De olika surfspotsen

Huvadhoo Atollens mest kända spot är Blue Bowls (höger) och Tiger Stripes (vänster).  Beacons (höger) och Castaways (höger). Beacons är en av de mest kraftfulla vågorna i Maldiverna och rekommenderas endast till erfarna surfare.

Tiger Stripes

Vänster med snabb take-off. Vågen byggs upp till brant vägg som accelererar samtidigt som den svänger av till en inre sektion där den ofta bildar en liten tub. Vid mindre swell är Tiger Stripes en våg du alltid kan lita på och fungerar bra i alla tidvatten och swell. Allra bäst är den vid sydligt swell och nordliga vindar. Vanligtvis sträcker den sig från 1-2,5m i höjd men är definitivt bäst vid större swell. Ett väldigt bra val när de andra platserna inte är aktuella. Tiger stripes ligger granne med den trevliga ön Gadhdoo. Det går en väg runt hela ön för dig som söker en flack löpning. Byns lokala ljudsystem pumpar lokala hits över hela ön under dagarna och det är en annorlunda och intressant upplevelse att strosa runt i byn. Ön bredvid är en jordbruksö. Här är det fullt med trails som leder runt till pittoreska jordbruksmarker.

Nivå – Medium.
Riktning – Vänster

 

Blue Bowls

En favorit för många är Blue Bowls med en lång och mjuk högervåg. Blue Bowls ligger skyddat från och går nästan alltid att surfa på. Funkar på alla typer av tidvatten. Blue Bowls funkar på swell på 3-8 ft, men är som bäst mellan 3-5 ft med västlig vind under sydost eller sydväst-swell.  Den lokala byns hamn ligger i norra delen av ön. Här finns en väg rakt igenom ön (ca 1000 m) och en tvärs österut ända till stranden och Blue Bowls där vår båt lägger till. I byn kan du uppleva maldivisk damtennis, en lokal sport du förmodligen aldrig sett tidigare. Ön har många single trails och kort men rolig löpning utlovas. En fotbollsplan och en basketplan ligger i slutet av öns huvudväg. Här finns också några affärer att bunkra på och ett café.

Nivå – Medium
Riktning – Höger

Beacons

Är oftast det första stoppet man kan göra. Beacons anses vara en av de kraftfullaste högervågorna i Maldiverna. Beacons funkar nästan alltid rekommenderas bara sydväst swell. Swells från andra riktningar river oftast mot otacksamma och omedgörliga korallrev. Inte kul att hamna där. När den nordliga vinden möter det sydvästra swellet så växer Beacons till ett monster. Beacons är inte den säkraste vågen att surfa på men troligtvis den mest spännande.


Nivå – Professionell.
Riktning – höger

 

Castaways

Är en mjuk högervåg som man kan surfa på vid alla tidvatten men är som bäst vid högvatten när swellet är större än 4 ft  på grund av det grunda revet som finns där. Likt Beacons är Castaways bra vid nordlig vind. Det är en idyllisk surfplats med marint liv och isolerade öar precis bredvid line-upen.

Nivå – Medel
Riktning – höger

 

Five Islands

Ganska likt Blue Bowls är Five Islands en lång högervåg som är skyddad från syd och sydvästliga vindar. Den bryter i olika sektioner och behöver en bra sydlig vind för att kombinera alla sektioner. När den gör det skapar den en av de längsta och renaste tuberna i Södra Atollerna. Om du ska tuba är Five Islands en av de mest konsekventa platserna i området.

Nivå – Avancerad
Riktning - Höger

 

Love Charms

En vänstervåg man alltid kan lita på. Love Charms anpassar sig beroende på tidvattnet och vilket swell det är. När det är lågvatten och mindre swell delar Love Charms upp sig till två sektioner och är det bästa scenariot. Om det är högvatten och större swell brukar det bli en hög och genomskinlig vägg som erbjuder en lång åktur.

Nivå – Avancerad.
Riktning - Höger

Two Ways

Den kallas Two Ways eftersom att den bryter till både höger och vänster och erbjuder två vågor som går i olika riktningar. Two Ways är en långsammare våg som är perfekt och rolig våg för den som behöver träna på sin teknik. Vågen passar för alla nivåer. Two Ways är som bäst vid sydlig swell och nordlig vind.

Nivå – Medel
Riktning – Höger och Vänster

 

Antiques

Denna höger ligger i samma område som Tiger Stripes, mellan öarna Gan och Gadhdoo och brukar kallas Tiger Stripes lillasyster. Den är inte lika kraftig och stor som Tiger Stripes vilket gör den till en bra våg för ”nybörjare”. Den är som bäst vid sydligt swell och nordvästliga vindar och är en våg att lita på då den bryter vid alla typer av tidvatten.

Nivå – Medel
Riktning - Höger