Vår strategiska partner SAS

Apollo har en strategiskt viktig samarbetspartner i flygbolaget SAS. För oss i Apollo är det av största vikt att våra samarbetspartners bedriver ett fokuserat hållbarhetsarbete och nedan redovisas en del av det arbete SAS gör.

Förnyad flygplansflotta. De 11 nya A320neo, som introducerades 2016/2017 har visat sig vara lika effektiva som förväntat, och har en minskad bränsleförbrukning med upp till 18-20 procent, jämfört med A320ceo.

Effektivare planering av SAS flygplan. Att flyga plan som är för stora genererar onödiga utsläpp även om de genererar ett bättre teoretiskt resultat per tillgänglig säteskilometer. Med den stora flygplansflotta som SAS har kan man vara flexibel baserat på efterfrågan.

Effektivare användning av SAS flygplan. I den dagliga driften, dvs. att säkerställa att alla anställda inom SAS flygbolagsdrift, har nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att vara bränsle-effektiva.

Kontinuerlig uppföljning och modifiering av aerodynamik, vikt och effektivitet av SAS flygplan. Ett exempel på förbättrad aerodynamik är virveldämpare (sharklets/winglets). Ett annat exempel på viktreducering är installering av lättviktssäten på flera flygplan. Ytterligare ett exempel på bättre teknologi är det pågående uppgraderingsprogram som under ramverket för ordinarie tekniskt underhåll av stora delar av Boeing 737NG-flottan. I praktiken innebär det att motorerna uppgraderas till en senare och mer bränsleeffektiv version än den som levererats ursprungligen.

Majoriteten av de flygplan som används för långdistansflygningar har utrustats med virveldämpare (sharklets/winglets). Beroende på distans, kan en minskning i bränsleåtgång och växthusgasutsläpp konstateras.

SAS har installerat ny interiör i alla nya flygplan som introducerades 2016/2017 och även på ett ökande antal av existerande kortdistansplan. Interiören karakteriseras av en modernare känsla, med bättre material och lägre vikt. Den lägre vikten gör bränslereducering möjligt.

SAS erbjuder sina kunder möjlighet att kompensera för sina koldioxidutsläpp. Detta erbjudande kommer att utvecklas så att det även inkluderar möjligheten att uppgradera bränsleförbrukningen till biobränsle. För att göra det enkelt för sina kunder finns en CO2 kalkylator på SAS hemsida, som räknar ut kundens personliga utsläpp för varje resa och hur mycket som ska kompenseras för den specifika flygningen.

Läs mer på sas.se