Strand på Bandos, Maldiverna

5 favorit-öar i Maldiverna

Med hela 1200 härliga öar i Maldiverna att välja mellan är det en utmaning att välja vilken ö att resa till! För att underlätta valet tipsar vi om vi om fem populära öar, alla med sin egen speciella karaktär – Bandos, Veligandu, Kuramathi, Kuredu och Maafushi. Du kan förstås resa till alla fem öar med Apollo – du skräddarsyr enkelt din resa till Maldiverna själv.

Restaurang på Bandos, Maldiverna

Öarna i Maldiverna kan delas upp i tre kategorier: hotellöar, bebodda öar och obebodda öar. På hotellöarna finns det bara hotell, som ofta är ganska lyxiga. Hotellöarna hålls väldigt rena och fina och standarden är hög. Det serveras alkohol och det är tillåtet att bada i bikinin. Eftersom prisnivån ofta är relativt hög brukar All Inclusive vara ett prisvärt och bekvämt alternativ.

På de bebodda öarna är alkohol förbjudet, och bikini är endast tillåtet på en särskild turiststrand som därför kallas bikini beach. Här är boendet oftast av enklare slag. Fördelen är förstås att de bebodda öarna är billigare, och du kommer närmare lokalbefolkningens vardag. Många obebodda öar kan besökas på dagsutflykter, men det är förbjudet att vistas på dem under mörkrets timmar.

Valet mellan dyrare hotellö och billigare bebodd ö beror på vilken typ av semester du vill ha. Är det den traditionella drömmen om Maldiverna som lockar -  barfotalyx, undersköna stränder och fina hotell på stranden -  rekommenderar vi absolut en hotellö. Är hotellstandard, privata ständer och alkoholhaltiga drycker mindre viktigt kan en bebodd ö vara ett prisvärt alternativ. Vill du mest åka på utflykter för att dyka eller snorkla finns det gott om alternativ på de bebodda öarna.

Ön Kuredu, Maldiverna

Bandos

Bandos är en fin hotellö som ligger ganska nära flygplatsen vilket innebär en snabb transfer med båt. Den grönskande lilla ön har underbara vita stränder med kristallklart turkosskimrande vatten. Fina korallrev direkt vid stranden bjuder på fantastisk snorkling. Här njuter man av lyxigt strandliv, snorklar bland färggranna fiskar och unnar sig sköna spa-behandlingar. På Bandos finns två fina hotell att välja mellan – 5-stjärniga Bandos Maldives är mest populärt.

Veligandu

Den romantiska paradisön Veligandu omges av en vacker lagun. Även denna ö har förstås härligt vita stränder och ett eget korallrev. Livet under ytan bjuder på en fantastisk rikedom vilket gör Veligandu till ett utmärkt alternativ för dig som vill dyka och snorkla. Veligandu ligger i nordvästra Maldiverna och hör till Norra Ari-atollen. På Veligandu finns bara ett hotell, det utmärkta Veligandu Island Resort & Spa där All Inclusive erbjuds. Vill du bo extra lyxigt kan du välja en vattenvilla som står på pålar i vattnet.

Gata på Maafushi, Maldiverna

Kuredu

Kuredu är en prisvärd, lite större hotellö i Lhaviyani-atollen med inbjudande kritvita stränder. Ön har inget eget korallrev, men däremot en egen koloni av havssköldpaddor att spana in. Hela ön består av ett hotell, Kuredu Island Resort. Storleken gör att det finns många aktiviteter att välja bland – här finns bland annat ett stort dykcenter, en kort golfbana, tennisbanor och spa. Det finns också flera pooler och restauranger att välja bland, med helpension eller All Inclusive som alternativ. Trots att det är ett större hotell väntar ett avslappnat barfotaliv på ön – alla vägar och stigar på ön består av mjuk sand.

Kuramathi

Kuramathi är den största ön i Rashdoo-atollen, med lummig grönska kantad av paradisstränder. Även här finns ett fint korallrev som omger ön, samt en lång vit sandbank där du kan njuta av underbara solnedgångar. Öns hotell Kuramathi Island Resort har alla bekvämligheter som behövs för en avslappnad semester, som ett spa och hela 8 olika restauranger och 6 barer. För familjer erbjuds en internationell barnklubb och barnpassning.

Maafushi

Maafushi är en av Maldivernas större öar och den mest populära av de bebodda öarna bland turister. Ön ligger på lagom avstånd från den hektiska huvudstaden Male och flygplatsen. Här finns ett stort utbud av budgetboenden för dig som vill resa billigt till Maldiverna. Med ett stort utbud av utflykter passar Maafushi passar bra för dig som vill ha en prisvärd semester med fokus på vattensporter. Utbudet av vattenaktiviteter sträcker sig från dykning och snorkling till att surfa, åka vattenskidor eller prova på undervattensmoppe (!). Öns Bikini beach är ganska liten och livlig, men det är enkelt att ta sig runt till omgivande öar med lugnare stränder.