 km² är hav, och höjdpunkten är det fantastiska korallrevet som stupar brant ned i Röda havet. I Ras Muhammad hittar du bland annat grön havssköldpadda och karettsköldpadda, men även landdjur som fåglar och den nubiska stenbocken.

Upptäck delfiner

Egyptens kristallblåa vatten är hem åt massvis med vackra delfiner. Har man tur får man sig ett besök av denna lekfulla varelse på en båt- eller snorklingstur. Att se delfiner hoppa, leka och simma bredvid båten är ett semesterminne som sent kommer glömmas.

 

Vackra delfiner

Dyk och snorkla i Abu Dabbab

Fyra mil söder om Marsa Alam ligger nationalparken Abu Dabbab som bjuder på en av Egyptens bästa stränder. Här kan du snorkla dagarna lång bland vackra fiskar och har du tur ser du även sköldpaddor. Till Abu Dabbab tar du dig enklast med båt.

Upptäck korallreven vid Marsa Alam

Korallreven vid Marsa Alams kust är kilometerlånga och orörda. Här är snorklingen och dykningen i absolut världsklass. Eftersom reven går ända in till vattenbrynet har hotellen ofta långa bryggor som man badar från. Vill du prova på att dyka bör du kontakta våra reseledare så ordnar de så att du får dyka med den skandinaviska dykfirman Colona Divers. Med denna dykfirma kan du också dyka om du bor i Hurghada - prata med våra reseledare för mer information.