Destinationsinitiativ

Vem tänker att dina kläder kan komma till användning, att de där sista fem blöjorna gör bättre nytta på ett barnhem än i papperskorgen eller att färgkritorna du köpte för att ha ombord på flyget kan lära ett barn att skriva. Efter att ha läst detta hoppas jag att du tänker så.

Du har nog många gånger under din semester träffat barnet som vill sälja dig en ros, ett vykort eller som bara sträcker fram sin lilla hand. Har du rotat i dina fickor och i all välmening lämnat över lite växelpengar eller har du vänligt avböjt och återgått till ditt – tänkt på, konstaterat och släppt. Ställ dig gärna frågan om du efter att du tömt dina fickor lättat på ditt samvete eller om du istället bidragit till en industri som växer sig större från dag till dag, där tiggeri sätts i system och barnen utnyttjas av förmyndare, profitörer eller till och med sin egen familj. Idag uppskattar Unicef att det finns ca 100 miljoner gatubarn i världen.

Nästa gång du möter en av dessa 100 miljoner gatubarn som bakom leendet inte lärt sig skillnaden på lek och lek, avböj då vänligt och återgå till ditt. I alla fall för stunden. Även fast det skär i hjärtat och alla dina mänskliga känslocentra sätts i obalans, tänk på att dina pengar eller ditt bidrag gör mer nytta och kommer till större användning om du riktar dina växelpengar till en erkänd och seriös hjälporganisation.

Du kan lämna stora julklappssummor lokalt eller globalt. Du kan lägga pengar i insamlingsbössor. Du kan engagera dig på plats. Och så kan du lämna kvar din packning när du åker hem

På Apollo har vi alltid uppmuntrat vår destinationspersonal till att själva hitta lämpliga samarbetsprojekt på destinationen. Under åren har det blivit några stycken och projekten har engagerat både vår personal och våra gäster. Det är inte en överdrift när jag säger att det var och varannan vecka dyker upp nya härliga initiativ från vår personal.

För dig som reser

För att tillsammans kunna skapa en hållbar framtid för turismen och när allt kommer kring – vår planet, behöver vi dig. Om du som medveten resenär vill hjälpa till att bidra till vårt sociala ansvarstagande finns det saker för dig att tänka på och göra. Ställ frågor och krav, var nyfiken och framför allt lämna inte ditt civilkurage hemma!